Cím: 1987-88. Kísérleti pályázat
Füzet: 1988/október, 328. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az elmúlt két évben összesen beérkezett 6 dolgozatot együtt bíráltuk el. A dolgozatok száma kevés, de a legtöbbje a jól kiválasztott témát jól dolgozta fel. Kiemelendő ezeknek a dolgozatoknak igen gondos és szép kivitele, ami azt jelenti, hogy a szerzők sok ábrával, fényképpel képesek voltak az olvasóval megértetni, mit csináltak és hogyan csinálták. A témák köre tág, valamilyen fizikai alapjelenség vizsgálata alig fordul elő. De mint mindig, most is szívesen fogad a szerkesztőség rokonterületekről érkező munkát.
A pályázat eredménye a következő:

 

I. díjat és 2500 Ft jutalmat kapnak
 

Radnóti Tibor és Batta Zoltán (Budapest, Piarista Gimnázium, IV. o. t.), a Robotvezérlés Iskolai számítógéppel című dolgozat szerzői. Egy LEGO rendszerű robotgépet tanítottak be arra, hagy a Hanoi-torony néven ismert átrakó játékot hajtsa végre három elemig. A pályázók munkája a program megtervezése és kivitelezése volt. Az eredményt a dolgozatban mellékelt fényképek mutatják. Az eszközt bemutatták a pályázók a fizikatanári ankéton Pécsett.
 

II. díjat és 2000 Ft jutalmat kapnak
 

Tüdős András és Varga Krisztina (Budapest, József Attila Gimnázium, II. o. t.), A tücsökciripelés és a hőmérséklet című dolgozat szerzői. Korszerű technikai eszközökkel tanulmányozták a ciripelés akusztikai jellemzőit és a tücskök viselkedését. Problémáik a vizsgálati anyagok begyűjtésével kezdődtek, fáradozásaikat igen érdekesen írják le. Végül is odáig jutottak, hogy tücskeiket a modern elektronika eszközeivel szembesíthessék. Vizsgálataik szerint 27C hőmérséklet az optimális a ciripelés szempontjából, valamint a szociális környezet, mert megtudjuk a dolgozatból, hogy egy tücsök egyedül nem ciripel.
 

III. díjat és 1500 Ft jutalmat kapnak
 

Dankó István és Márka Szabolcs (Nyíregyháza, Zrínyi Ilona Gimnázium). Hőfényképezés címen készítették el pályamunkájukat. Benzinben oldott petróleumot cseppentettek üveglapokra, az oldószer elpárolgása után a visszamaradt vékony réteg a vékony lemezek interferenciaképét mutatta. Ezután valamilyen hőforrással, gyufával, hevített drótszállal stb. közeledtek a réteghez, aminek következtében egyes helyeken kevés petróleum elpárolgott, változott a rétegvastagság és az interferenciakép. Ezeket rögzítették fényképezéssel. Aránylag egyszerű eszközökkel végzett munkájuk során kitartással küzdötték le a nehézségeket.
Antal Kinga (Dunaújváros, Münnich Ferenc Gimnázium, IV. o. t.). Az auxin hatása a növényekre című dolgozatában, megfelelő szakmai bevezetés után, csírázó zabbal és indolecetsavval, mint serkentőanyaggal, végzett kísérleteit ismerteti. Alaposan, szakszerűen végzett munkájának eredményeit fényképekkel mutatja be.
Dózsa Attila (Dunaújváros, Münnich Ferenc Gimnázium, IV. o. t.). A kémiai reakciók idejét befolyásoló tényezők című dolgozatában először a cinkpornak a káliumpermanganátot redukáló hatását, azután a natriumtioszulfát oldatból a kén kiválásának idejét, mint a koncentráció függvényét vizsgálta. Ugyanennél a folyamatnál tanulmányozta a hőmérséklet befolyását is, végül egy autokatalitikus folyamat vizsgálata következett. A dolgozat komoly, rendszeres munka eredményét mutatja.
 

Dicséretben részesül
 

Gyursó Henrik (Budapest, I. László Gimnázium, I. o. t.). Dolgozatában összeállít sok feltételezést az elméleti fizika legújabb kérdéseiből, amint az napjaink folyóirataiban tükröződik. Érdeklődését, lelkes munkáját meg kell dicsérni. Még több év fog eltelni, amíg mindez a sok nézet és fogalom stabilizálódik, és jobban áttekinthető, alaposan átérthető egésszé áll össze.
 

A díjakat ez évben is az MTA Atommagkutató Intézete és az MTA Központi Fizikai Kutató Intézete bocsátotta rendelkezésre. A díjakat az intézetek postán küldték el.
A pályázatot 1987. szeptemberében is meghirdettük. A pályázatok készítésével kapcsolatban a következőket javasoljuk:
A pályázók dolgozatuk témáját gondosan válasszák meg! Megfigyeléseiket, méréseiket lehetőleg saját ötlet alapján, önállóan összeállított mérőeszközzel végezzék el! Javasoljuk, hogy problémáikkal forduljanak szaktanáraikhoz, kérjenek tanácsot tőlük.
A pályázat megírásakor törekedjenek arra, hogy dolgozatuk érthető legyen az olvasó számára! Határozzák meg pontosan a végzett vizsgálat célját, az alkalmazott módszereket, ismertessék az elért eredményeket! Ha lehetséges, eredményeiket grafikonok, táblázatok, rajzok, fényképek segítségével tegyék szemléletessé!