Cím: 1987-88. Beszámoló a 45. Téli Ifjúsági Fizikai Ankétról
Szerző(k):  Gnädig Péter 
Füzet: 1988/március, 144. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A 45. Ifjúsági Fizikai Ankétot 1987. december 28. és 30. között, a hagyományoknak megfelelően most is Budapesten, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen rendeztük meg, az Eötvös Loránd Fizikai Társulattal és a TIT Budapesti Szervezetével közösen. Az ankétra a KML legjobb megoldóit, a Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára készülő tanulókat, valamint három megye és Budapest fizika iránt érdeklődő diákjait hívtuk meg. A rendezvényeken összesen 206 tanuló vett részt, körülbelül fele-fele arányban vidékiek és budapestiek.
Az első nap délutánján a szupravezetés jelenségével ismerkedhettek meg a résztvevők. Horváth Gábor, Kolostori Nóra és Menkó Mihály kísérleti bemutatóval is tarkított előadásában az alacsony hőmérsékletek fizikájának történetéről, a szupravezetés jelenségének elvi alapjairól és az elmúlt év tudományos szenzációjának, a magas hőmérsékletű szupravezetésnek gyakorlati hasznáról volt szó. A második nap délelőttjén Juhász András és Tasnádi Péter a sport fizikájáról tartott előadást, majd Főzy István optikai kísérleti bemutatója következett. Délután feladatmegoldó szemináriumokon a KML néhány korábbi számában kitűzött érdekesebb feladatokat, problémákat beszéltük meg; a foglalkozásokat Groma István, Csordás András, Gnädig Péter és a budapesti olimpiai szakkör tagjaiból alakult alkalmi munkaközösség vezette.
Az utolsó nap programja Horváth Gábor "Fizika a biológiában'' című előadásával kezdődött, majd a KML fizika pontversenyének mérési feladatairól, a mérések elvégzésének nehézségeiről szóló közös beszélgetéssel, fórummal fejeződött be a rendezvény.