Cím: A VIII. Öveges József Emlékverseny fizika feladatai
Füzet: 1988/január, 39 - 40. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

F/1. Mi az oka annak, hogy a meleg levegőt áramoltató kézszárító alatt hamarabb szárad meg a két kezünk, ha a kézmosás mozdulataira emlékeztető módon összedörzsöljük őket?

 

F/2. Egy vidám filmjelenetben a postásnak egy gerendán a tenger hullámai fölé kell kimennie egy olyan borítékért, amelyet a vízbe ejtett. A gerenda egyik vége a vízszintes mólón fekszik, a másik a víz fölé ér. Legfeljebb milyen távolra állhat ki a móló szélétől a színészt helyettesítő kaszkadőr, ha a 6 m hosszúságú, egyenletes keresztmetszetű fagerendával azonos súlyú, és a gerendát ő maga állítja be?
 

F/3. Valamikor régen egyszerre kalapált Üllő három kovácsa, ki-ki a maga műhelye előtt. Egyenletes ritmusban, egyszerre ütötték a vasat, de a másik kettőt egyikük sem hallotta a saját ütései miatt. Egyszerre hagyták abba a munkát, s ezután még mindannyian hallottak néhány koppanást. Az első 5-öt, a második 4-et. Vajon hány koppanást hallott a harmadik kovács? (Üllő sík terepen fekvő község, a jelenségben a visszhang nem játszik szerepet.)
 

A fizika verseny eredménye

 

1‐2. Jelencsics Mikolt (Budapest, Árpád Gimn., I. o. t., t.: Csaba György Gábor), Horváth Tibor (Kecskemét, Katona J. Gimn., II. o. t., t.: Sáró Péter) 23-23 pont; 3. Merényi Miklós (Székesfehérvár, József A. Gimn., II. o. t., t.: dr. Horváth Ernőné) 23 pont; 4. Tomcsányi Gábor (Budapest I. István Gimn., II. o. t.) 20 pont; 5. Bak János (Dunaújváros, Münnich F. Gimn., II. o. t.) 20 pont; 6. Kozek András (Budapest, Piarista Gimn., I. o. t.) 18 pont.