Cím: Az 1987-88. évi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny feladatai
Füzet: 1988/november, 352 - 354. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első forduló

 
I. és II. kategória

 

1. Egy tanácstagi választáson két jelölt indult. A választáson a szavazásra jogosultak 90%-a vett részt, de 60-an érvénytelen szavazatot adtak le. A megválasztott tanácstag a szavazatra jogosultak 49%-ának szavazatát kapta; 492-vel többet, mint vetélytársa.
Mennyi volt a szavazásra jogosultak száma?
Az érvényes szavazatoknak hány százalékát adták le a megválasztott tanácstagra?
 
2. Egy háromoldalú gúla egyik csúcsából kiinduló élek páronként merőlegesek egymásra. Az ebben a csúcspontban találkozó lapok területe rendre A, B, ill. C. Fejezzük ki a gúla térfogatát A, B és C segítségével.
 
3. Legyen ABC egyenlő oldalú háromszög! Legyen továbbá x tetszés szerint megadott szakasz! Az ABC háromszög mindegyik oldalát meghosszabbítjuk ezzel az x hosszúságú szakasszal, mégpedig BA-t A-n túl A'-ig, CB-t B-n túl B'-ig és AC-t C-n túl C'-ig.
 
Bizonyítsuk be, hogy ekkor az A'B'C' háromszög köré írt kör középpontja azonos az ABC háromszög köré írt kör középpontjával.
 
4. Egy kocka éleit tetszőleges módon megszámoztuk az 1-től 12-ig terjedő egész számokkal. Ezek után a kocka mindegyik csúcsához felírtuk azt a számot, amelyik egyenlő a belőle kiinduló élekhez írt számok összegével.
a) Bizonyítsuk be, hogy ezek az összegek nem lehetnek mind egyenlők.
b) Vajon egyenlők lehetnek-e valamennyien abban az esetben, ha az egyik élhez írt számot 13-ra változtatjuk?
 
5. Bizonyítsuk be, hogy az ABC háromszög akkor és csak akkor derékszögű, ha (belső) szögeinek α, β, γ mérőszámai eleget tesznek a
sinα+sinβ+sinγ=1+cosα+cosβ+cosγ
 egyenlőségnek.
 
6. Határozzuk meg az egész a, b paramétereknek mindazokat az értékeit, amelyekre az
(a2+b2)x2+(4ab+1)x+(a2+b2)=0
egyenletnek legalább az egyik gyöke egész szám.
 
III‐IV. kategória

 
1. Az ABC háromszög oldalaira szerkesszünk hasonló egyenlő szárú háromszögeket, az ABX háromszöget befelé, a BCY, CAZ háromszögeket pedig kifelé; az alappal szemközti csúcsok rendre X, Y, és Z. Bizonyítsuk be, hogy ha az X, Y, C, Z pontok nincsenek egy egyenesen, akkor egy paralelogramma csúcsai.
 
2. Igazoljuk számológép használata nélkül, hogy
112+21+123+32+134+43+...+119871988+19881987

nagyobb, mint 4344 és kisebb, mint 4445.
 
3. Írjunk az egységsugarú kör köré egyenlő szárú háromszöget. Mennyi a szár hosszának lehető legkisebb értéke?
 
4. Adott a síkon n pont (n3), amelyek közül semelyik három sem esik egy egyenesbe. A pontok közül pontpárokat választunk ki és ezeket szakaszokkal kötjük össze úgy, hogy a meghúzott szakaszok ne messék egymást (a végpontjaik lehetnek közösek). Igazoljuk, hogy bárhogyan is választjuk ki az összekötött pontpárokat, az így meghúzható szakaszok maximális száma mindig ugyanannyi.
 
5. A és B olyan érmével játszanak, amelyen a fej dobásának a valószínűsége p(0<p<1). Ismételten dobálják az érmét, amíg az FFF vagy az FIF sorozat valamelyike meg nem jelenik. Ha FFF előbb jön ki, mint az FIF, akkor A nyer, ha pedig az FIF jelenik meg előbb, mint FFF, akkor B nyer. A p milyen értékére igazságos a játék?
 

A második (döntő) forduló feladatai
I. kategória

 
1. Az ABC háromszög BAC szöge derékszög. Az A csúcsból húzott magasság talppontja D, a BAC szög szögfelezőjének talppontja E. Jelöljük továbbá a BDA szög szögfelezőjének talppontját M-mel, az ADC szög szögfelezőjének talppontját N-nel. Mutassa meg, hogy az AMEN négyszög négyzet.
 
2. Oldja meg az alábbi egyenlőtlenséget!
log|x||2x|<0.

3. A természetes számok sorozatában kijelölünk 2n+1 egymás után következő számot úgy, hogy a sorozat első n+1 számának négyzetösszege egyenlő a maradék n szám négyzetének összegével.
Hogyan kell az n értéket megválasztani?
Van-e olyan megoldás, amelyben a 2n+1 szám között az 1988 is előfordul?
 

II. kategória

 
1. Mely pozitív egész n számok esetén négyzetszám, azaz egyenlő valamely egész szám négyzetével a következő összeg:
Sn=1+12+123+...+12...n?

2. Az ABCD síknégyszög AC és BD átlója a négyszög belsejében levő O pontban metszi egymást. Az AOB háromszög területét jelölje T1, a COD háromszög területét T2, végül az ABCD négyszög területét T.
a) Bizonyítsuk be, hogy
T1+T2T.

b) Bizonyítsuk be továbbá, hogy az előbbi összefüggésben akkor és csak akkor érvényes az egyenlőség, ha AB és CD párhuzamosak.
 
3. Bizonyítsuk be, hogy az
x6-x5+x4-x3+x2-x+34
polinomfüggvénynek nincs valós zéróhelye.
 

III. kategória

 
1. Az ABC háromszög köré irt körhöz C-ben húzott érintő az AB egyenest a P pontban metszi (P és B az AC egyenesnek ugyanazon az oldalán vannak). Jelöljük F-fel, illetve H-val a CPA háromszög P-beli külső szögfelezőjének az AC, illetve a BC egyenessel való metszéspontját. Bizonyítsuk be, hogy a CH szakasz az AF és BH szakaszok mértani közepe.
 
2. Legyen k tetszőleges pozitív egész. Bizonyítsuk be, hogy az
x1=k,xn+1=kxn+(k2-1)(xn2-1),(n=1,2,3,...)
formában megadott sorozat elemei pozitív egészek.
 
3. Legyen n pozitív egész, és H az egész számoknak olyan halmaza, hogy minden eleme vagy két H-beli elem összege, vagy egy H-beli elem kétszerese. Továbbá minden olyan legfeljebb n-tagú összeg, amelynek valamennyi eleme H-ból való, nem egyenlő nullával. Megengedünk egytagú összeget is. Bizonyítsuk be, hogy H-nak legalább 2n+2 eleme van.
 

IV. kategória

 
1. Egy n-elemű halmaz összes részhalmaza közül találomra kiválasztunk egyet, majd újra az összes részhalmaz közül megint találomra választunk ki egyet. Bizonyítsuk be, hogy annak a valószínűsége, hogy a két kiválasztott részhalmaz közül az egyik tartalmazza a másikat:
2(34)n-(12)n.

2. Legyen N=1988!=1234...1988, és tekintsük az összes ij szorzatot, ahol 0iN-1, 0jN-1. Ha ezt az N2 darab szorzatot maradékosan elosztjuk N-nel, akkor a kapott maradékok között
a) a 2 vagy a 3 fordul elő többször?
b) a 2 vagy az 1987 fordul elő többször?
 
3. Ha k>1 természetes szám és S egy konvex sokszög, azt mondjuk, hogy S k-adolható, ha elhelyezhető a síkon k db egy pontból induló félegyenes úgy, hogy a szomszédos félegyenesek szöge 2πk, és a félegyenesek az S sokszöget k egyenlő területű részre osztják. Bizonyítsuk be, hogy létezik olyan S konvex sokszög, amely semmilyen k5 esetén sem k-adolható.