Cím: Hamis zsákok nyomában
Szerző(k):  Bege Antal 
Füzet: 1988/március, 97 - 98. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az alábbiakban egy klasszikusnak számító hamis-pénz probléma általánosításával foglalkozunk.
Először is lássuk az eredeti feladatot, amely megtalálható például Martin Gardner könyvében, aki talán a legnagyobb "élő klasszikusa'' a logikai fejtörőknek és játékoknak. Magyar nyelven Bizám György‐Herczeg János: Sokszínű logika című könyvében (Műszaki Könyvkiadó, 1975, 1986) olvashatunk a feladatról.
Van 10 zsáknyi pénzünk. Az érmék látszatra egyformák, de az egyik zsák tartalma "hamis''; az itt lévő érmék 1 grammal könnyebbek a többinél. Ismerve a valódi pénzérmék súlyát, az a feladatunk, hogy egy beosztásos mérleg segítségével egyetlen méréssel válasszuk ki a "hamis'' zsákot. Most és a továbbiakban föltesszük, hogy az egyes zsákokból korlátlan számú érmét vehetünk ki.
A megoldást valószínűleg sokan ismerik :
Számozzuk meg a zsákokat 1-től 10-ig és mindegyikből vegyünk ki annyi pénzérmét, amennyi a zsák sorszáma. Mivel ismerjük a "jó'' pénzérmék súlyát, előre ki tudjuk számítani, mennyit nyomna az így kivett összesen 1+2+...+10=55 érme, ha nem volna köztük hamis. Az érmék együttes súlyát lemérve nyilván annyi grammal kapunk kevesebbet az előbb kiszámított értéknél, ahányas sorszámú zsákban találhatók a "hamis'' pénzérmék.

*

A probléma 2 "hamis'' zsákos változata a következő :
Van 40 zsák látszólag egyforma pénzérme, de most 2 zsákban vannak hamis érmék, amelyek 1 grammal könnyebbek, mint a valódiak. Ha ismerjük a "jó'' érmék súlyát, akkor 2 méréssel keressük meg a 2 hamis zsákot.
A megoldás most a következő :
Megszámozzuk a zsákokat 1-től 40-ig, és most is a zsák sorszámával megegyező számú érmét veszünk ki az egyes zsákokból. Az előbbiek szerint ha az 1+...+40=820 valódi érme súlyának összegéből kivonjuk a mérés eredményét, akkor a két hamis zsák sorszámának az összegét kapjuk. Legyen k az így kapott szám felének az egész része. Mivel a két sorszám különböző, az első hamis zsák sorszáma nem nagyobb, mint k, a másodiké viszont igen. Az első k darab zsák között tehát pontosan egy hamis van, ez pedig egy újabb méréssel kiválasztható. Ezután pedig a két hamis zsák sorszámának összegét ismerve megtalálhatjuk a másodikat is.
Ez a megoldás nem a legjobb. Az eddigi feltételek mellett tegyük föl, hogy n darab zsák között néhány hamis ‐ nem tudjuk, hogy mennyi ‐ és ezekben 1 grammal könnyebbek az érmék. Ekkor egyetlen méréssel is megtalálhatjuk az összes hamis zsákot.
Vegyünk ki ehhez az 1-től n-ig megszámozott zsákok közül az i-edikből 2i-1 darab érmét (i=1,2,...,n). Ha ai aszerint 1 vagy 0, hogy az i-edik zsák hamis-e vagy sem, akkor a kivett érmék együttes súlya
i=1n(m-ai)2i-1,
ahol m a valódi érmék súlya. Mivel m értékét ismerjük, így rendelkezésre áll a
i=1nai2i-1
összeg, ennek kettes számrendszerbeli alakjában a számjegyeik pedig éppen az ai számok, amelyek mutatják az egyes zsákok jellegét.
*

A feladatnak ezt a változatát némileg módosíthatjuk.
Adott n zsák, közöttük néhány hamis, amelyek számát most sem ismerjük. Minden egyes hamis zsákban egyforma nehezek az érmék, de ez a súly zsákonként különbözhet. Tudjuk, hogy valamennyi érme súlya egész szám, a valódi érmék súlya g gramm, a hamis érmék pedig könnyebbek g-nél. Talán meglepő, hogy ebben az esetben is egyetlen méréssel megtalálhatók a hamis zsákok, és a bennük levő érmék súlyát is megtudhatjuk.
Vegyünk ehhez az i-edik zsákból (g+1)i-1 darab érmét (1in). Ha gi jelöli az érmék súlyát az i-edik zsákban, akkor a kivett érmék együttes súlya, S=i=1ngi(g+1)i-1. Föltevésünk szerint 1gig, így a gi számok éppen a (g+1) alapú számrendszerben felírt S szám számjegyei. A feladat előbbi változatával szemben most nagyon lényeges volt, hogy az érmék súlya egész szám. (A korábbiakban az m értékéről ezt nem kellett föltennünk.)
Vegyük észre, hogy a "valódi'' súly értékére csak annyiban volt szükségünk, hogy találhattunk egy olyan egész számot ‐ a (g+1)-et ‐ amelyik valamennyi előforduló érme súlyánál nagyobb. Amennyiben ezt az értéket sem ismerjük, akkor két mérés szükséges a feladat megoldásához. Először minden zsákból egy-egy érmét kivéve megkaphatjuk a G=g1+g2+...+gn összeget, amely minden gi-nél nagyobb, ezután pedig a (g+1) helyett a G hatványaival dolgozva a fenti eljárással megtudhatjuk az egyes gi értékeket.
 

Irodalom:
Martin Gardner:
First and Second Scientific American Books of Mathematical Puzzles and Diversions
Bizám György‐Herczeg János:
Sokszínű logika, 52., 53. feladatok
G. Sesztopol:
Hogyan keressük ki a hamis érmét?
KÖMAL, 1980/1 szám, 1‐5. old.