Cím: Az 1987. évi (18.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia
Szerző(k):  Kiss György 
Füzet: 1987/szeptember, 273 - 276. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A diákolimpiát ebben az évben július 5-től július 13-ig az NDK-ban, Jéna városában rendezték meg.

 
 

A résztvevő országok száma az idén 25-re gyarapodott, először küldött csapatot Ausztrália és Kuvait, újból részt vett az olimpián Vietnam, továbbá hosszú szünet után ismét jöttek Olaszországból is versenyzők. A csapatok általában 5 főből álltak, kivételt csupán Izland és Ausztrália képezett, ahonnan három-három versenyző érkezett.
A magyar versenyzők kiválogatása és felkészítése a korábbi évek gyakorlatának megfelelően több lépcsőben történt. Az országban 8 különböző helyen 1986 ősze óta folyamatosan olimpiai előkészítő szakkörök működtek, ahova a szaktanárok javaslata, valamint a korábbi versenyeredmények és a Középiskolai Matematikai Lapok pontversenyének állása alapján lehetett bekerülni. Ezeken a szakkörökön mintegy 80‐100 diák komoly, színvonalas elméleti és kísérleti munkát végzett. Közülük, valamint az 1986. évi Eötvös-versenyen, az 1987. évi Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen, a Sopronban megrendezett Fényes Imre Emlékversenyen és a Középiskolai Matematikai Lapok fizika rovatának pontversenyén idén jól szereplők közül választottak ki a csapat vezetői ‐ Gnädig Péter az ELTE Atomfizikai Tanszékének docense és Honyek Gyula, az ELTE Ságvári Endre Gyakorlóiskolájának vezetőtanára ‐ 15 tanulót, akik számára 1987. június 1-től 3-ig elméleti- és kísérleti válogató versenyt rendeztek Budapesten.
A korábbi eredmények és a válogató versenyen mutatott pillanatnyi forma alapján dőlt el, hogy az olimpián a következők vesznek részt:
 


Balogh Péter (Mezőkövesd, I. László Gimn. IV. o. t.)
tanára: Rácz György

Drasny Gábor (Budapest, Fazekas M. Gimn. III. o. t.)
tanára: Horváth Gábor

Szokoly Gyula (Budapest, Fazekas M. Gimn. IV. o. t.)
tanára: Horváth Gábor

Vasy András (Budapest, Apáczai Csere J. Gimn. III. o. t.)
tanára: Zsigri Ferenc

Zaránd Gergely (Budapest, Piarista Gimn. IV. o. t.)
tanára: Görbe László.
 

A csapat tartaléka a válogató versenyen ugyancsak nagyon jó teljesítményt nyújtó Horváth András volt (Győr, Révai M. Gimn. IV. o. t., tanárai: Takács István, Nikházy László, Székely László) .
 

A válogatott keret végső felkészítése egy héten keresztül az ELTE Általános Fizikai- és Atomfizikai Tanszékein folyt. Az olimpia előre megadott tematikája alapján a csapat tagjai mégegyszer átnézték a kényesebb elméleti részeket, számos műszerrel és mérési módszerrel ismerkedtek meg. A felkészítő tanárok különösen nagy hangsúlyt fektettek az optikai mérésekre, illetve számításokra részben azért, mert ez az anyagrész nagyon szűkösen szerepel a magyar iskolák tantervében, részben pedig azért, mert az olimpia színhelye azt sugallta, hogy ilyen jellegű feladatok előfordulhatnak.
 

A válogatott csapat július 5-én indult repülővel Drezdába, ahonnan vonattal utaztunk a verseny színhelyére. Másnap ünnepélyes keretek között megnyitották a versenyt, este pedig a csapatok 2‐2 vezetőjéből álló Nemzetközi Bizottság megvitatta az elméleti forduló feladatait és azok pontozását.
Az elméleti versenyen (július 7-én) a résztvevőknek egy érdekes termodinamikai problémával (hegyláncon átbukó nedves levegőben lejátszódó esőképződéssel), egy nehéz elektron-optikai feladattal (toroid tekercsben keringő elektron-nyaláb stabilitásvizsgálatával), valamint egy hosszadalmas elektrodinamikai számítással kellett megbirkózniuk. Ezalatt a vezetők csoportja egy Jéna melletti kilátótoronyhoz kirándult, majd valamennyi résztvevő városnézésre indulhatott.
Július 8-án este a Nemzetközi Bizottság a kisérleti forduló feladatait vitatta meg. Körültekintő megbeszélés alapján a csapatok vezetői kismértékben módosították a mérési feladat szövegét, s ezáltal több lehetőséget adtak a versenyzőknek arra, hogy önálló ötletek alapján, kreatív módon oldhassák meg a problémát.
A mérésre ‐ ugyanúgy, mint az elméleti feladatok kidolgozására ‐ 5 óra állt a versenyzők rendelkezésére. Hosszú évek óta először itt Jénában bizonyult elegendőnek ez az idő a mérés végrehajtására, mivel mindenkinek csak egyetlen mérési feladatot kellett elvégeznie. A mérés egy prizma, illetve egy adott folyadék törésmutatójának meghatározásából állt. Az üveg törésmutatóját két ‐ elvileg különböző ‐ mérési módszer felhasználásával kellett meghatározni; a folyadék törésmutatójának mérésénél pedig két egyforma prizmát használhattak a versenyzők. A méréshez csak egyetlen eszközt, egy vonalzót lehetett használni.
Miközben a versenyzők dolgoztak, a vezetők a kijavított elméleti dolgozatok pontszámait egyeztették a rendező országbeli javítókkal. A kísérleti forduló befejeztével a vezetők még aznap (július 9-én) éjjel megtekinthették a kijavított mérési jegyzőkönyveket, egyeztették a pontszámokat, s ezzel lényegében kialakult a végeredmény is. Az eredményhirdetésre azonban még két napig várni kellett.
Július 10-én és 11-én valamennyi versenyző, vezető és szervező kiránduláson, kötetlen programokon próbálta kipihenni a verseny fáradalmait. Az első nap délelőttjén a jénai planetáriumba látogattunk, ahol a planetáriumi műsor mellett egy hosszú és alapos előadás keretében megismerkedhettünk a Carl Zeiss Művek történetével és jelenlegi munkájával. Délután Buchenwaldban róttuk le kegyeletünket, a magyar csapat tagjai virágot helyeztek el az áldozatok emlékére. A nap hátralevő részében Weimarba kirándultunk, s városnézéssel telt az idő. A következő napon a Bleiloch melletti mesterséges tavon hajókiránduláson vettünk részt, amit szabadtéri ebéd és különböző szórakoztató programok követtek, sok zenével fűszerezve.
 

Július 11-én este tartotta utolsó ülését a Nemzetközi Bizottság. Meghallgatták és elfogadták a helyezettek névsorát, valamint döntöttek a különdíjakról.
Az ünnepélyes eredményhirdetést az elutazás előtti napon, július 12-én tartották a Jénai Egyetem dísztermében.
 
 
A magyar olimpiai csapat tagjai és vezetői Jénában
 

A magyar versenyzők eredménye:
 


  Drasny Gábor    38 pont    II. díj  Szokoly Gyula    35 pont    III. díj  Zaránd Gergely    32 pont    III. díj  Vasy András    29 pont    dicséret  Balogh Péter    27 pont    dicséret
 

Az elérhető maximális pontszám 50 volt; a legtöbb pontot Catalin Malureanu román versenyző érte el, aki 49 pontot szerzett.
 

Az országok (nem hivatalos) pontversenye és az éremtáblázat az idén a következők szerint alakult:
 


  Pontszám    I. díj    II. díj    III. díj    DícséretRománia  208   2   2   1   -  NSZK  181   -2   2   1  Kína  175   -2   3   -  NDK  162   -1   3   -  Magyarország  161   -1   2   2  Szovjetúnió  161   -1   2   2  Lengyelország  159   --3   2  Hollandia150   1   -1   2  Bulgária  150   --2   -  Csehszlovákia  145   --2   3  Svédország  144   --1   4  USA  140   --3   1  Nagy-Britannia  131   -1-2  Vietnam  129   --13  Jugoszlávia  117   --2   -  Kanada  105--1   2  Finnország  91   ---2  Ausztria  89   ---3  Norvégia  79   ----  Kuba  69   ----  Törökország  66   ----  Olaszország  50   ----  Izland (3  versenyző)  44   ---1  Ausztrália (3  versenyző)  21   ----  Kuvait  7   ----
 

A magyar csapat eredménye nagyon jónak mondható; a tavalyi kiváló szerepléshez hasonló, sőt az érmeket tekintve még jobb is annál. Külön ki kell emelni Drasny Gábor eredményét, aki III. osztályos létére a csapatból a legjobb eredményt érte el, elsősorban kísérleti munkájára kapott 100%-os teljesítményével (20 pontot szerzett).
 

A díjkiosztást követően vidám műsoros búcsúesten vettek részt a versenyzők és a vezetők. Másnap délelőtt a magyar csapat Erfurtba utazott, ahonnan repülővel tért haza.
 

Az 1988-as diákolimpiát Ausztriában, Bad Ischl-ben rendezik meg június 23. és július 2. között.