Cím: A VII. Öveges József Emlékverseny feladatai
Füzet: 1987/január, 39. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Egy fél méter hosszú puskacsőből 600 m/s sebességgel repül ki a lövedék, majd 0,025 s elteltével csapódik be a célba. A lövedék a csőben a huzagolás miatt pontosan egyszer fordul meg a hossztengelye körül. Hány fordulatot tesz meg röptében a lövedék a hossztengelye körül?
2. Csiszár József tatai fazekasmester is készít mázatlan vizeskorsót. Az ilyen korsóban sokáig hűvös marad a víz. Miért? Hidegebb marad-e a víz a korsóban akkor, ha a párolgás a tűző nap vagy a szél miatt gyorsabb? (A mázatlan égetett agyag porózus.)
3. A csapból csendesen folyó víz miért vékonyodik el, ahogy függőlegesen esik? Az 1 cm-es belméretű csapból 1 cm/s sebességgel folyik ki a víz. Mekkora lesz az átmérője abban a mélységben, ahová 0,024 s idő alatt ér le? (Számoljunk azzal, hogy a víz sebességét a nehézségi erő egyenletesen, másodpercenként 10 m/s-mal növeli, és tételezzük föl, hogy a vízsugár folyamatos!)

 

A fizika verseny eredménye

 

1. Varjas István (Pécs, Zipernovszky K. Szakközépisk., II. o. t., tanára: Kiss Jenő) 29 pont, 2‐4. Auber András (Budapest, I. István Gimn., II. o. t., t.: Moór Ágnes), Dombóvári Zoltán (Pannonhalma, Bencés Gimn., II. o. t., t.: Szalóky Albert), Varga András (Komárom, Jókai M. Gimn., II. o. t., t.: dr. Némedi István, Sebestyén Józsefné) 28 pont; 5. Gyetven Miklós (Komárno, Ipari Középisk., II. o. t., t.: Kopják István, Oláh György) 27 pont.