Cím: Megjegyzés egy versenyfeladathoz
Szerző(k):  Erdős László 
Füzet: 1987/május, 196 - 198. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei OKTV első fordulójában szerepelt a következő feladat :
Bizonyítsuk be, hogy egy 8 cm oldalú négyzet belsejében tetszés szerint elhelyezett 33 pont közül mindig kiválasztható 3 pont úgy, hogy az általuk meghatározott háromszög területe nem nagyobb 2cm2-nél.
A feladat megoldása a skatulya-elv szokványos alkalmazásán múlik: ha felosztjuk a 8×8-as négyzetet 16 db 2×2-es négyzetre, akkor lesz olyan kis négyzet, melybe (határát is beleértve) legalább 3 adott pont esik. Ezután már csak azt kell igazolni, hogy egy adott négyzetbe írt háromszög területe nem haladja meg a négyzet területének felét; ez az állítás négyzet helyett paralelogrammára is igaz, és bizonyítása igen egyszerű.
A bizonyítás nem működik, ha 33-nál kevesebb pont van adva a négyzetben, ugyanakkor ‐ némi próbálgatás után ‐ érezhetjük, hogy 33-nál jóval kevesebb pontot sem tudunk úgy elhelyezni, hogy ne legyen 2-nél nem nagyobb területű háromszögünk. Az alábbiakban a fenti megoldástól eltérő módszerrel megmutatjuk, hogy az állítás már 23 pont esetén is igaz. Bár valószínűleg még ez az érték is messze van a pontos határtól, a bizonyítás talán nem érdektelen, és szemben a fenti, tisztán kombinatorikus okoskodással, feltehetően tovább finomítható.
Jelöljük s-sel a négyzetben elhelyezett pontok számát, és ezek konvex burka legyen k-szög, melynek oldalai a1, a2, ..., ak, szögei , α1, α2, ..., αk (az ai, ai+1 oldalak szöge αi). Tegyük fel, hogy bármely 3 pont által meghatározott háromszög területe 2-nél nagyobb. Ennek felhasználásával felső becslést adunk k-ra.
Közismert, hogy ha egy sokszög a belsejében tartalmaz egy konvex sokszöget, akkor az utóbbi kerülete a kisebb. Mivel a négyzet kerülete 32, így

32a1+a2+...+ak.(1)

A konvex burok bármely három szomszédos csúcsa egy háromszöget határoz meg, amelynek területe ‐ feltevésünk szerint ‐ 2-nél nagyobb. Ezért
12aiai+1sinαi>2(i=keseténai+1=a1).(2)
Felhasználva a számtani és a mértani közép közti egyenlőtlenséget
ai+ai+12aiai+1>4sinαi,innen pedigai+ai+1>4sinαi.
(Itt használtuk, hogy sinαi0, hiszen sinαi=0 mellett van elfajuló, azaz 0 területű háromszög is.) Összegezve ezt i=1, 2, ..., k-ra:
2(a1+...+ak)>4(1sinα1+1sinα2+...+1sinαk).(3)

A jobb oldal további becsléséhez felhasználjuk a Jensen-egyenlőtlenséget. (Ennek az igen hasznos és széles körben használható egyenlőtlenségnek a bizonyítása megtalálható pl. Molnár Emil: Matematikai versenyfeladatok gyűjteménye c. könyvének 516‐520 oldalán.)
 

Tekintsük az f(x)=1sinx függvényt a (0;π) intervallumban.
 
Könnyen igazolható, hogy f itt konvex, így a Jensen-egyenlőtlenséget alkalmazva
f(α1+α2+...+αkk)f(α1)+...+f(αk)k,
vagyis
ksin(k-2)πk1sinα1+...+1sinαk.
Ezt (3)-ban felhasználva
2(a1+...+αk)>4ksin(k-2)πk=4ksin2πk,
így (1) szerint
64>4ksin2πk.

Ha k3, akkor a kapott egyenlőtlenség jobb oldala szigorúan monoton nő, és ha k=12, akkor már nagyobb, mint 64.
Eszerint k11, azaz, ha egy 8 cm oldalú négyzetben adott pontok közül bármely három által meghatározott háromszög területe nagyobb, mint 2, akkor a pontok konvex burka legfeljebb 11 -oldalú sokszög lehet.
 
 

Osszuk fel ezután az adott pontok konvex burkát háromszögekre úgy, hogy a felosztásban részt vevő háromszögek mindegyikének csúcsai az adott pontok közül valók legyenek, és semelyik háromszög ne tartalmazzon a belsejében további megadott pontot (lásd az ábrát).
Jelölje N az így keletkező háromszögek számát. E háromszögek szögeinek összege, Nπ, egyenlő a konvex burok szögeinek és a belső pontok körüli teljesszögek összegével, azaz
(4)Nπ=(k-2)π+(s-k)2π,ahonnan
N=2s-k-2(sa pontok száma volt).

Feltevésünk szerint a felosztásban szereplő háromszögek mindegyike 2 egységnél nagyobb területű, másfelől területük összege, a konvex burok területe nyilván kisebb a négyzet területénél, ami 64.
Így 2N<64, azaz N31. (4)-et és a k-ra kapott eredményt fölhasználva
312s-k-22s-11-2=2s-13,azaz22s.

Ezzel igazoltuk, hogy ha a háromszögek mindegyike 2-nél nagyobb területű, akkor az adott pontok száma legfeljebb 22.