Cím: 1986. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny feladatainak megoldása
Szerző(k):  Surányi János 
Füzet: 1987/február, 51 - 62. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Bizonyítsuk be. hogy három egy pontból induló félegyenes akkor és csak akkor tartalmazhatja egy téglatest három lapátlóját, ha a félegyenesek páronként hegyesszöget zárnak be és ezek összege 180.

 

1. megoldás. Először is megmutatjuk, hogy a félegyenesek közös pontja csak a téglatest valamelyik csúcsa lehet. Mivel egy lapnak két átlója van, a három átló közül legalább kettőnek különböző lapokon kell lennie. Két ilyen átló nem lehet szemben fekvő lapokon, mert azok síkjai párhuzamosak, s így a rajtuk levő egy-egy egyenesnek nincs közös pontja. Két szomszédos lapon levő egyenesek csak a lapok metszésvonalán metszhetik egymást, két lapátló tehát csak úgy, ha egyik végpontjuk közös, vagyis a tégla egy csúcsa. Ekkor viszont a harmadik félegyenesen levő átló csak a kérdéses csúcsban találkozó harmadik oldallapnak a csúcsból induló átlója lehet.
 
1. ábra
 

Jelöljük a téglatest csúcsait A,B,C,D,A',B',C',D'-vel az 1. ábra szerint, és tekintsük az A csúcsból induló lapátlókat. Jelöljük az AB,AD,AA' vektorokat a, b, c-vel, hosszukat a,b,c-vel. Ekkor az átlók irányába mutató vektorok:
e=AC=a+b,f=AB'=a+c,g=AD'=b+c.
Két félegyenes akkor zár be hegyesszöget, ha az irányukba mutató vektorok skaláris szorzata pozitív. Esetünkben, mivel az a, b, c vektorok páronként merőlegesek egymásra,
ef=(a+b)(a+c)=a2+ac+ba+bc=a2>0,

tehát az AC és AB' átlók közt hegyesszög van. Hasonlóan látható be, hogy a másik két átlópár is hegyesszöget zár be.
A szögek összegének megállapításához belátjuk, hogy a három átló közötti szögek megegyeznek pl. az ACD' háromszög belső szögeivel. Ebből természetesen következik, hogy összegük 180.
B'AD'=CD'A,
mert Pitagorasz tételéből
B'D'2=a2+b2=AC2ésCD'2=a2+c2=AB'2,
tehát az ACD' és a D'B'A háromszög megfelelő oldalai egyenlők, s így a háromszögek egybevágók. Felhasználva még a
B'C2=b2+c2=AD'2
egyenlőséget is, kapjuk, hogy az ACD' és CAB' háromszögek is egybevágók, amiből következik, hogy
ACD'=CAB'.
Ezzel állításunkat bebizonyítottuk.
Most megmutatjuk, hogy ha α,β,γ olyan hegyesszögek, amelyek összege 180, akkor van olyan téglatest, amelyiknek az egyik csúcsából induló lapátlók közti szögek α,β, illetőleg γ.
Rajzoljunk olyan háromszöget, amelyiknek a szögei α,β, illetőleg γ. Ilyen van, mert a szögek összege 180. Legyen az α,β,γ szöggel szemközti oldal hossza e,f, illetőleg g. Ekkor egy olyan téglatest a,b,c éleire, amelyiknek három lapátlója az adott szögeket zárja be, az
a2+b2=e2,a2+c2=f2,b2+c2=g2(1)
egyenletrendszernek kell teljesülnie. Ennek megoldása :
a=(e2+f2-g2)/2,b=(e2+g2-f2)/2,c=(f2+g2-e2)/2.
A gyökjelek alatt pozitív számok állnak, mert a koszinusztétel szerint ezek az értékek
efcosγ,egcosβ,fgcosα,(2)
és ezek a szögek hegyes volta miatt pozitívak.
Szerkesszünk ezekkel az élhosszúságokkal ABCDA'B'C'D' téglatestet. Az 1. ábra jelöléseit használva az A csúcsból induló AC,AB',AD' lapátlók hosszára ekkor rendre az (1) alatti értékek adódnak. Az átlókat vektoroknak tekintve páronkénti skaláris szorzataikra viszont a (2) alatti értékeket kapjuk, hiszen pl.
ACAB'=a2=(e2+f2-g2)/2=efcosγ.
Itt felhasználtuk a megoldás elején végzett számítást is. Mivel a cosinus függvény 0 és 180 közt minden 1 és -1 közti értéket csak egyszer vesz fel, ez csak úgy lehet, ha a lapátlók szöge rendre γ,β és α. Ezzel a feladatot megoldottuk.
 

Megjegyzések. 1. A versenyzők nagy része számításon keresztül oldotta meg a feladatot, ezért választottunk elsőnek egy számításon alapuló megoldást. Akadtak olyanok is, akik a
cos((e, f)+(f, g)+(e, g))=-1,
vagy a
cos((e, f)+(f, g))=-cos(g, e)
egyenlőség igazolásával látták be, hogy a szögek összege 180.
 

2. Annak a belátására, hogy bármely 3 hegyesszöghöz, amelyeknek az összege 180, van olyan téglatest, amelynek 3 lapátlója közti szögek éppen az adottak, azt bizonyítottuk be, hogy minden hegyesszögű háromszöghöz található a térben olyan pont, amelyiket a csúcsokkal összekötő egyenesek páronként merőlegesek. Lényegében ennek a bizonyítását kívánta az 1938. évi Eötvös verseny 3. feladata.**
 

3. A szögösszegre vonatkozó bizonyítás során azt láttuk be, hogy az AB'CD' tetraéder kitérő élpárjai egyenlő hosszúak. Igy az oldallapok egybevágó háromszögek. Az ilyen tetraédereket egyenlőoldalúnak nevezik. Ezek a szabályos tetraédernél kevésbé speciálisak, mégis rendelkeznek a szabályos háromszögek számos tulajdonságának a térbeli megfelelőjével.
 

A feladat megoldható számolás nélkül, amint a további megoldások mutatják. Nem bizonyítjuk újra, hogy a félegyeneseknek a tégla egy csúcsából kell indulniuk. Ennek bizonyítása egyébként nem igényelt számítást.
 

II. megoldás. Belátjuk, hogy a CAD' hegyesszög. Forgassuk a CAD' háromszöget CD' oldala körül a CDD' síkba; jelöljük A új helyzetét A1-gyel. (2. ábra).
 
2. ábra
 

D a CA1D' háromszög belsejében lesz, ugyanis az A csúcs egy CD'-re bocsátott merőleges síkban mozog forgatás közben. Ennek a síknak az E metszéspontja a CD' egyenessel a CD' szakasz belsejében van, mert A merőleges vetülete, D, rajta van a CDD' sík és a merőleges sík metszésvonalán, az A1E egyenesen; így DE a CDD' derékszögű háromszög D-ből húzott magassága, talppontja tehát az átfogó belsejére esik. Mivel az ADE háromszög AE átfogója nagyobb a DE befogónál, így D az A1E szakaszon van. Ekkor azonban
CDE>CA1EésEDD'>EA1D',
mert a bal oldalon a CA1D, ill. a DA1D' háromszög D-nél levő külső szöge áll, a jobb oldalon viszont az A1 csúcsnál fekvő belső szög. A megfelelő oldalakat összeadva :
90=CDE+EDD'>CA1E+EA1D'=CA1D',
és ezt akartuk bizonyítani. Hasonlóan látható be, hogy a másik két átlópár is hegyesszöget zár be.
Az AB'CD' tetraéder egyenlőoldalú, mert az AB',CD';B'C,D'A;AC,B'D' szembenfekvő élpárok a tégla két-két szembenfekvő lapjának egy-egy átlója ; ezek a lapok egybevágó téglalapok és a téglalap két átlója egyenlő hosszú.
Ekkor egybevágók a következő háromszögek : ACD',CAB',D'B'A és igy
CAB'=ACD',B'AD'=CD'A.
A jobb oldali szögek az ACD' háromszög belső szögei, tehát a három lapátló közti szögek összege :
B'AC+CAD'+D'AB'=D'AC+CAD'+AD'C=180.
Ezzel beláttuk a feladatban szereplő feltételek szükséges voltát.
 
3. ábra
 

Teljesüljön az α,β,γ hegyesszögekre az α+β+γ=180 összefüggés. Rajzoljunk A1A2A3 háromszöget, amelyiknek ekkorák a szögei. Jelöljük az
A2A3,A3A1,A1A2 oldalak felezőpontját rendre B',C,D'-vel (3. ábra). (Így maradunk összhangban az eddigi jelölésekkel.) A CA1D' háromszöget a CD' oldala körül, a B'A2D' háromszöget pedig a B'D' oldala körül forgatva az A1 és A2 pontok találkoznak a tér egy A pontjában. Az A1 pont vetülete ugyanis az A1-ből CD'-re állított merőlegesen mozog. Ez merőleges A2A3-ra is, tehát az A1A2A3 háromszög magasságvonala. Metszéspontját CD'-vel jelöljük E-vel. Ez felezi a magasságot. Hasonlóan A2 vetülete a B'D'-re merőleges egyenesen mozog a forgatás során. Ez a háromszög A2-ből húzott magasságvonala, a háromszögbe eső szakaszát a B'D'-vel való F metszéspont felezi.
A két egyenes M metszéspontja a háromszög magasságpontja. Ez a háromszög belsejében van, mert a háromszög hegyesszögű. Az említett felezési tulajdonságok miatt
A1E>EMésA2F>FM.
Ennek folytán az a kör, amelyiken A2 mozog, az M pontban a háromszög síkjára merőlegesen álló egyenest metszi. A metszéspont legyen A. Erre
AD'=A1D'=D'A2,
így ugyanebbe a pontba jut a forgatás közben A2 is. Az A pontra teljesülnek az
AC=CA1=CA3ésAB'=B'A2=B'A3
egyenlőségek, tehát az AB'C háromszög egybevágó A3B'C-vel. Az AB',AC és AD' félegyenesek közti szögek tehát az adott hegyesszögekkel egyenlők, az AB'CD' tetraéder pedig egyenlő oldalú.
 
4. ábra
 

Olyan téglatestet kell még szerkesztenünk, amelyiknek az A csúcsból induló élek lapátlói. Húzzunk AB' felezőpontján át olyan D'C-vel egyenlő és egy irányban párhuzamos A'B szakaszt, amelyet a pont szintén felez, és hasonlóan CD' felezőpontján át B'A-val egyenlő, párhuzamos és egyirányú C'D szakaszt, amelyet a pont szintén felez (4. ábra). Ekkor AA'B'B és CC'D'D párhuzamos oldalú és egybevágó téglalapok, mert átlóik egyenlők és felezik egymást, tehát ABCDA'B'C'D' paralelepipedon. Ekkor azonban téglalapok a többi lapjai is, mert
BD=B'D'=AC=A'C'ésBC'=AD'=CB'=DA',
mivel a tetraéder szemben fekvő élei egyenlők. A paralelepipedon tehát téglatest. Ezzel a feladatot megoldottuk.
 

Megjegyzések. 1. A megoldásból látható, hogy tetszés szerinti AB'CD' tetraéderhez megszerkeszthető az ABCDA'B'C'D' paralelepipedon, a tetraéder ún. bennfoglaló paralelepipedonja. Erre vonatkozóan lényegében azt láttuk be, hogy a bennfoglaló paralelepipedon akkor és csak akkor téglatest, ha a tetraéder egyenlőoldalú. Hozzátehetjük ‐ ez könnyen látható ‐, hogy akkor és csak akkor kocka, ha a tetraéder szabályos.
 

2. Az előző megjegyzésnek és a feladat állításának az összevetéséből azt is kapjuk, hogy az egyenlőoldalú tetraéder élei közti szögek hegyesszögek. Nem igaz viszont a megfelelő állítás a lapok közti szögekre. A fenti megoldásban felhasználtuk, hogy az M magasságpont az A1A2A3 háromszög belsejében van, mert az hegyesszögű. Nem kell azonban a B'CD' középháromszögben lennie. Ha pl. a D'A2B' háromszögbe esik (5. ábra), akkor az AB'D' és B'CD' lapok szöge tompaszög.

 
5. ábra
 

III. megoldás. Fektessünk az ABCDA'B'C'D' téglatest A csúcsán át az AC lapátlóra merőleges síkot (6. ábra). Ennek a téglával az AA' éle közös, a test a sík egyik oldalán fekszik. Ennélfogva az AB' és AD' félegyenesek hegyesszöget zárnak be a síkra merőleges AC félegyenessel. Hasonlóan látható be, hogy az utoljára említett két félegyenes is hegyesszöget zár be.
 
6. ábra
 

 
7. ábra
 

Tükrözzük a téglatestet az AA'D'D és BB'C'C lapok középpontján átmenő tengelyre (7. ábra). Ekkor a B'AD' és a CD'A egymásba megy át, tehát ezek egyenlők. Az ABCD és A'B'C'D' lapokra merőleges tengelyen át tükrözve kapjuk a D'CA és B'AC egyenlőségét. Az AB',AC,AD' lapátlók közti szögek tehát az ACD' háromszög belső szögeivel egyenlők, s így összegük 180. Ezzel a feltételek szükséges voltát beláttuk.
Legyen most α,β,γ három hegyesszög, amelyek összege 180. Rajzoljunk a síkban γ szöget bezáró e és f félegyenest, majd egy α nyílásszögű körkúpot e tengellyel és egy β nyílásszögűt f tengellyel. Ezek metszik egymást. Legyen ugyanis a kúpok metszésvonala e és f síkjával g1,h1 és g2,h2, akkor ezek közül kettő, mondjuk h1 és h2, egymás meghosszabbítása, mert a szögek összege 180 (8. ábra). A g1,h1 és g2,h2, félegyenesek közti szögtartomány nyílásszöge 2α, ill. 2β. Mivel
2α+2β=360-2γ>180,
így a két szögtartomány átfedi egymást. Közös részük mindkét kúpban benne van, azok tehát valóban metszik egymást. Egyik metszésvonalukat g-vel jelölve, az e,f,g félegyenesek közti szögek γ,β és α.
 
8. ábra
 

 
9. ábra
 

Jelöljük a félegyenesek közös kezdőpontját 0-val. Legyen g egy ettől különböző pontja D1. Húzzuk meg D1-ből az OD1-gyel e és g síkjában (f,g)(=β) és f és g síkjában (e,g)(=α) szöget bezáró egyenest (9. ábra). Az előbbinek e-vel, ill. az utóbbinak f-fel való metszéspontja legyen B1, ill. C. Ekkor az OB1D1 és a D1CO háromszög egybevágó, mert a közös OD1=D1O oldalukon levő szögek egyenlők. Így OB1=D1C és B1D1=CO. Ekkor viszont a B1OC háromszög is egybevágó az előbbiekkel, mert
B1OC=γ=OB1D1,
és a megfelelő szögszárakon levő oldalak egyenlők. Így viszont a CD1B1 három-szög is egybevágó az előbbiekkel, mert az utolsó egybevágóságból következik, hogy CB1=OD1 és így pl. az OB1D1 háromszöggel megfelelő oldalaik egyenlők. Az OB1CD1 tetraéder tehát egyenlőoldalú.
Jelöljük a CO,CB1,CD1,OB1,B1D1,D1O élek felezőpontját rendre
A,B',D',U,V,W-vel. Ekkor A,B',V,W egy rombusz csúcsai, mert AB' és WV párhuzamos OB1-gyel és fele akkora, miután az OCB1, ill. OD1B1 háromszög középvonala. Így egy síkban vannak és egy paralelogramma csúcsai. Ezen felül AW a COD1 háromszög középvonala, tehát félakkora, mint CD1, ami meg OB1-gyel egyenlő. Így a paralelogramma valóban rombusz, tehát AV ésB'W átlói merőlegesek és felezik egymást. Hasonlóan látható, hogy AUVD' és B'D'WU is rombusz, így AV,B'W és D'U páronként merőlegesek és felezőpontjuk közös; jelöljük ezt A'-vel.
Az A' pontból az AB'D' háromszög oldalai derékszögben látszanak. Legyen B,C', ill. D az a pont, amire AA'B'B,A'B'C'D', ill. AA'D'D paralelogramma. Mivel ezek a paralelogrammák téglalapok, az ABCDA'B'C'D' paralelepipedon téglatest, Ennek AB',AC,AD' lapátlói rendre OB1,OC,OD1-gyel párhuzamosak, így a köztük levő szögek az adott szögek. Ezzel a feladatot megoldottuk.
 

Megjegyzések. 1. Azok a versenyzők, akik számolásmentes utat követtek a feladat megoldásában, az elégségesség bizonyításánál többnyire adottnak tekintettek három egy pontból induló, nem egy síkban fekvő félegyenest, amelyek közti szögek hegyesszögek és összegük 180. Ekkor nem is használták azt a feltételt, hogy a szögek hegyesszögek. Valójában ez éppen annak a belátásához kell, hogy tetszés szerinti három hegyesszöghöz, amelyek összege 180, van három olyan félegyenes, amelyek éppen ekkora szöget zárnak be. Emögött pedig az rejlik, hogy egy háromél élei közti szögek közül bármelyik kettő összege nagyobb a harmadiknál.
2. A megoldás gondolatmenetével tetszés szerinti tetraéderre belátható, hogy a szemközti élpárok felezőpontjait összekötő szakaszoknak ‐ a tetraéder középvonalainak ‐ közös a felezőpontja. A középvonalak a tetraéder bennfoglaló paralelepipedonjának egy csúcsból induló éleivel párhuzamosak és egyenlők. Így akkor és csak akkor merőlegesek páronként, ha a tetraéder egyenlőoldalú.
 

2. Legyen az n a kettőnél nagyobb pozitív egész szám. Melyik az a legnagyobb h érték, és melyik az a legkisebb H érték, amelyekre igaz, hogy
h<a1a1+a2+a2a2+a3+...+anan+a1<H(1)
bármilyen pozitív számok legyenek is a1,a2,...an?
 

I. megoldás. Nézzük két egymás utáni tag összegét:
aiai+ai+1+ai+1ai+1+ai+2,
itt az utolsó tag utánin az elsőt értve. Ennek megfelelően an+1,an+2 jelentsen a1-et, ill. a2-t. A két tag összege legalább 1, ha ai+2ai, és legfeljebb 1, ha ai+2ai.
Válasszuk i-t úgy, hogy ai+2 az előforduló legkisebb érték legyen. Ekkor a kiszemelt két tag összege legalább 1. A többi tag mind pozitív, és feltétel szerint van még legalább egy tag, így az összeg mindig nagyobb, mint 1. Ha viszont i-t úgy választjuk, hogy ai+2 az előforduló legnagyobb érték legyen, akkor a kiválasztott két tag összege legfeljebb 1; miután a további n-2 tag mindegyike kisebb 1-nél, igy azt kapjuk, hogy az összeg mindig kisebb, mint
1+n-2=n-1.

Megmutatjuk, hogy az összeg mind a két korláthoz tetszés szerint közel kerülhet, ha az ai sorozatot alkalmasan választjuk. Az
ai=qi-1,i=1,2,...,n
pozitív q hányadosú mértani sorozathoz tartozó Sq összeg :
Sq=n-11+q+qn-1qn-1+1.
Becsüljük ezt felülről. Bármilyen (kis) pozitív szám is p,
Sq<n-11+q+1<1+n-1q<1+p,haq>n-1p.
Másrészt alulról becsülve Sq-t
Sq>n-11+q=n-1-q(n-1)1+q>(n-1)-(n-1)q>n-1-p,haq<pn-1.
Ezzel beláttuk, hogy a feladatban kérdezett értékek : h=1,H=n-1.
 

Megjegyzések. 1. A vizsgált összeg felvesz minden értéket 1 és n-1 között. Ez igaz már a mértani sorozathoz tartozó Sq összegre, hiszen ez pozitív q-kra q-nak folytonos függvénye, amelyik felvesz n-1-hez tetszés szerint közeli értékeket is és 1-hez tetszés szerint közelieket is, tehát minden közbenső értéket is.
2. A további megoldásokban csak azt bizonyítjuk, hogy a kérdéses összeg 1 és n-1 közé esik. Az, hogy ezek a korlátok nem javíthatók, ugyanúgy látható be, mint az I. megoldásban.
 

II. megoldás. Fel fogjuk használni, hogy ha x/y<1, és x,y pozitív, továbbá z is pozitív szám, akkor
xy<x+yy+z.
Valóban
xy=xy(y+z)1y+z=(x+xyz)1y+z<x+zy+z.
Jelöljük a rövidség kedvéért az a1+a2+...+an összeget S-sel. Egyfelől csökkentjük az i-edik törtet, ha a nevezőjéhez hozzáadjuk az S-ai-ai+1 összeget, másfelől növeljük, ha ezt az összeget a számlálóhoz is, a nevezőhöz is hozzáadjuk. Így a következő kettős egyenlőtlenséget kapjuk:
aiS<aiai+ai+1<S-ai+1S.
Itt an+1 ismét a1-et jelent. Összeadva az egyenlőtlenségpárokat i=1,2,...,n-re a bal oldalon 1-et, a jobb oldalon n-1-et kapunk, vagyis a kívánt egyenlőtlenséget.
 

III. megoldás. Jelöljük Tn-nel a feladatban szereplő összeget és az
an,an-1,...,a1 fordított sorrendben vett sorozathoz tartozót Tn'-vel. Mind a két összeg törtjeiben ugyanazok a nevezők lépnek fel, és a két összeg azonos nevezőjű törtjeinek az összege 1, így
Tn+Tn'=n.
Így ha megmutatjuk, hogy a szóban forgó összeg mindig nagyobb, mint 1, akkor ez igaz Tn'-re is, tehát
Tn=n-Tn'<n-1.

Teljes indukcióval bizonyítjuk, hogy 1 alsó korlát. Az n=3 esetben közös nevezőre hozva az összeget, és számlálót, nevezőt tagokra bontva a nevező minden tagja előfordul a számlálóban is legalább akkora együtthatóval. A számításokat elvégezve:
T3=1+a1a2a3+a12a2+a22a3+a32a1(a1+a2)(a2+a3)(a3+a1)>1.

Tegyük most fel, hogy az n pozitív számból képezett összegek mindig 1-nél nagyobbak, ahol n3. Ekkor elég azt megmutatnunk, hogy az a1,a2,...,an+1 számokból képezett Tn+1 összeg nagyobb az első n számból képezettnél. De

Tn+1-Tn=anan+an+1+an+1an+1+a1-anan+a1==anan+an+1+an+1an+1+a1+a1a1+an-1>0,


mert a három tört összege az an,an+1,a1 számokból képezett összeg, és erről már beláttuk, hogy mindig nagyobb 1-nél. Így, felhasználva az indukciós feltevést is,
Tn+1>Tn>1,
és ezt kellett bizonyítanunk.
 

Megjegyzések. 1. Az utolsó bizonyítást lényegesen egyszerűsíthettük volna egyrészt azzal az észrevétellel, hogy Tn+1 nem változik meg, ha a számokat ciklikusan cseréljük. Így választhatjuk a sorrendet úgy, hogy an+1 az előforduló legkisebb érték legyen. Ekkor a Tn+1-Tn különbségben az első tag nem kisebb a kivonandónál, a különbség tehát pozitív. Másrészt képezhető a szóban forgó összeg két számból is és az értéke 1, így minden 2-nél nagyobb n-re már 1-nél nagyobb. Ezzel elkerülhető minden számolás.
A fenti megoldás viszont azt mutatja, hogy az indukciós bizonyítás minden további fogás nélkül is célra vezet. így viszont a 3 tag esetére nem lett volna érdemes elkerülni a kiszámolást, mert azt a megoldás második részében is fel tudtuk használni.
2. A vizsgált összeg valójában csak az ai+1/ai hányadosoktól függ. Jelöljük ezeket bi-vel i=1,2,...,n-1-re és legyen bn=an/a1. Ekkor a vizsgált összeg az
11+b1+11+b2+...+11+bn
alakot ölti, és itt
b1b2...bn=1.
Vonjuk össze az utolsó két tagot:
11+bn-1+11+bn>1+bn-1+bn1+bn-1bn+bn-1+bn>11+bn-1b1
a II. megoldásban alkalmazott megjegyzés alapján. Ezt beírva az összegbe a b1,...,bn-2,bn-1bn számokból képezett n-1-tagú összeget kapjuk, és a számok szorzata továbbra is 1. Ennek alapján újabb teljes indukcíós bizonyítást nyerhetünk.
 

3. A és B a következő játékot játssza: az első 100 pozitív egész közül véletlenszerűen kiválasztanak k darabot és ha ezek összege páros, akkor A nyer, egyébként pedig B. A k milyen értékeire lesz egyenlő A és B nyerési esélye?
 

I. megoldás. Az első 100 pozitív egész szám közül kiválasztható k-asok közül úgy választunk ki csoportokat, ameddig tudunk, hogy egy-egy csoportban ugyanannyinak az összege legyen páros, mint amennyié páratlan. Válasszuk ki először azokat, amelyekben szerepel vagy az 1 vagy a 100, de nem mind a kettő. Ezeket párokba állíthatjuk úgy, hogy az első 98 szám közül kiválasztott egy-egy k-1-eshez egyszer az 1-et, egyszer a 100-at vesszük k -adiknak. Ekkor minden pár egyik k-asának az összege páros, a másiké páratlan.
A maradó k-asok közül vegyük azokat, amelyek a 2 és a 99 közül az egyiket tartalmazzák, a másikat nem. Ezek közül is ugyanannyinak az összege páros, mint amennyié páratlan, az előbbi gondolatmenet szerint. Az eljárást tovább ismételjük a 3,98, a 4,97,..., az 50,51 párral. Ezután már csak olyan k-asok maradnak meg, amelyek a kiválasztáshoz használt párok közül bizonyosaknak mindkét eleméből tevődnek össze. Ilyenek csak páros k esetén vannak, tehát páratlan k esetén A-nak és B-nek egyenlő esélye van a nyerésre.
Páros k esetén azok a k-asok maradnak meg, amelyek az említett 50 pár közül k/2-nek mindkét eleméből állnak. Mivel mindegyik pár két elemének összege 101, tehát páratlan szám, így mindegyik fennmaradt k-as elemeinek összege páros, ha k/2 páros és páratlan, k/2 páratlan. Ezek szerint A-nak nagyobb a nyerési esélye, ha k osztható 4-gyel, ha viszont k4-gyel osztva 2 maradékot ad, akkor B esélye nagyobb a nyerésre.
 

Megjegyzések. 1. Az elmondottak alapján ki is számíthatjuk, ki hány esetben nyer. A kiválasztható k-asok száma (100k) és, ha k páros, akkor (50k/2)-vel több esetben nyer az egyik játékos, mint a másik. Így páratlan k esetén mindegyikük
12(100k)
esetben nyer, páros k esetén pedig az egyikük és másikuk számára kedvező esetek száma
12((100k)-(50k/2)),ill.12((100k)+(50k/2)).

2. Az eljárás alkalmazható akkor is, ha 100 helyett bármilyen páros N számot mondunk. A válasz ekkor is ugyanaz, mint a 100 esetében volt. Ha páratlan N számot veszünk 100 helyett, akkor már sohasem egyenlők a nyerési esélyek. Ilyenkor 1 és N-1, majd 2 és N-2,3 és N-3 és így tovább, ismét használhatók egyenlő esélyt adó k-asok kiválasztására. A fennmaradó k-asok közül külön kell foglalkozni azokkal, amelyekben előfordul az N. A részletek végiggondolását az olvasóra bízzuk. B-nek nagyobb a nyerési esélye, ha k4-gyel osztva 1 vagy 2 maradékot ad, különben A-nak.
 

II. megoldás. Vizsgáljuk az 1,2,...,2N számok közül kiválasztható k-asokat. Jelöljük D(N,k)-val a páros, illetve a páratlan összegű k-asok számának a különbségét. Erre a függvényre állapítunk meg egy rekurzív összefüggést. Legyen k2N-2. Csoportosítsuk a k-asokat aszerint, hogy hány számot tartalmaznak a (2N-1,2N) párból. Az első csoportba tartozzanak azok a k-asok, amelyek tartalmazzák mind a kettőt, a másodikba azok, amelyek egyiket sem tartalmazzák, a harmadikba pedig azok, amelyek az egyiket tartalmazzák, a másikat nem.
A harmadik csoportbeli k-asoknak k-1 eleme nem nagyobb 2N-2-nél, és minden ilyen k-1-es a 2N-1-gyel és a 2N-nel is k-assá egészíthető ki. Az elemek összege a két k-as közül az egyikben páros, a másikban páratlan. A harmadik csoportban tehát ugyanannyi páros összegű k-as van, mint páratlan összegű, így ezek járuléka D(N,k) értékéhez 0.
A második csoport k-asai csupa 2N-2-n él nem nagyobb számból állnak, ezek tehát D(N-1,k)-t adnak D(N,k) értékéhez.
Az első csoport minden k-asa k-2 elemet tartalmaz, amelyek nem nagyobbak 2N-2-nél, továbbá a 2N-1-et és a 2N-et. Az első k-2 elem összegét tekintve a vizsgált különbség D(N-1,k-2). A k-asokban még 2N-1+2N, tehát páratlan szám adódik az összeghez, így annak párossága az ellenkezőjére változik. Az első csoport k-asai, tehát -D(N-1,k-2)-vel járulnak hozzá D(N,k) értékéhez. Ezzel a következő összefüggést kaptuk:
D(N,k)=D(N-1,k)-D(N-1,k-2).(3)
Az összefüggés k=2N-1-re és k=2N-re is helyes, ha megállapodunk abban, hogy ha k>2N, akkor D(N,k) jelentsen 0-t.
Ennek alapján teljes indukcióval igazoljuk a következő állítást: D(N,k) pozitív, ha k osztható 4-gyel, negatív, ha k páratlan szám kétszerese, és 0, ha k páratlan. Belátjuk először, hogy ez k=1,2,3 és 4-re igaz. (2N tetszőleges, k-nál nem kisebb páros szám.)
k=1-re N páros szám van az adottak közt és N páratlan, így D(N,1)=0. Párokat választva ki, akkor lesz az összeg páros, ha vagy mind a két szám páros, vagy mind a kettő páratlan, és akkor lesz páratlan, ha az egyik szám páros, a másik páratlan. Az előbbi és az utóbbi típusú párok száma 2(N2)=N(N-1), ill. N2, tehát D(N,2)=-N<0. Ezek az értékek N=1-re is helyesek.
Három szám összege páros, ha mindegyik szám páros, vagy egyikük páros, a másik kettő páratlan; viszont páratlan az összeg, ha mindegyik szám páratlan, vagy ha egyikük páratlan, a másik kettő pedig páros. Mivel a páros és páratlan számok száma egyenlő, így a kétféle hármasok száma is megegyezik, tehát
D(N,3)=0.

Ha k=4, akkor páros összeget kapunk, ha mind a 4 páros, vagy mind a 4 páratlan, vagy közülük 2 páros, 2 páratlan. Páratlan lesz az összeg, ha a 4 szám között 1 páratlan van, vagy ha 1 páros van. Az egyik-, ill. másikféle esetek száma

2(N4)+(N2)2=N(N-1)(N-2)(N-3)12+N2(N-1)24==N(N-1)(2N2-4N-3)6,
illetőleg
2N(N3)N2(N-1)(N-2)3=N(N-1)(2N2-4N)6;
N=2 esetén az esetek száma 1, ill. 0. Eszerint
D(N,4)=n(N-1)2>0.

A vizsgált k értékek esetén tehát minden szóba jövő N-re igaz az állítás. Ekkor egyszersmind N=1 és N=2-re minden szóba jövő k esetén igaz az állítás.
Tegyük most fel, hogy M>2,K>4 és igaz az állítás, ha k<K, továbbá az M-nél kisebb N-ekre tetszés szerinti szóba jövő k mellett. A (3) összefüggés szerint
D(M,K)=D(M-1,k)-D(M-1,K-2).
Ha K páratlan, akkor K-2 is, így feltevés szerint a jobb oldal mindkét tagja 0, tehát D(M,K) is az. Ha K páros, akkor K-2 is, és feltevés szerint D(M-1,K), ha nem 0 (ti. ha M=K), ellenkező előjelű, mint D(M-1,K-2). Az indukciós feltételből az is következik, hogy D(M-1,K-2) nem 0. Azt kaptuk tehát, hogy D(M,K) sem 0, és ellenkező előjelű, mint D(M-1,K-2). Ez azonban azt jelenti, hogy az állítás helyessége öröklődik M és K-ra. A kimondott állítás tehát minden szóba jövő N,k értékpárra igaz.
 

Megjegyzések. 1. Felesleges volt D(N,3) és D(N,4) kiszámítása, mert az indukciós bizonyítás már ezekre is adja az állítás helyességét. Jónak láttuk azonban mind a 4 lehetséges esetre bemutatni egy-egy példát. Aki nem tartja erőszakoltnak a k=0 eset megengedését, ezt tekintheti a k=2 helyett további egyszerűsítésként.
2. A teljes indukciónak itt egy ritkábban előforduló esetével találkoztunk, a két változó szerint egyidejűleg futó teljes indukcióval, hiszen mikor M-re és K-ra bizonyítottuk az öröklődést, fel kellett használnunk azt is, hogy M-1-re és ugyanerre a K-ra igaz az állítás. Így tulajdonképpen a k=2 eset után k=3-ra és minden N-re, majd K=4-re és így tovább adódik az állítás helyessége. Ehhez viszont kell az, hogy a legkisebb N értékre minden szóba jövő k esetén igaz legyen az állítás. Esetünkben ez mindössze az N=1,k=1,2 eseteket jelentette. Annyiban is speciális volt ez a bizonyítás, hogy M-re a K-nál kisebb k-kra nem volt szükséges felhasználnunk az indukciós feltevést.
 

III. megoldás. Az előző megoldásban bevezetett jelöléssel D(50,k)-t kapcsolatba hozhatjuk az
1+(-1)cx,c=1,2,...,100
elsőfokú polinomok szorzatával. Ebben úgy kapjuk a k-adfokú tagokat, hogy k tényezőből az x-es tagot vesszük, a többiből az 1-et, ezeket összeszorozzuk és az összes ilyen tagot összeadjuk. Egy-egy ilyen tagban xk együtthatója -1-nek a c1+c2+...+ck-adik hatványa, ahol az összeadandók különböző, 100-nál nem nagyobb egészek. Az együttható tehát 1, ha az összeg páros, -1, ha az összeg páratlan. Eszerint xk együtthatója a szorzatban éppen D(100,k).
A szorzat másfelől felváltva 1+x és 1-x tényezők szorzata, vagyis
(1-x2)50=1-50x2+...+(-1)j(50j)x2j+...+x100.
Eszerint egyenlők a nyerési esélyek, ha k páratlan, (50j)-vel több esetben nyer A, mint B, ill. B, mint A, ha k=2j és j páros, ill. páratlan.
 

Megjegyzés. Az F(k)=D(100,k) függvényt úgy sikerült meghatároznunk, hogy hozzárendeltük az
F(x)=1+f(1)x+f(2)x2+...+f(100)x100
polinomot, amit sikerült más alakba írni és abból f értékeit meghatározni. F-et az f generátor függvényének nevezzük. A generátorfüggvény gondolata és számos érdekes alkalmazása Leonhard Euler (1707 ‐ 1783) rendkívül termékenynek bizonyult felfedezése, ami a matematika számos ágában alapvető szerepet kapott. Feladatunkban alkalmazható 100 helyett tetszés szerinti N számra, és az I. megoldáshoz fűzött 2. megjegyzésben kimondott eredményre vezet. A számolás elvégzését az olvasóra bízzuk.

Surányi János

Helyesbítés

Az 1985/86-os évi pontverseny iskolák szerinti összesítéséből (1986/10. szám, 455 ‐ 456. oldal) sajnálatos módon kimaradt a Landler Jenő Gimnázium (Budapest, XIX.) tanulóinak eredménye. Az iskolából 3 tanuló (dr. Marosvári Péter tanár tanítványai) összesen 260 pontot szerzett.
Ezúton kérjük az érintettek szíves elnézését.
A szerkesztőség

*Lásd: Hajós Gy. ‐Neukomm Gy. ‐ Surányi J. : Matematikai versenytételek, II. köt., 2. kiad. (Tankönyvkiadó, Budapest, 1965.) 65 - 66. old.