Cím: Kiegészítés az F. 2611. feladathoz
Szerző(k):  Bogdán Zoltán 
Füzet: 1987/december, 457. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

F. 2611. Egy téglatest alakú ládát olyan egybevágó téglákkal akarunk megtölteni, amelyek éleinek aránya 1:2:4. Bizonyítsuk be, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a láda úgy is megtölthető, hogy az ugyanolyan hosszú téglaélek mind párhuzamosak legyenek.
A feladatra két megoldást közöltünk a KÖMAL 1987. évi 6. számában. Az alábbi megoldás Hajós Györgytől származik, 1961-ből.
A legrövidebb téglaélt válasszuk hosszegységnek. Olyan a,b,c élű ládát tekintünk, amely megtölthető a megadott téglákkal. Az a,b,c számok mindegyike egész, mert a láda megtöltésekor minden téglaélt egész, 1, 2, 4 hosszúságú téglaélek fednek le. Azt kell bizonyítanunk, hogy az a,b,c számok között van 4-gyel osztható, és van még egy másik páros. Az ab, ac és bc szorzatok mind párosak, mert mindegyikük egy-egy ládalap területe, és a láda megtöltésekor minden ládalapot páros, 2, 4 vagy 8 területű téglalapok borítanak be. Eszerint az a,b,c számok közül legalább kettő páros, és már csak azt kell megmutatnunk, hogy van közöttük 4-gyel osztható is. Az abc térfogat osztható 8-cal, ezért ha a, b és c közül csak kettő páros, akkor egyikük osztható 4-gyel is.
A nehezebb eset az, amikor a, b és c mindegyike páros. Ekkor persze minden ládalap területe osztható 4-gyel. Ha tehát a ládát az egyik ládaélre merőleges síkokkal 1 vastagságú rétegekre vágjuk fel, akkor minden réteg térfogata osztható 4-gyel. Egy-egy ilyen rétegből egy tégla 2, 4 vagy 8 térfogatú részt foglal el aszerint, hogy a tégla 4, 2 vagy 1 hosszúságú élei párhuzamosak-e a kiszemelt ládaéllel. Minthogy 2, 4 és 8 közül csak a 2 nem osztható 4-gyel, az egy ilyen rétegbe nyúló téglák között páros sok olyan van, amelynek a leghosszabb éle párhuzamos a kiszemelt ládaéllel, vagyis avval, amelyikre merőleges síkokkal rétegekre vágtuk a ládát.
Válasszuk ki most az egyik ládalaptól kezdve minden negyediket a rétegek közül. Minden olyan tégla, amelynek leghosszabb, 4 egységnyi éle erre a ládalapra merőleges, belenyúlik e rétegek valamelyikébe, és csak egybe. A fentiek szerint tehát az ilyen állású téglák száma páros. Miután pedig ez a három egy csúcsba futó ládalap mindegyikére teljesül, valamennyi téglát számbavesszük, és így a ládában összesen páros sok tégla van. A láda abc térfogata eszerint a 8-nak páros számú többszöröse, és így 16-tal is osztható. Ezért a, b és c között ilyenkor is van 4-gyel osztható.