Cím: Válogatás a Kvant feladataiból (1986. december)
Szerző(k):  Erdős László 
Füzet: 1986/december, 454 - 455. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Adott az a1,a2,... pozitív számok egy szigorúan monoton növő, nem korlátos sorozata. Bizonyítsuk be, hogy létezik olyan K0 szám, hogy minden k>K0 esetén

a1a2+a2a3+...+akak+1<k-1;(a)a1a2+a2a3+...+akak+1<k-1985!(b)

 
2. A táblára felírjuk az
 
1121314...111112
számokat.
a) Igazoljuk, hogy akárhogyan is írunk + vagy - műveleti jeleket e számok közé, a kapott eredmény nem lehet 0!
b) Legalább hány számot kell letörölni a tábláról ahhoz, hogy a maradó számok közé a + és - jeleket alkalmasan beírva az eredmény 0 legyen?
 
3. Egy háromszög oldalai egész számok, beírt körének sugara egységnyi. Határozzuk meg a háromszög oldalait!
 
4. Adott a térben egy S sík és egy rá merőleges e egyenes. Igazoljuk, hogy tetszőleges állású egységkocka S-re vonatkozó vetülete területének mérőszáma megegyezik a kocka e-re vonatkozó vetületének hosszával!
 
5. Létezik-e olyan F síkbeli halmaz, amellyel nem lehet lefedni egy egységsugarú félkört, de F két példánya már lefed egy egységsugarú kört, ha
a) F tetszőleges;
b) F konvex?
 
6. Az ABC egységoldalú szabályos háromszöget lefedtük öt egybevágó szabályos H háromszöggel (esetleg átfedésekkel). Bizonyítsuk be, hogy az ABC háromszög H-nak már négy példányával is lefedhető!
 
7. Adott a síkon hat pont, amelyik közül semelyik 3 nincs egy egyenesen. Tekintsük azt a 15 egyenest, amely a hat adott pont közül kettőn átmegy. Legfeljebb hány olyan ‐ az adott pontoktól különböző ‐ pont van a síkon, amelyen a 15 közül három egyenes áthalad?
 
8. A fehér síkon egy K0 kék alakzat van. A K0 alakzatból a K1 kék alakzat az alábbi szabály szerint képződik, amelyet egyidejűleg alkalmazunk K0 minden P pontjára: ha a P köré rajzolt egységsugarú kör területének legalább a fele kék, akkor P is kék marad, különben fehér lesz. A következő lépésben a K1 alakzatból ugyanígy nyerjük a K2 alakzatot, majd ebből K3-t, s.i.t.
a) Bizonyítsuk be, hogy tetszőleges K0 korlátos alakzatból kiindulva véges számú lépés után már az egész sík fehér lesz!
b) Igazoljuk, hogy ha K0 egy 100 sugarú kör, akkor 1000000 lépésen belül az egész sík fehérré válik!
 
9. Adott 1985 darab súly, rendre 1,2,...,1985 grammosak. Be lehet-e őket 5 csoportba osztani úgy, hogy a súlyok száma is és összege is azonos legyen mind az 5 csoportban?
 
10. Egy 1×1 méteres, négyzet alakú ketrecben egy tízméteres anakonda van. Münchhausen báró azt állítja, hogy egyetlen lövéssel legalább hat helyen át tudja lőni az anakondát. Nem túloz egy kicsit a báró? (Az anakondát egy tetszőleges tízméteres töröttvonalnak lehet tekinteni, amely egy 1×1 méteres négyzet belsejében van.)
 
11. Egy szigeten 13 szürke, 15 barna és 17 zöld kaméleon él. Ha két különböző színű kaméleon találkozik, akkor annyira megijednek egymástól, hogy mindketten a harmadik színre változtatják bőrüket. Két azonos színű kaméleon nem ijed meg egymástól, így találkozáskor nem változik meg a színük. Lehetséges-e, hogy valamennyi idő múlva minden kaméleon azonos színű lesz?
 
12. Egy 5×5-ös telket 25 darab 1×1-es parcellára osztottunk. Van 25 manó, akik közül mindegyik legfeljebb 3 másikat utál (az utálat kölcsönös). Bizonyítsuk be, hogy a manók elhelyezhetők az egyes parcellákban úgy, hogy egyikük se utálja a szomszédait! (Két parcella szomszédos, ha van közös éle.)
 
Válogatta : Erdős László