Cím: Az 1985-86. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (matematika) feladatai
Füzet: 1986/november, 346 - 348. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Első forduló
 

1. Egy könyv lapjait megszámoztuk 1-gyel kezdve 1986-tal bezárólag. Hányszor fordul elő a számozásban az 1-es számjegy?
2. Ha egy a oldalú négyzetet párhuzamosan vetítünk az egyik oldalával párhuzamos e egyenesre, akkor a vetület 3a hosszúságú szakasz lesz. (Síkidom egyenesen való vetületét azok a pontok alkotják, amelyeket a síkidom összes pontján át húzott, egy adott iránnyal párhuzamos egyenesek metszenek ki az adott egyenesből.) Mekkora szöget zárnak be a vetítősugarak az e egyenessel?
3. Határozza meg azokat az a1, a2, ..., a14 pozitív egész számokat, amelyek kielégítik a
3a1+3a2+...+3a14=6558
egyenlőséget!
4. Az ABCD szabályos tetraéder D csúcsából a szemközti ABC lapra bocsátott merőleges szakasz (magasságvonal) felezőpontját jelölje P. Jelölje továbbá rendre tABC, tABP, tBCP, tCAP az ABC, ABP, BCP, CAP háromszögek területét!
Igazolja, hogy
tABC2=tABP2+tBCP2+tCAP2.
(Szabályos tetraédernek nevezzük azt a háromszög alapú gúlát, amelynek élei egyenlők.)
5. Bizonyítsa be, hogy tetszőleges a, b, c egész számok esetén az
abc(a2-b2)(b2-c2)(c2-a2)
szorzat osztható 80-nal!
6. Határozza meg azoknak az (x;y) pontoknak a halmazát, amelyeknek koordinátáira egyidejűleg fennállnak a következő egyenlőtlenségek:
0x2π,0y2π,cos(x-y)cos(x+y).



7. Az O1 középpontú k1 és az O2 középpontú k2 kör az A pontban metszi egymást (O1 a k2 körön, O2 pedig a k1 körön kívül van). Az O1A egyenes a k2 kört a K2 pontban, az O2A egyenes a k1 kört a K1 pontban metszi még egyszer.
Igazolja, hogy O1K2K1=O1O2K1.
8. Az x1, x2, ..., xn valós számok egyidejűleg kielégítik az alábbi egyenleteket:
2x2=x1+2x1,2x3=x2+2x2,2xn=xn-1+2xn-12x1=xn+2xn.

a) Bizonyítsa be, hogy |x1+x2+...+xn|n2.
b) Oldja meg az adott n egyenletből álló egyenletrendszert!
 

A második forduló feladatai
 

I. kategória
 

1. Oldja meg az egész számok halmazán a következő egyenletrendszert:
x2+y2+z2=378x+y+z=0.

2. Bizonyítsa be, hogy ha egy háromszögben a szögek tangensei számtani sorozatot alkotnak, akkor a szögek kétszeresének sinusai szintén számtani sorozatot alkotnak.
3. Egy üdülő bármely 3 lakója között van kettő, aki nem ismeri egymást; de bármely 7 között van legalább kettő, aki ismeri egymást. Az üdülés befejeztével mindenki megajándékozza minden ismerősét egy-egy ajándéktárggyal. Bizonyítsa be, hogy n lakó esetén legfeljebb 6n tárgy kerül ajándékozásra!
 

II. kategória
 

1. Jelölje rendre A, B, C, illetőleg D egy paralelogrammának ‐ valamilyen körüljárás szerint ‐ egymás után következő négy csúcsát!
Legyen E az AB oldalnak az a pontja, amelyre 2AE=EB; F a BC oldalnak az a pontja, amelyre 2BF=FC; G a CD oldalnak az a pontja, amelyre 2CG=GD; végül H a DA oldalnak az a pontja, amelyre 2DH=HA.
Hányadrésze az ABCD paralelogramma területének annak a négyszögnek a területe, amelyet az AG, BH, CE és DF egyenesek zárnak közre?
2. Fessük be egy 3×7 mezőt tartalmazó "sakktábla'' minden mezőjét ‐ tetszés szerinti elosztásban ‐ vagy kékkel vagy sárgával!
Nézzük meg ezután ennek a "sakktáblának'' valamennyi olyan, m×n mezőből álló ‐ téglalap alakú ‐ részét, ahol 2m3 és 2n7.
Bizonyítsuk be, hogy ezek között a "résztáblák'' között mindig van legalább egy olyan, amelynek mind a négy sarkában azonos színűek a mezők ‐ bárhogyan színeztük is ki "sakktáblánkat''!
3. Oldjuk meg a
3n+4n+...+(n+2)n=(n+3)n
egyenletet a pozitív egész számok halmazán!
 

III. kategória
 

1. Egy különböző számokból álló számtani sorozatról tudjuk, hogy kilencedik tagja a második tag köbével egyenlő, továbbá a második tag négyzete és negyedik hatványa is tagja a sorozatnak.
Írjuk fel a sorozat első két tagját!
2. Bizonyítsuk be, hogy ha a, b, c, d tetszőleges pozitív számok, akkor
ab+c+bc+d+cd+a+da+b2.

3. Az ABCD tetraéder AB élének hossza a, a CD élé b, az AB és CD élek felezőpontjainak a távolsága k. Mekkora lehet maximálisan a tetraéder térfogata?
 

IV. kategória
 

1. Egy tetraéder kitérő élpárjainak felezőpontjait összekötő szakaszok páronként merőlegesek egymásra. Igazolja, hogy a tetraéder magasságvonalai egyenlő hosszúságúak!
2. Az (un) (Fibonacci) sorozat definíciója:
u0,u1=1ésun+2=un+un+1,hanN.

Igazolja, hogy a k=1n1u2k sorozat konvergens és számítsa ki a határértékét!
3. Bizonyítsa be, hogy 1-től 1986-ig a természetes számok kiszínezhetők pirossal és kékkel úgy, hogy ne forduljon elő olyan 18 tagú számtani sorozat, amelynek minden eleme azonos színű!