Cím: 1986. Az XXVII. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatainak megoldása
Füzet: 1986/november, 355 - 360. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1. Feladat. Legyen d 2-től, 5-től és 13-tól különböző pozitív egész szám. Bizonyítsuk be, hogy a {2,5,13,d} halmaznak van két különböző a, b eleme, amelyre ab-1 nem négyzetszám.

 

Megoldás. Elegendő belátni a következő állítást: ha d pozitív egész szám, akkor a 2d-1, 5d-1 és 13d-1 számok közül valamelyik nem négyzetszám. Tegyük fel ugyanis ennek ellenkezőjét, vagyis hogy alkalmas a, b, c pozitív egész számokkal
2d-1=a2(1)5d-1=b2(2)13d-1=c2.(3)
(1)-ből leolvasható, hogy a páratlan. Ekkor a2 4-gyel osztva 1-maradékot ad, és így d is páratlan. Most (2)-t és (3)-at tekintve adódik, hogy b és c páros. Vonjuk le (3)-ból (2)-t:
8d=c2-b2,(4)2d=c+b2c-b2.(5)


Ha b és c közül egyik 4-gyel osztható, másik pedig 2 maradékot ad 4-gyel osztva, akkor (5) jobb oldalának mindkét tényezője páratlan, ez tehát nem lehet. Ha viszont b és c 4-gyel osztva ugyanazt a maradékot adja, akkor (5) mindkét tényezője páros, amiből d páros volta következik. Ez az ellentmondás igazolja állításunkat.
(Benczúr András)
 

2. feladat. Adott az A1A2A3 háromszög és a síkjában levő P0 pont. Definiáljuk s>4 esetén az As pontot így: As=As-3. A Pn+1 pontot úgy nyerjük, hogy a Pn pontot An+1 körül az óramutató járásával megegyező irányban 120-kal elforgatjuk. Bizonyítsuk be, hogy ha P1986 és P0 megegyező pontok, akkor az A1A2A3 háromszög szabályos.
 
 

Megoldás. Vizsgáljuk meg először azt, hogy három egymást követő elforgatás során mi történik az A1P0 vektorral. Bármelyik elforgatás a vektor irányát 120-kal változtatja, hosszát pedig megtartja. Így ha a három elforgatás utáni A'1P3 képét tekintjük, akkor A1P0=A'1P3 adódik. Tehát A1P0P3A'1 négyszög paralelogramma, P0P3=A1A'1. Hasonló gondolatmenettel adódik P3P6=A1A'1, általában P3kP3k+3=A1A'1 minden k természetes számra. Ezért P0P1986==P0P3+P3P6+...+P1983P1986=662A1A'1, tehát, mivel P0=P1986, P0P1986 és így A1A'1 is nullvektor, vagyis A1 megegyezik A'1-vel.
Most kövessük nyomon azt, hogyan nyerjük A'1-t A1-ből. Az A1 körüli elforgatás helyben hagyja A1-et, majd az A2 körüli 120-os elforgatás A''1-be viszi. A''1-t pedig az A3 körüli (az előzővel megegyező irányú) elforgatás viszi A1=A'1-be. Ezért A1A2A''1A3 négyszög rombusz, melynek A2-nél levő szöge 120-os, így A1-nél 60-os szöge van. Tehát az A1A2A3 háromszög, melynek A1A2 és A1A3 oldalai egyenlők, valóban szabályos.
(Lipták László)
 

3. feladat. Egy szabályos ötszög csúcsaihoz egy-egy egész számot rendelünk úgy, hogy összegük pozitív legyen. Megengedett a következő művelet: ha három szomszédos csúcs X, Y, Z és a hozzájuk rendelt számok x, y, z, és y<0, akkor az x, y, z számok helyére ugyanilyen sorrendben az x+y, -y, z+y számokat írjuk. Ezt a műveletet ismételgetjük addig, amíg csak található negatív y. Döntsük el, vajon minden esetben véget ér-e az eljárás véges sok lépés után!
 

Megoldás. Az eljárás véges sok lépés után minden esetben véget ér, függetlenül attól, hogy milyen sorrendben végezzük el a lépéseket. Legyen az ötszög csúcsaihoz rendelt öt szám kezdetben a0, b0, c0, d0, e0, az n-edik "művelet'' elvégzése után pedig an, bn, cn, dn, en. Világos, hogy bármely lépés után a számok egészek maradnak, és összegük nem változik, tehát pozitív marad. Definiáljuk az Sn nem-negatív egész számot így:
Sn=(an-cn)2+(bn-dn)2+(cn-en)2+(dn-an)+(en-bn)2.
Ha valamely k természetes számra az ak, bk, ck, dk, ek számok között van negatív (mondjuk ck<0), akkor a következő lépés után nyert ak+1=ak, bk+1=bk+ck, ck+1=-ck, dk+1=dk+ck, ek+1=ek számokra Sk+1<Sk. Ugyanis behelyettesítéssel
Sk+1-Sk=2ck(ak+bk+ck+dk+ek),
és itt ck<0, ak+bk+ck+dk+ek>0, mint azt már említettük. Ez pedig azt jelenti, hogy S0, S1, S2, ... szigorúan csökkenő nem negatív egész számok. Így sorozatuk csak véges hosszúságú lehet, vagyis az eljárás véges sok lépésben mindig véget ér.
 

(Kós Géza)
 

4. feladat. Legyenek A és B egy O középpontú szabályos n-szög (n5) szomszédos csúcsai. Egy, az OAB háromszöggel egybevágó XYZ háromszöggel először befedjük OAB-t, majd az X pontot úgy mozgatjuk ‐ mindig az n-szög belsejében ‐, hogy eközben az Y és Z pontok állandóan az n-szög oldalain legyenek. Milyen alakzatot ír le X, ha Y befutja az n-szög határát (kerületét)?
 
 

Megoldás. Állítjuk, hogy a keresett ponthalmaz n darab zárt szakaszból áll, amelyek hossza OB(1cosπn-1), és amelyek az n-szög csúcsait O-val összekötő szakaszok O-n túli meghosszabbításai.
Ha Y és Z két szomszédos csúccsal esik egybe, akkor XO; a többi esetben X két szomszédos oldal által határolt kisebbik szögtartományban helyezkedik el (ennek igazolásától most eltekintünk).
Legyen most Y az AB, Z pedig a vele szomszédos BC oldal belső pontja. Ekkor YBZ=ABC=π-2πn, YXZ=2πn, e két szög összege tehát π, vagyis az XYBZ négyszög húrnégyszög. Mivel XY=XZ, az XBY és XBZ szögekhez egyenlő ívek tartoznak, ezért XBY=XBZ; az X pont az YBZ=ABC szögfelezőjén helyezkedik el.
Vizsgáljuk most meg, mekkora lehet a BZ távolság! Először belátjuk, hogy BX>OB. Ugyanis XYB+XZB=π, így közülük az egyik legalább π2, mondjuk XZBπ2. De XBZ<π2, ezért az XZB háromszögben ezen szögekkel szemben fekvő oldalakra BX>XZ adódik XZB>XBZ miatt. És itt XZ=OB. Másodszor BX szakasz hosszára felső becslés az XYBZ húrnégyszög köré írható kör átmérője. Ez pedig a szinusztétel segítségével
YZsinYXZ=OBsin(π2-πn)=OBcosπn.
Ehhez hozzávéve a megoldás elején említett XA, YB, ZO esetet,
0OXOBcosπn-OB=OB(1cosπn-1)
adódik. Ha pedig gondolatmenetünket elvégezzük a többi szomszédos oldalpárra is, akkor kiderül, hogy X csakis a megoldás elején leírt ponthalmaz pontja lehet.
Hátravan még annak igazolása, hogy az említett halmaz minden pontja megfelelő. Legyen X' a BO félegyenesen úgy, hogy OB<BX'OBcosπn. Rajzoljuk meg a B-n és X'-n átmenő, OBcosπn átmérőjű körök valamelyikét (ha BX'=OBcosπn, akkor csak egy ilyen van). Az olvasóra bízzuk annak igazolását, hogy ez a kör metszi az AB és BC szakaszokat. Jelöljük ezen metszéspontokat Y'-vel és Z'-vel. Mivel Y'BX'=X'BZ', azért X'Y'=X'Z'. Másrészt mivel X'Y'BZ' négyszög húrnégyszög, Y'X'Z'=π-Y'BZ'=2πn. Ezért az X'Y'Z' háromszög hasonló az ABO háromszöghöz, körülírt köreik pedig ugyanakkorák, ezért a két háromszög egybevágó. Ez a meggondolás bizonyítja, hogy a megadott ponthalmaz minden pontja jó.
 

(Kós Géza)
 

5. feladat. Határozzuk meg az összes olyan f függvényt, amely a nem‐negatív valós számok R0+ halmazán van értelmezve, csak nem‐negatív valós értéket vesz fel és teljesíti a következő három feltételt:
(a)f(xf(y))f(y)=f(x+y)mindenx,yR0+esetén;(b)f(2)=0;(c)f(x)0,ha0x<2.

Megoldás. Először két egyszerű megállapítást teszünk. Egyrészt f(0)=1, hiszen az (a) feltételt x=y=0 esetén alkalmazva f(0)=f(0f(0))f(0)==f(0)2, tehát f(0) értéke csak 0 vagy 1 lehet, de az első lehetőséget a (c) feltétel kizárja. Másrészt x2 esetén f(x)=0 adódik könnyen, ha az (a) feltételbe x-2 és 2 értékeket írunk: f(x)=f((x-2)f(2))f(2)=0 a (b) feltétel miatt.
Tegyük fel most, hogy 0<x<2, ekkor persze 0<2-x<2 is teljesül, és így az (a) feltételt alkalmazva a 2-x és x számokra f((2-x)f(x))f(x)=f(2)=O adódik. Itt (c) miatt f(x)0, ((2-x)f(x))=0, tehát ismét csak (c)-t alkalmazva a (2-x)f(x)2, (x)22-x egyenlőtlenséget kapjuk. A továbbiakban belátjuk, hogy itt egyenlőség áll. Tegyük fel ugyanis, hogy valamely 0<y<2 esetén f(y)>22-y, vagyis f(y)=22-y+d, ahol d pozitív. Ekkor található olyan x pozitív szám, melyre 2f(y)=222-y+d<x<<2-y. Erre az x, y párra x+y<2, tehát f(x+y)>0; valamint xf(y)>2, f(xf(y))=0 áll fenn. Így az (a) feltétel nem teljesül rájuk, és ez az ellentmondás mutatja, hogy valóban minden 0<y<2 esetén f(y)=22-y. Az eddigiek során tehát megállapítottuk, hogy a feladat feltételeinek csak a következő függvény tehet eleget:
f(x)={22-xha0x<20hax2.
Most már csak azt kell megvizsgálnunk, hogy ez a függvény valóban megfelel-e a követelményeknek. Ezt azonban az olvasóra bízzuk, könnyen látható, hogy ez a függvény jó.
 

(Bóna Miklós)
 

6. feladat. Adott a síkban egy véges sok rácspontból álló halmaz. Döntsük el, vajon minden esetben lehetséges-e ezek közül a pontok közül néhányat pirosra, a többit pedig fehérre színezni úgy, hogy minden olyan egyenesen, amely párhuzamos valamelyik koordináta‐tengellyel, a rajta lévő piros pontok száma legfeljebb 1-gyel térjen el az ugyancsak rajta lévő fehér pontok számától.
 

Megoldás. A pontok számára vonatkozó teljes indukcióval bebizonyítjuk, hogy mindig létezik a kívánt színezés. Egy pont esetén az állítás nyilvánvaló. Tegyük fel tehát, hogy n2, és n-nél kevesebb pont esetén kiszínezhetők a pontok az előírt módon, és megadjuk az n pontnak egy megfelelő színezését.
Könnyű dolgunk van, ha található olyan P pont, melynek sorában további pont már nincs. Ekkor P-t elhagyva a megmaradt (n-1) pontot színezzük ki a megfelelő módon, és ha P oszlopában legalább annyi piros pont van, mint fehér, akkor P-t színezzük fehérre, ha eggyel több fehér pont van, mint piros, akkor pedig pirosra. Ekkor az n pontnak egy jó színezését kaptuk, hiszen P sorában és oszlopában teljesül a feltétel, a többi sorban és oszlopban pedig nem történt változás. Hasonló a helyzet, ha van olyan P pont, melynek oszlopában nincs további pont. Vizsgáljuk tehát azt a fennmaradó esetet, amikor minden pont sorában és oszlopában is van további pont. Ekkor egy tetszőleges A1 pontból kiindulva, annak sorában választhatunk egy tőle különböző A2 pontot, A2 oszlopában A3-t, A3 sorában A4-t, és így tovább felváltva. Minthogy véges sok (n) pontunk van, véges sok lépés után az A1, A2, ... pontsorozatban olyan tagot kell választanunk, amely már szerepelt. Legyen tehát Ar=Ap(r>p) az első ilyen ismétlődés. Ha r-p páros, akkor az Ap, Ap+1, ..., Ar-1 sorozatban minden tag az egyik szomszédjával egy sorban, a másikkal egy oszlopban van (ha Ar-1-t és Ap-t is szomszédoknak tekintjük). Gondoljunk utána, hogy ha r-p páratlan, akkor ugyanez mondható az Ap+1, Ap+2, ... Ar-1 sorozatról. Hagyjuk el tehát ezen sorozat pontjait, a maradékot az indukciós feltétel szerint kiszínezhetjük a kívánt módon, a sorozat pontjait pedig színezzük ezután felváltva pirosra, ill. fehérre. Ekkor az n pontnak egy jó színezését kapjuk, hiszen minden sorban és oszlopban ugyanannyival változtatjuk meg a piros, ill. fehér pontok számát. Ezzel az indukciós lépést elvégeztük, a feladat kérdésére igenlő választ adhatunk.
 

(Tóth Géza)