Cím: Kvaterniók (Fordította Sapsál Anna)
Szerző(k):  Miscsenko, A. ,  Szolovjov, J. 
Füzet: 1986/november, 337 - 344. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Hogyan készíthetünk pontokból számokat?

 

Ha az egyenes pontjairól van szó, akkor ez nagyon egyszerű. Ha már kiválasztottuk a számolás kiindulási pontját (a ,,nullát'') és egy irányított szakaszt (az ,,egységet''), akkor az egyenesből számegyenest készíthetünk, és ezzel az egyenes minden pontjából egy valós számot kapunk, a pont koordinátáját (1. ábra).
 
 
1. ábra
 

A sík pontjainál bonyolultabb a helyzet. Ha megválasztottuk a kiindulási pontot (az origót) és két egymásra merőleges tengelyt, akkor a sík minden pontjához hozzárendelhetjük az (x;y) számpárt, a koordinátáit a síkon. Ahhoz, hogy ezek a számpárok, ,,dupletek'' számként viselkedjenek, meg kell tanulnunk ezeket a dupleteket ,,összeadni'' és ,,szorozni'', méghozzá úgy, hogy az összeadás és szorzás szokásos tulajdonságai megmaradjanak (kommutativitás, asszociativitás, disztributivitás, az inverz műveletek, a kivonás és osztás létezése).
 
 
2. ábra
 

Az összeadás egyszerű. A dupleteket vektorokként természetes módon adhatjuk össze ‐ koordinátánként (2. ábra):
(x;y)+(x';y')=(x+x';y+y').(1)
A szorzással már bonyolultabb a helyzet.* Egy nem túl bonyolult formula azonban itt is megadja a megoldást:
(x;y)(x';y')=(xx'-yy';xy'+x'y).(2)
Nem nehéz ellenőrizni, hogy a dupletek ezen szorzása az (1) összeadással együtt kielégíti az előzőekben felsorolt szokásos tulajdonságokat. Ily módon a dupleteket az (1) és (2) műveletekkel teljes értékű számhalmaznak tekinthetjük.
Valójában a dupletek nem mások, mint a komplex számok. Általában nem (x;y) alakban írják fel őket, hanem x+yi formában, ahol i ‐ a képzetes egység (a (0;1) duplet ), amely a következő érdekes tulajdonsággal rendelkezik: (i2=ii=-1). Ez aztán lehetővé teszi a négyzetgyökvonást (a komplex számok körében) negatív számokból.
De hogyan készíthetnénk számokat a tér pontjaiból? Egy koordináta-rendszert bevezetve a pontokat itt is koordinátáikkal lehet megadni, de már nem kettővel, hanem hárommal: (x;y;z). Ezeket a számhármasokat, tripleteket természetes módon lehet koordinátánként összeadni:
(x;y;z)+(x';y';z')=(x+x';y+y';z+z').(3)
A tripleteket majd akkor tekinthetjük számoknak, ha találunk egy módszert a szorzásra, amely a (3) összeadással együtt rendelkezik ennek a két műveletnek a szokásos tulajdonságaival. Többek között, hogy a szorzásnak létezik inverze (osztás a nemnulla elemekkel).
Hogyan lehet hát szorozni a tripleteket? Ez a feladat 1833-ban kezdte el foglalkoztatni Hamilton (1805‐1865) ír matematikust. De erről a rendkívüli emberről érdemes külön is szólni.
 

Hamilton
 

Hamilton sokoldalú és igen tehetséges ember volt. Tíz éves korában Homérosz sok versét tudta fejből, tizennégy évesen pedig már kilenc nyelvet beszélt. 1824-ben az Ír Királyi Akadémia lapjában jelentette meg a geometriai optikáról szóló munkáját, 1827-ben megkapta Írország királyi csillagászának címét.
1833-ban Hamilton a Dancing-i (Dublin mellett) obszervatórium igazgatójának posztját töltötte be, és sok optikai és analitikus mechanikai munka szerzőjeként volt ismert. A geometriai optika területén elért eredményeiből kiindulva megjósolta a kétszeres kúpszerű törés jelenségét a két tengelyű kristályokban, amelyre aztán kollégája, Lloyd, hamarosan példát is talált.
Egy hosszú évtizeden keresztül próbált Hamilton valamilyen ésszerű szorzást találni a tripletek körében ‐ sikertelenül. Később egy fiának írott levélben így emlékezett erre: ,,Minden reggel, amikor lejöttem a reggelihez, te és az öcséd, William Edvin, általában megkérdeztétek: Nos, apa, tudsz már tripleteket szorozni? Amire kénytelen voltam mindig bánatosan azt válaszolni: Nem, csak összeadni és kivonni tudom őket.''
 

Vektorszorzás
 

A feladat, aminek a megoldásával Hamilton kísérletezett, eleinte egyszerűnek tűnt. Az, hogy hogyan kell összeadni a vektorokat, világos (a (3) formula alapján), már csak a szorzás képletét kell megtalálni, valamilyen, a dupletek szorzásánál használt (2)-höz hasonló formulát. De mindazok a képletek, amelyeket Hamilton végigpróbált, vagy az egyik, vagy a másik tulajdonságnak nem tettek eleget. Már akkor is jól ismert volt a vektoriális szorzás művelete: a v1 és v2 nem nulla vektorok v3=v1×v2 vektoriális szorzata az a vektor, amely merőleges a v1 és a v2 vektorok síkjára, irányát a jobbkéz-szabály határozza meg (3. ábra), hossza pedig |v1||v2|sin(v1,v2). A továbbiakhoz megjegyezzük, hogy ha a v1 és v2 vektorokat koordinátáikkal adjuk meg a derékszögű koordináta-rendszerben:
v1=(α1;β1;γ1),v2=(α2;β2;γ2),




akkor
v1×v2=(β1γ2-β2γ1;γ1α2-γ2α1;α1β2-α2β1).(4)

 
 
3. ábra
 

De a vektoriális szorzás művelete nem volt alkalmas Hamilton számára, mivel nincs inverze. Például ha v1=v20, akkor a (v1,v2) szög 0. Ez azt jelenti, hogy szorzatuk, v3=v1×v2 egyenlő lesz 0-val. Ha minden nem 0 vektorral lehetne osztani, akkor (v1×v2):v2=v10 lenne akkor, amikor v1×v2=0, és így (v1×v2):v2=0. A kapott ellentmondás jól mutatja, hogy a v2-vel való osztás lehetetlen.
Csak tisztelettel és csodálattal adózhatunk annak a ténynek, hogy a sikertelenség és csalódások ellenére Hamilton nem adta fel a reményt, és tíz évig irigylésre méltó kitartással próbálta megoldani az önmaga számára kitűzött feladatot. Bár a feladatot nem sikerült megoldani (és nem is lehetett ‐ hogy miért, arról majd később szólunk), a tíz éves munka nem veszett kárba. Egy szép napon, 1843-ban, Hamilton egyszer csak úgy döntött, hogy ne a tripleteken (számhármasokon), hanem a számnégyeseken, vagy ahogyan azonnal elkeresztelte őket, a kvaterniókon kellene definiálni a szorzást. Így történt a dolog:
 

A Brog-i hídon történt
 

Hamilton így emlékezett az egyik, fiához írott levélben, amelyet a kor szokásos kissé dagályos stílusában vetett papírra: ,,Október 16-odik napja volt, egy hétfői nap, az Ír Királyi Akadémia Tanácsa ülésének napja, ahol nekem kellett elnökölnöm. Anyáddal együtt indultam oda a Királyi csatorna mentén: bár beszélt hozzám valamit, egyáltalán nem fogtam fel, amit mond, mert a tudatomban valami derengeni kezdett. Váratlanul mintha zárult volna egy áramkör: fellobbant egy szikra, amely bevilágította sok hosszú év egy irányba fordított gondolatait, az én ‐ vagy ha úgy alakul, akkor mások munkáját, ha még elegendő tudatos élet adatik meg nekem, hogy tájékoztassam a világot felfedezésemről. Nem tudtam leküzdeni magamban azt a vágyat, hogy késsel a híd puha kövébe véssem az i, j, k szimbólumok közötti alapvető összefüggéseket:
i2=j2=k2=ijk=-1,
amely megoldotta a problémát, persze a felirat régen lekopott. De sokkal tartósabb feljegyzés maradt erről a napról az Akadémiai Tanács Feljegyzések Könyvében, ahol feljegyezték, hogy engedélyt kértem és kaptam arra, hogy a szakosztály első ülésén előadást tartsak a kvaterniókról. Az előadást meg is tartottam a következő hónap november 13-adik napján, hétfőn''.
 

A kvaterniók meghatározása
 

A kvaterniók ‐ valós (x;y;u;v) számnégyesek, amelyeket a következő formában írhatunk fel kényelmesen:
q=x+yi+uj+vk,
ahol i, j és k ‐ új számok, a komplex számok képzetes egységének felelnek meg. Az i, j, k számoknak a következő összefüggéseket kell kielégíteniük:

i2=j2=k2=-1,(5)ij=-ji=k,jk=-kj=i,ki=-ik=j.(6)



Ezeket az összefüggéseket ,,szorzótábla'' formájában kényelmes felírni (4. ábra).
 

   × i j k  i -1 k -j  j -k -1 i  k j -i -1 
 

4. ábra


 
Az összeadás és a szorzás meghatározása a szokásos szabályok alapján a zárójelek felbontásával és az (5)‐(6) szabályok alapján az egyforma tagok összevonásával történik.
A definíciónak megfelelően ha q1 és q2 két kvaternió, akkor
q1+q2=(x1+y1i+u1j+v1k)+(x2+y2i+u2j+v2k)=(7)===x1+y1i+u1j+v1k+x2+y2i+u2j+v2k==(x1+x2)+(y1i+y2i)+(u1j+u2j)+(v1k+v2k)==(x1+x2)+(y1+y2)i+(u1+u2)j+(v1+v2)k.
Ez persze nyilvánvalóan a megszokott ,,koordinátánkénti'' összeadás. A kvaterniók szorzata a következőképpen számolható ki :
q1q2=(x1+y1i+u1j+v1k)(x1+y2i+u2j+v2k)=(8)=(x1x2-y1y2-u1u2-v1v2)+(x1y2+y1x2+u1v2-v1u2)i++(x1u2+u1x2-y1v2+v1y2)j+(x1v2+v1x2+y1u2-u1y2)k.



Egy hosszadalmas, de teljesen gépiesen elvégezhető ellenőrzés mutatja, hogy a kvaterniók szorzása asszociatív, azaz
(q1q2)q3=q1(q2q3).

Természetesen a valós és a komplex számok felfoghatók a kvaterniók speciális eseteként. Így például a valós x szám ‐ a következő alakú kvaternió:
x=x+0i+0j+0k.(9)
Az az olvasó, aki nem ismeri a komplex számokat, ne jöjjön zavarba: tekintse a (9) formulát a (7)-es és (8)-as formulákkal együtt a komplex számok definíciójának. Hasznos lesz, ha felírja a (8)-as formulát a (9)-es esetre, és összehasonlítja azt a (2)-es formulával (a szorzás definíciója).
A kvaterniók összeadásánál nyilvánvalóan létezik a megfordítás ‐ a kivonás. Mégpedig két kvaternió, a q1 és a q2 különbsége a következő formulával határozható meg:
q1-q2=(x1-x2)+(y1-y2)i+(u1-u2)j+(v1-v2)k.
Ha q1=q2, akkor a q1-q2 különbség a zérus kvaternió, ugyanis
q1-q2=0+0i+0j+0k=0.
 

A kvaterniók osztása
 

Térjünk most át a kvaterniók osztására, amely a szorzás inverz művelete. Gondoljuk meg, hogyan értelmeztük az a szám b-vel való osztásának hányadosát? (b0.) Ez egy olyan c szám, amelyre
bc=a.(10)
Így értelmeztük az osztást a valós és a komplex számok körében. Sajnos, a kvaterniókra ez a meghatározás közvetlenül nem alkalmazható. A következőképpen áll a dolog. Ahhoz, hogy a (10)-es formula ,,korrektül'' határozza meg a hányadost, az szükséges, hogy a szorzat ne függjön a tényezők sorrendjétől.
Ellenkező esetben a c=b-1a hányados mellett, amelyet a (10)-es formula határoz meg, létezik egy teljesen egyenrangú c' hányados, amelyet a
c'b=a
formula határoz meg, és amely különbözhet a (10) által meghatározott c hányadostól. Itt kellett Hamiltonnak még egy áldozatot hoznia azon kívül, hogy ki kellett lépnie a három dimenziós térből.
Kiderült, hogy az általa meghatározott új számok, a kvaterniók elvesztettek még egy megszokott tulajdonságot: a kvaterniók szorzata függ a tényezők sorrendjétől. Valóban, már a (6)-os formulában is előjelet vált a szorzat, ha a tényezők sorrendjét felcseréljük.
Ily módon csak ,,bal oldali osztásról'' és ,,jobb oldali osztásról'' beszélhetünk. Nézzük meg, hogyan lehet például megkeresni a q1 kvaternió q2-vel történő ,,bal oldali'' osztásának hányadosát? (q20.)
Jelölje a keresett hányadost q=x+yi+uj+vk. A kvaterniók szorzásának összefüggéseit és a bal oldali hányados definícióját felhasználva a következő egyenlőséget kapjuk:
qq2=q1,
azaz
(xx2-yy2+uu2-vv2)+(xy2+yx2+uv2-vu2)i++(xu2+ux2-yv2-vy2)j+(xv2+vx2+yu2-uy2)k==x1+y1i+u1j+v1k.



A kapott egyenlőség egyenértékű a következő x, y, u, v változójú lineáris egyenletrendszerrel:
x2x-y2y-u2u-v2v=x1y2x+x2y+v2u-u2v=y1u2x-v2y+x2u-y2v=u1v2x+u2y-y2u+x2v=v1.

Gyakorlásként javasoljuk, hogy az olvasó oldja meg ezt az egyenletrendszert és ezzel határozza meg q1-nek q2-vel való bal oldali osztásának hányadosát. Hasonló módon kereshető meg a q1-nek q2-vel való jobb oldali osztásának hányadosa is.
Tekintsük most azt a speciális esetet, amikor a q1 osztandó egyenlő az 1 valós számmal. Ebben az esetben akár jobbról, akár balról osztjuk a q1=1 számot q2-vel, ugyanazt a hányadost kapjuk, mint azt az olvasó is beláthatja:
p=x2-y2i-u2j-v2kx22+y22+u22+v22.
Ezt a q kvaterniót a következőképpen jelöljük:
q-1=x2-y2i-u2j-v2kx22+y22+u22+v22.
Ezután ha a q1 kvaterniót elosztjuk q2-vel, akkor a ,,jobb oldali hányados'' a következő formulával fejezhető ki:
qj=q2-1q1,
a ,,bal oldali hányados'' pedig a következő formulával:
qb=q1q2-1.

A gyakorlatban két kvaternió hányadosát más módszerrel szokták meghatározni. Ehhez a következő dologra lesz szükségünk.
 

Skaláris és vektoriális kvaterniók
 

Ugyanúgy, ahogy a komplex számok is felírhatóak valós és képzetes részük összegeként, a
q=x+yi+uj+vk
kvaternió is felírható a következő összegként:
q=x+(yi+uj+vk).
Ebben a felbontásban az első tagot a kvaternió skaláris részének nevezzük, a második tagot pedig vektoriális résznek. Az x skaláris rész egyszerűen csak egy valós szám, míg az yi+uj+vk vektoriális rész egy vektorral ábrázolható a három dimenziós térben:
r=yi+uj+vk,
ahol az i, j és k egy derékszögű koordináta-rendszer egységvektorai (5. ábra).
 
 
5. ábra
 

Ily módon minden kvaternió felírható egy x valós szám és egy r vektor összegeként:
q=x+r.
Ha r=0, akkor q=x, és a q kvaterniót skaláris kvaterniónak nevezzük. Ha pedig x=0, akkor q=r, és q-t vektoriális kvaterniónak nevezzük.
Összeadásnál a kvaterniók skaláris és vektoriális részei egymástól függetlenül adódnak össze.
A kvaterniók szorzásánál bonyolultabb a helyzet. Ha q1 és q2 skaláris kvaterniók, akkor q1q2 szorzatuk szintén skaláris kvaternió. Abban az esetben, ha q1=x skaláris, q2=r pedig vektoriális kvaternió, akkor a szorzatuk, q1q2=x(yi+uj+vk)=(xy)i+(xu)j+(xv)k vektoriális kvaternió, a szorzás pedig nem más, mint az r vektor szorzása az x valós számmal.
Végül, ha mindkét kvaternió vektoriális:
q1=r1=y1i+u1j+v1k,q2=r2=y2i+u2j+v2k,


akkor
q1q2=-(y1y2+u1u2+v1v2)+(u1v2-v1u2)i++(v1y2-y1v2)j+(y1u2-u1y2)k.
Amint az jól látható a legutolsó formulából, a q1q2 szorzat skaláris része egyenlő az (r1,r2) skaláris szorzat ellentettjével. A q1q2 vektoriális része viszont régi ismerősünk, az r1×r2 vektoriális szorzat felírása koordináták szerint (lásd (4)).
Összefoglalva az összes áttekintett esetet, általános formulát kapunk a kvaterniók szorzására. Ha q1=x1+r1, q2=x2+r2, akkor
q1q2=(x1x2-r1r2)+(x1r2+x2r1+r1×r2).
 

No és mi van a tripletekkel?
 

Vajon miért nem sikerült Hamiltonnak megfelelő módszert találnia a tripletek szorzására? Nem a találékonysága vagy a munkaszeretete hiányzott ‐ korábban utaltunk már arra, hogy a mondott értelemben a feladat megoldhatatlan. Valóban, bebizonyították, hogy lehetetlen olyan szorzást találni a háromdimenziós számokon, amelyre teljesülnének az általunk meghatározott tulajdonságok (asszociatív, disztributív a koordinátánkénti összeadásra nézve, és lehet osztani a nem nulla elemekkel). Sőt, ismert az összes olyan eset, amikor ilyen szorzás bevezethető. Amint azt Frobenius (1849‐1917) német matematikus bebizonyította, ez három esetben lehetséges: egy dimenzióban (a közönséges valós számok), két dimenzióban (a komplex számok) és ,,négy dimenzióban'' (a kvaterniók).
 

Mi történt a későbbiekben?
 

Hamilton és követői nagy reményeket fűztek a kvaterniókhoz. Ugyanolyan eredményeket vártak tőlük, mint a komplex számoktól, sőt még többet, és valóban, a kvaterniókkal történő számolás segítségével gyönyörű matematikai formulákra bukkantak, amelyek egy sor fontos fizikai jelenséget írnak le. De a további remények a kvaterniók algebrai és analízisbeli fejlődéséről nem váltak be.
A kvaterniók körében például nem teljesül az algebra alaptétele, amely szerint kvaternió-együtthatós polinomoknak léteznének gyökei a kvaterniók körében, sőt van olyan egyváltozós kvaternióegyütthatós polinom, amelynek minden kvaternió gyöke.
Az optimizmust kételkedés váltotta fel. Századunk elején a matematikusok felhagytak a kvaterniók iránti érdeklődéssel. De az idő múlt, a fizikusok pedig kitartóan kerestek olyan matematikai formalizmust, amellyel leírható néhány, az elemi részecskék spinjével kapcsolatos jelenség. Mikor felismerték a szerepüket bizonyos geometriai transzformációs terek felépítésében, amelyeket a kvantumfizikában használtak, a kvaterniókat újból elismerték.
 

A kvaterniók geometriai tulajdonságainak vizsgálata ‐ különösen nagy téma. Erről talán más alkalommal szólunk.
A KVANT-ból fordította:
Sapsál Anna


*A koordinátánkénti (x;y)(x;y)=(xx;yy) szorzás nem vezet semmi jóra; az így értelmezett műveletnek nincs inverze. (Például a (0; 2) dublettel nem lehet osztani.)