Cím: A kínai maradéktétel polinomokra
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 1986/március, 97 - 101. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(Megjegyzés a 2508. feladathoz)*

 

A 2508. feladatban olyan ötödfokú f polinomot kellett megadni, amelyre teljesül, hogy [f(x)-1]-ből (x+1)3, [f(x)+1]-ből pedig (x-1)3 kiemelhető. Azt, hogy ilyen polinom létezik, a feladat feltételezte.
De vajon akkor is létezik-e megoldás, ha a konstansokat megváltoztatjuk, azaz: megadható-e olyan n-edfokú f polinom, amelyre teljesül, hogy [f(x)-αi]-ből (x-βi)γi kiemelhető, ahol α1, α2, ..., αk, β1, β2, ..., βk adott valós számok, γ1, γ2, ..., γk adott pozitív egészek?
Ez a kérdés emlékeztet egy számelméleti problémára:
Legyenek m1, m2, ..., mk; a1, a2, ..., ak egész számok. Létezik-e olyan M egész szám, amelyre teljesül, hogy M-ai osztható mi-vel?
A probléma így egy bizonyára sokak által ismert feladattípus általános megfogalmazása. Például a következő formában találkozhattunk vele: ha néhány gyereket párosával állítunk sorba, akkor egy gyerek marad a sor végén, ha hármasával, akkor pedig kettő. Hányan maradnak, ha hatosával állítjuk őket sorba?
A kérdés megválaszolásához olyan M számokat kell keresnünk, amelyek 2-vel osztva 1, 3-mal osztva pedig 2 maradékot adnak, azaz M-1 osztható 2-vel, M-2 pedig osztható 3-mal. Egyszerűen belátható, hogy éppen a 6-tal osztva 5 maradékot adó számok rendelkeznek a fenti tulajdonsággal.
Ami az általános számelméleti problémát illeti, a szóban forgó M szám nem feltétlenül létezik. Legyen például m1=4, m2=6, a1=1 és a a2=2. Ha most M-1 osztható 4-gyel, akkor M páratlan és így M-2 nem lehet 6-tal osztható. Ebben a példában m1 és m2 is páros volt, és hasonló ellenpéldák készíthetők általában is, ha az adott mi-k között vannak páronként nem relatív prímek. A 2508. feladatban szereplő m1(x)=(x+1)3 és m2(x)=(x-1)3 polinomok azonban számelméleti szempontból nem ilyenek. Nincs közös tényezőjük, a legnagyobb közös osztójuk 1. Nos, ha az adott mi számok páronként relatív prímek, akkor már igennel válaszolhatunk a feltett kérdésre, ahogy ezt az alábbi tétel állítja:
 
(I) Kínai maradéktétel
Ha m1, m2, ..., mk páronként relatív prím egész számok és a1, a2, ..., ak tetszőleges egész számok, akkor az Mai(modmi) kongruenciáknak van közös M megoldása, és a megoldások kongruensek modulo m1m2...mk.
A tételt megfogalmazhatjuk a polinomok nyelvén is:
 
(II) Ha az m1, m2, ..., mk polinomok páronként relatív prímek (azaz nem emelhető ki belőlük ugyanaz a legalább elsőfokú polinom), a1, a2, ..., ak pedig tetszőleges polinomok, akkor van olyan M polinom, amelyre teljesül, hogy [M(x)-ai(x)]-ből mi(x) kiemelhető; bármely két ilyen M polinom különbségéből m1(x)m2(x)...mk(x) kiemelhető.
Ez az átfogalmazás annyira szerencsés, hogy még a bizonyítása is szinte szóról szóra megegyezik (I) bizonyításával.
 
(III) A maradéktétel bizonyítása
a) Mivel m1, m2, ..., mk páronként relatív prímek, mi és m1m2...mi-1mi+1...mk=m1m2...mkmi is relatív prímek. Ekkor viszont létezik olyan bi egész szám, amelyre bim1m2...mkmi1(modmi). Ekkor pedig
M=j=1kajbjm1m2...mkmj
megoldás, hiszen ji esetén ajbjm1m2...mkmj osztható mi-vel és így
M=j=1kajbjm1m2...mkmjaibim1m2...mkmiai1=ai(modmi)
minden 1ik-ra.
 
b) Ha M1 és M2 két megoldás, akkor M1-M2 osztható m1, m2, ..., mk mindegyikével, így [m1,m2,...,mk]=m1m2...mk-val is, tehát
M1M2(modm1m2...mk).
Megfordítva, ha M1 megoldás és M2M1(modm1m2...mk), akkor M2 is megoldás. A megoldások tehát egy modulo m1m2...mk maradékosztály elemei.
(A kínai maradéktétel legalább 2000 éves ‐ természetesen nem ebben az általános formában. Történetéről Davis‐Hersh: A matematika élménye c. műben olvashatunk, Műszaki Könyvkiadó, 1984. Az utóbbi időben a tételt nagy számokkal végzett számításokra kidolgozott algoritmusokban alkalmazták eredményesen. Erről bővebben: Lovász‐Gács: Algoritmusok, Műszaki Könyvkiadó, 1978 c. mű ,,Moduláris algoritmusok'' c. fejezetében olvashatunk. A szerk.)
 
Ahhoz, hogy ugyanezt a bizonyítást elmondhassuk (II)-re is, csupán egy felhasznált tételt kell bebizonyítanunk.
 
(IV) Ha p és q relatív prím polinomok, akkor van olyan r polinom, hogy r(x)p(x)1(modq(x)), azaz vannak olyan r és s polinomok, amelyekre teljesül, hogy r(x)p(x)-s(x)q(x)=1.
A bizonyításhoz az euklideszi algoritmus módszerét alkalmazzuk. Legyen p fokszáma α, qβ. Ha αβ, akkor legyen
P(x)=p(x)-hxα-βq(x)ésQ(x)=q(x),
ellenkező esetben
P(x)=p(x)ésQ(x)=q(x)-1hxβ-αp(x),
ahol h a p és q polinomok főegyütthatóinak hányadosa. P vagy Q fokszáma ezzel kisebb lett, mint p, illetve q fokszáma, másfelől P és Q továbbra is relatív prímek, hiszen ha egy nem konstans f(x) polinom kiemelhető lenne belőlük, akkor ugyanez kiemelhető lenne
p(x)=P(x)+hxα-βQ(x)ésq(x)=Q(x)-ből, illetvep(x)=P(x)ésq(x)=Q(x)+1hxβ-αP(x)-ből is.



A fenti fokszámcsökkentés éppen az euklideszi algoritmus maradékos osztásának első fázisa és (IV) bizonyításán túl az állításban szereplő r(x) és s(x) polinomok kiszámolására is alkalmas algoritmus egy lépése.
Lássuk tehát a bizonyítást a p és a q fokszámának összege szerinti teljes indukcióval!
Ha p és q fokszámának összege 0, akkor mindkét polinom konstans, és r(x)=1p és s(x)=0 megfelelő. Tegyük fel, hogy a bizonyítást elvégeztük azokra az esetekre, amikor a fokszámok összege kisebb, mint n.
Bebizonyítjuk az állítást akkor is, amikor ez az összeg éppen n. Definiáljuk a P és Q polinomokat az előbbiek szerint! Ezek relatív prímek, és fokszámaik összege kisebb, mint p és q  fokszámának összege, n. Ezért az indukciós feltevés szerint léteznek olyan R és S polinomok, hogy R(x)P(x)-S(x)Q(x)=1.
Most írjunk P(x), Q(x) helyére p(x)-hxα-βq(x), q(x)-et, illetve p(x), q(x)-1hxβ-αp(x)-et:
R(x)[p(x)-hxα-βq(x)]-S(x)q(x)=R(x)p(x)-[hxα-β+S(x)]q(x)=1,
illetve
R(x)p(x)-S(x)[q(x)-1hxβ-αp(x)]==[1hxβ-α+R(x)]p(x)-S(x)q(x)=1.



Azt kaptuk tehát, hogy r(x)=R(x) és s(x)=S(x)+hxα-β, illetve r(x)=R(x)+1hxβ-α és s(x)=S(x) megfelelő.
 
Most már bebizonyíthatjuk a (II) állítást:
 
(V) a) Mivel az m1, m2, ..., mk polinomok közül semelyik kettőnek nincs közös (komplex) gyöke, mi-nek és m1m2...mi-1mi+1...mk=m1m2...mkmi-nek sincs, tehát mi és m1m2...mkmi relatív prímek.
(IV) alapján tehát létezik olyan bi polinom, hogy [bi(x)m1(x)m2(x)...mk(x)mi(x)-1]-ből mi(x) kiemelhető.
Ebből pedig következik, hogy
M(x)=a1(x)b1(x)m1(x)m2(x)...mk(x)m1(x)++a2(x)b2(x)m1(x)m2(x)...mk(x)m2(x)+...+ak(x)bk(x)m1(x)m2(x)...mk(x)mk(x)


megoldás, hiszen minden 1ik-ra
M(x)-ai(x)=a1(x)b1(x)m1(x)...mk(x)m1(x)+...+ai-1(x)bi-1(x)m1(x)...mk(x)mi-1(x)++ai(x)[bi(x)m1(x)...mk(x)mi(x)-1]++ai+1(x)bi+1(x)m1(x)...mk(x)mi+1(x)+...+ak(x)bk(x)m1(x)...mk(x)mk(x)


minden tagjából kiemelhető mi(x).
b) Ha M1 és M2 két különböző megoldás, akkor M1-M2-ből m1, m2, ..., mk mindegyike kiemelhető. Ekkor viszont összes (komplex) gyöktényezőjük kiemelhető, így m1m2...mk is, ami ezek szorzatának egy konstansszorosa.
A megfordítás ugyanúgy bizonyítható, mint a kínai maradéktétel:
Ha M1 megoldás és M1-M2-ből m1m2...mk kiemelhető, akkor M2 is megoldás, mert minden 1ik-ra
M2(x)-ai(x)=[M1(x)-ai(x)]-[M1(x)-M2(x)]-ből
mi(x) kiemelhető.
Ezzel (II)-t bebizonyítottuk.
 
A 2508. feladatban szereplő polinomok együtthatói egész számok voltak, így joggal vetődik fel a kérdés, vajon várható-e, hogy a kapott M polinom is ilyen. A kulcsfontosságú (IV) állítás bizonyításának indukciós lépésében a P(x) és a Q(x) együtthatóinak számolásakor a p(x) és a q(x) főegyütthatóinak h hányadosát használjuk, ami nem szükségképpen egész, így a végül kapott r(x) és s(x) polinomok együtthatóiról csak annyit állíthatunk, hogy racionálisak, és így a  felhasználásukkal nyert M polinom is ilyen.
A (II) tételben ugyanakkor a komplex számtestbe ágyazva fogalmaztuk meg az mi polinomok relatív prím voltát. Az oszthatóság ténye a polinomok között függ attól, hogy milyen számkörből valók az együtthatók. Az egész együtthatós polinomok körében például a 2x+2 polinom nem osztója a 3x2+3x polinomnak, a racionális együtthatós polinomok körében már igen [3x2+3x=32x(2x+2)].
(A legnagyobb közös osztó ‐ és így a polinomok relatív prím volta ‐ viszont nem függ attól, hogy az egész, a racionális, a valós vagy pedig a komplex számkörből indulunk-e ki. Az algebra alaptételének felhasználásával megmutatható, hogy ha két egész együtthatós polinomnak 1 a legnagyobb közös osztója, akkor nem lehet közös komplex gyökük sem; a feltételben tehát jogosan használtuk az ilyen polinomok relatív prím voltának e legáltalánosabb jellemzését. A szerk.)
 
(II) egyszerű következménye az alábbi tétel.
(VI) Legyenek m1, m2, ..., mk páronként relatív prím polinomok, mi fokszáma φi; a1, a2, ..., ak pedig tetszőleges polinomok. Ekkor pontosan egy olyan M polinom létezik, amelynek fokszáma kisebb, mint φ1+φ2+...+φk, és [M-ai(x)]-ből mi(x) kiemelhető (i=1,2,...,k).
Ilyen megoldást előállíthatunk az ismert osztási algoritmus segítségével: egy tetszőleges M* polinomot, amely eleget tesz az M*(x)=ai(x)(modmi(x)) kongruenciáknak, elosztjuk az m1(x)m2(x)...mk(x) polinommal, és az osztási maradék megfelelő lesz.
Az is könnyen látható, hogy legfeljebb egy ilyen polinom létezik; ha M1 és M2 is eleget tenne a feltételeknek, M1-M2 osztható lenne m1m2...mk-val. Mivel viszont M1-M2 fokszáma kisebb, mint m1m2...mk fokszáma, φ1+φ2+...+φk, azért M1-M2 csak azonosan 0 lehet, ami ellentmond annak a feltételezésünknek, hogy M1 és M2 különböző.
Befejezésül nézzük meg a 2508. feladat egy némiképp számolásigényes megoldását a fenti eredmények felhasználásával. Az adatok:
m1(x)=x3+3x2+3x+1,m2(x)=x3-3x2+3x-1,a1(x)=1,a2(x)=-1.

Először írjuk fel azokat az r(x) és s(x) polinomokat, amelyekre a (IV) állítás szerint r(x)m1(x)-s(x)m2(x)=1.
Az m1(x) és m2(x) polinomok között az euklideszi algoritmust elvégezve és a maradékokat kifejezve:
m1(x)=m2(x)+(6x2+2),ebből6x2+2=m1(x)-m2(x),(1)m2(x)=(16x-12)(6x2+2)+83x,ebből83x=m2(x)-(6x2+2)(16x-12),(2)6x2+2=94x83x+2,ebből2=(6x2+2)-83x94x.(3)

(2)-ből (1) alapján
83x=m2(x)-[m1(x)-m2(x)][16x-12]=(4)=m2(x)[16x-12]-m1(x)[16x-12],


és (3)-ból hasonlóan kapjuk (4) és (l) felhasználásával, hogy
2=m1(x)(38x2-98x+1)-m2(x)(38x2+98x+1)
Ha mindkét oldalt osztjuk 2-vel, akkor épp a kívánt felbontást kapjuk, innen tehát
r(x)=316x2-916x+12  és  s(x)=316x2-916x+12.

A (II) tétel bizonyítása, (V) alapján most már felírhatjuk az M polinomot.
M(x)=1[-s(x)]m1(x)m2(x)m1(x)+(-1)r(x)m1(x)m2(x)m2(x)==-s(x)m2(x)-r(x)m1(x)=-38x5+54x3-158x.




*A 2508. feladat megoldása az 1985. évi 10. szám 442‐444.oldalán olvasható.