Cím: Kísérleti fizika pályázat (ATOMKI)
Füzet: 1985/szeptember, 285. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Ebben a tanévben is meghirdetjük a Fizika Rovat kísérleti pályázatát. Az 1985‐87. évi pályázatot az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (ATOMKI, Debrecen) és a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutató Intézete (KFKI, Budapest) patronálja.
A pályázat témája szabadon választható a kísérleti fizika köréből.
A választás megkönnyítésére felsorolunk néhány lehetőséget. Természetesen elfogadjuk az ezektől eltérő témájú dolgozatokat is:
oldatok töménysége és viszkozitása közötti összefüggés vizsgálata;
tranzisztorok karakterisztikáinak hőmérsékletfüggése;
elektromos hangszer, ill. modelljének készítése és vizsgálata;
a sport és a fizika kapcsolata;
lemezek rezgésformáinak vizsgálata;
különféle hangok elemzése;
átmeneti (tranziens) jelenségek vizsgálata;
fizikai jelenségek megfigyelése fényképezéssel;
műanyagok mechanikai, elektromos, optikai vizsgálata;
stroboszkóp készítése és felhasználása mozgások vizsgálatára;
a környezet szennyezettségének vizsgálata;

 

A pályázaton egyes tanulók és tanulói munkaközösségek vehetnek részt. A pályázók 1986. jan. 15-ig elküldhetik pályázatuk előzetes tervét a szerkesztőség címére. Az előzetes tervben a pályázó 2-3 gépelt oldal terjedelemben ismertetheti vizsgálata céljára és módszerére vonatkozó gondolatait. A terv bírálatát 1986. febr. 30-ig elküldjük a szerzőknek. Ezzel segítséget próbálunk adni a pályázat elkészítéséhez.
A kész dolgozat beküldési határideje: 1987. január 15.
Általános tudnivalók: A pályázónak lehetőségei szerinti témaválasztás és kellő irodalmi tanulmány után önállóan kell megterveznie és összeállítania mérő-, ill. észlelőberendezését. A vizsgálati eredményeket célszerű grafikusan vagy fényképekkel megfelelően illusztrálni, szemléletessé tenni. A kapott eredményeket helyesen kell értelmezni, kiértékelni, le kell vonni a megfelelő fizikai következtetéseket. Azokat a pályázatokat tartjuk értékeseknek, amelyek önálló ötlettel, új módszerrel készülnek és valamilyen új eredményt adnak. Tehát nem egy ismert mérés elvégzését kérjük ‐ ez tanítási órákról ismert, gyakorlati munka ‐, hanem új ötleteket várunk akár a témaválasztás, akár a felhasznált módszer tekintetében.
A dolgozatot lehetőleg írógéppel, de mindenképp olvashatóan, szépen írják. Ügyeljenek arra, hogy a szükséges képletek ne hiányozzanak! Fordítsanak kivételes figyelmet a helyesírásra! A legtöbb dolgozatban lényeges szerepük van a grafikonoknak. Ezeket érthetően, egyértelműen készítsék el! A tengelyeken tüntessék fel a megfelelő fizikai mennyiséget és mértékegységét, készítsenek tengelybeosztást!