Cím: Az 1984-85. évi kísérleti pályázat eredménye
Füzet: 1985/április, 187 - 188. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei kísérleti pályázatra mindössze 6 pályamunka érkezett: kettő a budapesti Piarista Gimnáziumból, négy pedig a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnáziumból. Mindkét gimnázium tanulói már több éve eredményesen vesznek részt ebben a versenyben.
A pályázat eredménye a következő:

 

I. díjat és 3000 Ft jutalmat kap
 

Francois Tamás és Varkoly Péter (Budapest, Piarista Gimn., IV. o. t.). Számitógépes gázkromatográf című dolgozatukban elméleti bevezető után ismertetik az általuk szerkesztett számítógépes gázkromatografáló készüléket. A berendezéssel végezhető eljárás nehezen elválasztható vegyületek megkülönböztetésére szolgál. A pályázók fűtött, spirálozott üvegcsövön átvezetett hidrogéngázba adagolták a szétválasztandó anyagokat. A cső végére ezek az anyagok kissé különböző időben érkeznek meg, és a gázelegy hővezetőképességének a megváltozása az egyes vegyületek jelenlétét jelzi. A hővezetőképesség változásait számítógéppel dolgozták fel, dolgozatukban az ehhez szükséges programokat is közlik. A készülék kifejlesztése közben ügyesen küszöbölték ki a különféle hibaforrásokat. Végül berendezésüket propán-bután gázelegyek összetevőinek kimutatására használták.
 

II. díjat és 2000 Ft jutalmat kap
 

Homolya László és Koppány Imre (Budapest, Piarista Gimn., IV. o. t.). Dolgozatuk címe: Konduktometriás titrálás elektronikus számítógéppel. Lúgok, illetőleg savak töménységének meghatározását a vegyészek titrálással végzik. Megvizsgálják, mennyi sav semlegesíti a lúgot, és a semlegesség beálltát indikátorral állapítják meg. Az itt szóban forgó titrálás azon alapszik, hogy a semleges állapotban az oldatban a legkevesebb az áramot vezető ion, és ezért az oldat vezetőképessége ekkor a legkisebb. A bürettából csepegő sav mennyiségét infravörös LED, a vezetőképességet Wheatstone-híd jelezte, az adatokat számítógép dolgozta fel. A dolgozat szerzői a szükséges kapcsolási rajzokat, programokat is közlik.
Nemesnyik Ákos (Dunaújváros, Münnich F. Gimn., IV. o. t.). Dolgozatának címe: Közönséges papucsállatka élettani és morfológiai vizsgálata. Dolgozata jól példázza, hogy biológiai téma fizikus olvasó számára is érdekes lehet. Igen érdekes kísérletsorozatokkal vizsgálta a papucsállatkák felépítését, táplálkozását, anyagcseréjét, mozgását, szaporodását. Azt is megvizsgálta, hogyan viszonyulnak a meleghez, hideghez, hogyan reagálnak az áramütésre. A pályázatban szép mikrofotográfiák láthatók, a dolgozat szövege világos, érthető, logikus.
 

III. díjat és 1000 Ft jutalmat kap
 

Rozs Andrea (Dunaújváros, Münnich F. Gimn., IV. o. t.). A növények vízháztartása című dolgozatában azt vizsgálja, hogy a növények levelének és gyökerének vízfelvétele, vízleadása hogyan függ a levél alakjától, a levegőtől, a fénytől, a hőmérséklettől. Nagyon érdekes kísérleteiről igen érthetően ír.
 

Dicséretet kapnak a következők:
 

Németh Csaba (Dunaújváros, Münnich F. Gimn., II. o. t.). Dolgozatában hosszas elméleti bevezetés után hat módszert ismertet a felületi feszültség együtthatójának mérésére, amelyek közül hármat alkalmazott kísérleteiben. Szinte túlzott pontossággal közölt adatai víz, alkohol és étolaj felületi feszültségére vonatkoznak. Érdeme, hogy tanulságos kísérletekre és természeti jelenségekre hívja fel a figyelmet.
Csapó Gábor és Papp Tibor (Dunaújváros, Münnich F. Gimn., II. o. t.). A félvezetőkre vonatkozó alapismereteket tárgyalják népszerűen, érdekes történeti bevezetés után. Egy dióda és egy tranzisztor karakterisztikájának meghatározására végeztek méréseket.
 

A díjakat ez évben is az MTA Atommagkutató Intézete és az MTA Központi Fizikai Kutató Intézete bocsátotta rendelkezésre. A díjakat az intézetek postán küldték el.