Cím: 1985. Élménybeszámoló a finnországi olimpiáról
Szerző(k):  Kós Géza 
Füzet: 1985/szeptember, 245 - 246. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

"Két pont között a legrövidebb út az egyenes'' ‐ szokták mondani. Az idei olimpia esetében viszont az egyenes út egyben a drágább is lett volna. Így tehát először Moszkvába repültünk, ahonnan néhány óra eltöltése után vasúton utaztunk Helsinkibe.
A legtöbb rendezvény a finn fővárostól 230 kilométerre fekvő Joutsában zajlott, szállásunkat a közeli Joutsenlampiban rendezték be. Itt helyezték el az olimpiát támogató NOKIA cég számítógépeit, amelyekkel a versenyzők szabadon játszhattak.
A július 1-i beköltözés után másnap, kedden kirándulást tettünk Jyväskylä-be, ahol a helyi nevezetességek megtekintése után megmásztuk a közeli sísánc 257 lépcsőfokát.

 
 
A síugrósánc
 

A nyitóünnepség szerdán volt Joutsa központi iskolájában (itt zajlott a verseny is). Utána fát ültettünk a közeli Olimpiai Parkban.
Július 4-én és 5-én bonyolították le a kétszer négy és fél órás versenyt. A dolgozatok javítását még ezeken a napokon befejezték, csupán a koordináció, az egyes versenyzők pontszámainak meghatározása volt hátra. A versenyzők az ebédlő mellett kifüggesztett táblázatból nyomon követhették pontszámuk alakulását ‐ a táblázat előtt mindig nagy tömeg csődült össze.
Szombaton megtekintettünk egy baseball mérkőzést, majd vasárnap egy komolyzenei koncertet hallgattunk meg.
Közben kirándultunk Vaihelába és Sounne-ba, ahol érdekes játékokkal töltöttük az időt.
8-án Lahtiba látogattunk, ahol városnézésen kívül szaunázásra, úszásra és vásárlásra is lehetőségünk nyílt.
Kedden utaztunk Helsinkibe, ott ‐ még aznap ‐ hajótúrán vettünk részt.
Mindenki izgatottan várta a másnapi záróünnepséget és díjkiosztást. Az ünnepségen ‐ az arany, ezüst és bronzérmeken kívül ‐ a finn Teknocomputer cég díjait is átadták a legjobb eredményt elérő 6 versenyzőnek.
A magyar csapat a korábbi években megszokott módon készült a versenyre. Az elmúlt tanévi országos versenyek alapján összeállított nyolctagú keret Reiman István tanár úr vezetésével 3 hetes intenzív felkészülésen vett részt a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az utolsó nap írt dolgozat döntötte el, hogy kik vesznek részt az olimpián.
Végül is elégedetten tértünk haza, hiszen mind a hatan díjat nyertünk, a nem hivatalos csapatversenyben pedig harmadik helyezést értünk el Románia és az Egyesült Államok mögött.
 

 Kós Géza Budapest
 Berzsenyi D. Gimn.