Cím: Prímhatványok egy jellemzéséről
Szerző(k):  Csirmaz László 
Füzet: 1985/március, 97 - 104. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

E cikkben az F.2468. feladatban kimondott állítást bizonyítjuk be, nevezetesen a következőt:

 

Akkor és csak akkor létezik olyan konvex n-szög, melynek szögei egyenlők, oldalai pedig valamilyen sorrendben 1, 2, 3,... ,n egységnyi hosszúak, ha n nem egy prímszám hatványa.
 

A feladat megoldásában * megmutattuk, hogy a kérdéses n-szög n=10 esetén létezik, és azt is láttuk, hogy a bizonyítandó állítás ekvivalens a következővel:
 

Legyenek x1,... , xn egy szabályos n-szög középpontjából a csúcsokba mutató vektorok. Akkor és csak akkor létezik az 1, 2, ... , n számoknak olyan a1, a2,... ,an permutációja, amivel az
a1x1+a2x2+...+anxn
vektorösszeg a nullvektor, ha n nem egy prímszám hatványa.
 

Bizonyításunk két részre oszlik attól függően, hogy n prímhatvány-e vagy sem.
 

1. n nem prímhatvány. Ebben az esetben n felbomlik két egynél nagyobb, egymáshoz relatív prím egész szorzatára, legyen n=pq egy ilyen felbontás. Jelöljük p(i)-vel, illetve q(i)-vel azt a maradékot, ami i-nek p-vel, q-val való osztásakor adódik. A p függvény értéke minden p-edik egész számra ugyanaz, tehát p(1), p(2), ..., p(n) között pontosan q darab 0, q darab 1-es stb. fordul elő.

Így
p(1)x1+p(2)x2+...+p(n)xn=0,(1)
hiszen azok az xi vektorok, amelyekre p(i) egy rögzített (0 és p-1 közé eső) értéket vesz fel, egy szabályos q-szög csúcsaiba mutatnak ‐ s egy szabályos sokszög középpontjából a csúcsokba mutató vektorok összege mindig 0. Ezért (1) bal oldala p darab nullvektor összege, s ezért maga is 0.
Hasonlóan kapjuk, hogy
q(1)x1+q(2)x2+...+q(n)xn=0,
csak most q darab szabályos p-szöget kifeszítő részösszegre bontható a bal oldal. Ha most az ai=1+p(i)+pq(i) értékeket választjuk, akkor a kérdéses vektorösszeg
i=1naixi=i=1nxi+i=1np(i)xi+pi=1nq(i)xi=0.
Ezek az ai értékek nyilván 1 és n=pq=1+(p-1)+p(q-1) közé eső egészek.
Tehát a keresett permutáció létezését azonnal igazoltuk, mihelyst beláttuk, hogy az így definiált a1, a2,... , an számok között nincs két egyenlő. Ám ai=aj csak úgy lehet, ha p(i)=p(j) (osszuk el ai-t és aj-t is p-vel), de ekkor q(i)=q(j) is fennáll. Ám p(i)=p(j) azt jelenti, hogy i-j osztható p-vel, q(i)=g(j) pedig azt, hogy i-j osztható q-val. p és q relatív prímek, tehát i-j osztható pq=n-nel is, ami lehetetlen, mivel i és j is 1 és n közé eső egészek. Ezzel igazoltuk az állítást mindazon értékekre, amikor n nem prímhatvány.
A bizonyításnak ez a fele lényegében Kaiser Andrástól (Bp., József A. Gimn.) származik. Rajta kívül még Megyesi Gábor (akkor a szegedi Ságvári Endre Gyak. Gimn. tanulója volt) küldte be ennek a résznek a bizonyítását.
 

2. n prímhatvány. Az állítás e felének bizonyítása lényegesen nehezebb, mint az előzőé. Azt kell ugyanis megmutatni, hogy nem létezik az 1, 2, ..., n számoknak megfelelő permutációja. Míg előbb elegendő volt egyetlen ilyet találni és arról igazolni, hogy az jó (bár arról nem esett szó, hogyan találtuk meg ezt a bizonyos permutációt), jelen esetben az összes permutációról kell igazolnunk, hogy rossz. Ezek száma már n=20 esetén is olyan óriási, hogy egyesével végignézni lehetetlenség. A helyzet kissé hasonlít a szabályos sokszögek szerkeszthetőségéhez. Könnyű szabályos ötszöget szerkeszteni, s a szerkesztés helyességének igazolása sem túl bonyolult. Magát a szerkesztést valószínűleg már Pitagorasz is ismerte (i, e. 550 körül). Ám annak bizonyítása, hogy semmiféle (euklideszi) szerkesztési eljárással nem tudunk szabályos hétszöget szerkeszteni, csak majd 2000 év múlva sikerült Gaussnak, a "matematika fejedelmének''. Ő a geometriai szerkesztési feladatot algebrai, pontosabban polinomokra vonatkozó feladattá fogalmazta át, amit végül is sikerrel megoldott.
 
 

 

Mi is ezt az utat követjük: a bizonyítandó állítást egy algebrai állítássá fogalmazzuk át. Majd az apró lemmák kimondása után az átfogalmazott állításra kerül sor. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a fenti párhuzam nem csupán illusztráció: a felhasználásra kerülő algebrai apparátus, sőt a lemmák is megegyeznek azokkal, amiket Gauss az idézett tétel bizonyítására használt.
Lássuk először az átfogalmazást. Az x1, x2, ..., xn egységnyi hosszúságú vektorok egy pozitív körüljárású szabályos n-szög csúcsaiba mutatnak. Helyezzük el ezeket a vektorokat a komplex számsíkon úgy, hogy a sokszög középpontja a számsík origójába, az xn vektor végpontja pedig a valós számegyenes + 1 pontjába essen. Jelöljük ε-nal azt a komplex számot, amelybe az x1 vektor végpontja mutat. Az ε abszolút értéke (hossza) 1, modulusa (a pozitív valós tengellyel bezárt szöge) 2π/n. Így az ε-nal történő szorzás egy pozitív irányú 2π/n nagyságú szöggel való elforgatást jelent, például ε2=εε-t úgy kapjuk, hogy ε-t elforgatjuk az origó körül 2π/n szöggel. Tehát x2 végpontja ε2, s hasonlóan xi végpontja εi. Speciálisan εn=1, ahonnan
0=εn-1=(ε-1)(εn-1+εn-2+...+εn+ε+1).
Mivel ε1, azért a második tényezőnek kell nullának lennie. Komplex számokat vektorként kell összeadni, az
εn-1+εn-2+...+ε2+ε+1=0(2)
összefüggés azt mondja ki, hogy a szabályos n-szög középpontjából a csúcsokba mutató vektorok összege nulla, ahogyan azt már korábban állítottuk. Az 1, ε, εn, ..., εn-1 számokat n-edik egységgyököknek szokás nevezni, hiszen ezek (és csak ezek) n-edik hatványa 1.
A (2) összefüggést még úgy is értelmezhetjük, hogy ε gyöke az
f(x)=xn-1+xn-2+...+x2+x+1(3)
polinomnak. A bizonyítandó állítás, mármint az, hogy az 1, 2, ..., n számok tetszőleges a1, a2, ..., an permutációjára Σaixi0, komplex számokkal megfogalmazva azt mondja, hogy Σaiεi0, vagyis hogy ε nem gyöke a
g(x)=an-1xn-1+an-2xn-2+...+a2x2+a1x+an(4)
polinomnak. Ezzel elérkeztünk a keresett átfogalmazáshoz:
 

Az a1, a2,... , an számok tetszőleges megengedett megválasztása mellett az f(x)és g(x) polinomoknak nem lehet közös (komplex) gyöke.
 

Hogy ne szakítsuk meg a bizonyítás menetét, előrebocsátunk két, polinomokra vonatkozó segédtételt. Ezek bizonyítása ‐ mint látni fogjuk ‐ sok ötletet igényel és meglehetősen hosszú. Mindamellett ezek a lemmák sokszor alkalmazhatók, például a szerkeszthetőség elméletében alapvető jelentőségűek.
 
1. Lemma Ha n prímszám, akkor az f(x)=xn-1+...+x2+x+1 polinom nem bontható fel két (legalább elsőfokú) racionális együtthatós polinom szorzatára. (Ezt úgy mondjuk, hogy f(x) irreducibilis a racionális számtest felett.)
 

2. Lemma Legyen f(x) és g(x) két tetszőleges racionális együtthatójú polinom, és tegyük föl, hogy az α (komplex) szám mindkettőnek gyöke. Ekkor vannak olyan f1(x), g1(x) és h(x) racionális együtthatós polinomok, hogy
f(x)=f1(x)h(x),g(x)=g1(x)h(x)
és α a gyöke h(x)-nek. (Elképzelhető, hogy f1(x) vagy g1(x) azonosan konstans polinom.)
Legyen tehát most n prímszám, és tegyük fel, hogy a (3) és (4) alatt definiált f és g egész együtthatós, tehát speciálisan racionális együtthatós polinomoknak volna közös gyöke. Ekkor a 2. lemma szerint f(x)=f1(x)h(x) és g(x)=g1(x)h(x) alakban szorzattá bonthatók, ahol f1,g1 és h racionális együtthatósak. Az 1. lemma szerint f nem bontható fel legalább elsőfokú racionális együtthatós polinomok szorzatára, tehát f1 szükségképpen azonosan konstans, mondjuk mindenütt az 1/r racionális értéket veszi fel. Ekkor f(x)=f1(x)h(x) alapján
h(x)=rxn-1+rxn-2+...+rx2+rx+r.
Tudjuk, hogy g(x)=g1(x)h(x). Ha g1 legalább elsőfokú lenne, akkor a g1(x)h(x) szorzat legalább n-edfokú polinom lenne, noha (4) szerint g(x) pontosan (n-1)- edfokú. Ezért g1 is nulladfokú, mondjuk azonosan s értéket vesz föl, ezért g(x)=g1xh(x)  miatt g(x)
(rs)xn-1+(rs)xn-2+...+(rs)x2+(rs)x+(rs)
alakú. Ennek minden együtthatója egyenlő, tehát például a1=a2. Ez pedig lehetetlen, hiszen a1, a2, ..., an az 1, 2, ..., n számok egy permutációja, így páronként különböző számokból áll. Ellentmondásra jutottunk abból a feltevésből, hogy a (3) és (4) alatti polinomoknak van közös gyökük (legalábbis abban az esetben, ha n prím), így az állítást bizonyítottuk.
A bizonyítás egy kicsit többet adott, nevezetesen a következőt. Ha a1, a2, ..., an olyan egész számok, amelyekre a (3) és (4) alatti polinomoknak van közös gyökük, akkor szükségképpen a1=a2=...=an. "Visszagöngyölve'' azokat az átfogalmazásokat, átalakításokat, amiket az eredeti feladaton csináltunk, ebből az alábbi tételt kapjuk:
Legyen n egy prímszám. Ha egy n oldalú konvex n-szög minden szöge egyenlő és minden oldalának mértékszáma egész, akkor a sokszög szabályos (és persze az oldalak egyenlők).
A téglalap mutatja, hogy ez az állítás nem marad érvényben, ha n-et prímszám helyett prímhatványnak választjuk. Mivel ezt a következményt kizárólag az 1. és 2. lemmából vezettük le, azért az 1. lemma állítása nem maradhat érvényben n=4-re. (Tehát abból, hogy létezik 1 és 2 oldalhosszúságú téglalap, következtetünk arra, hogy az x3+x2+x+1 polinom felbomlik két racionális együtthatójú polinom szorzatára! S valóban, x2+x2+x+1=(x+1)(x2+1).) Prímhatványra tehát általában a fenti gondolatmenet nem használható, ráadásul ha n nem prímszám, a (3) alatti polinom biztosan nem irreducibilis. Ahhoz, hogy mégis mentsük ami menthető, elsőként olyan irreducibilis polinomot kell találnunk, aminek a legkisebb modulusú n-edik egységgyök, amit ε-nal jelölünk, gyöke. Legyen tehát n=pk, ahol p prím és k1 egész szám. Jelöljük a pk-1 számot q-val, ekkor n=pq, tehát εn=εpq=1, és persze εq1. Így
0=εn-1=(εq)p-1=(εq-1)(ε(p-1)q+ε(p-1)q+...+εq+1),
következésképp ε gyöke az
f*(x)=x(p-1)q+x(p-2)q+...+x2q+xq+1(5)
polinomnak.
 

3. Lema Az f*(x) egész együtthatós polinom irreducibilis a racionális számtest felett.
 

Vegyük észre, hogy az 1. lemma speciális esete a 3. lemmának k=1, azaz q=1 mellett.
Legyen most n=pk és tegyük fel, hogy az a1, a2, ..., an egész számok olyanok, hogy a
g(x)=an-1xn-1+...+a2x2+a1x+a
polinomnak és a fenti f*(x) polinomnak van közös gyöke. Pontosan ugyanúgy, mint az előbb, csak most a 2. és 3. lemma segítségével adódik, hogy van olyan racionális együtthatójú g1(x) polinom, amivel
g(x)=g1(x)f*(x).
Az f*(x) fokszáma (p-1)q,ag(x)n-1=pq-1, ezért g1(x) fokszáma (pq-1)-(p-1)q=q-1, vagyis
g1(x)=bq-1xq-1+bq-2xq-2+...+b1x+b0.
Ekkor viszont a g1(x)f*(x) szorzatban minden 0iq-1 mellett az xi, xi+q, ..., xi+(p-1)q együtthatója mind bi, tehát g(x)-ben a megfelelő hatványok együtthatói is egyenlők. Következésképp a1, a2, ..., an nem lehet mind különböző, és így nem lehet az 1, 2, ..., n számok egy permutációja sem. A tételt ezzel igazoltuk.
A bizonyítás most azt adta, hogy g(x)-ben minden q=pk-1- edik együttható megegyezik. Ezt az egyenlőszögű n-szögekre a következőképpen fogalmazhatjuk át:
Legyen n=pk, ahol p prímszám. Ha egy n oldalú konvex n-szög minden szöge egyenlő és oldalainak mértékszáma egész, akkor a sokszög minden pk-1- edik oldala ugyanolyan hosszú.
Ebből: k=1-re visszaadódik az előző követelmény, n=8-ra pedig a 2137-es gyakorlat általánosítása: ha egy konvex sokszög minden szöge 135 és oldalai egészek, akkor szemközti oldalai egyenlő hosszúak.
Ami hátra van, a korábban kimondott három lemma bizonyítása. Valójában elég csak az utóbbi kettőt belátni, hiszen a 3. lemmának speciális esete az 1.
 

A 2. lemma bizonyítása

 

Legyenek f(x) és g(x) olyan racionális együtthatós polinomok, amelyeknek az α (komplex) szám közös gyöke. Olyan f1(x), g1(x) és h(x) racionális együtthatójú polinomokat kell találnunk, amelyekre
f(x)=f1(x)h(x),g(x)=g1(x)h(x),
és α gyöke h(x)-nek.
Az állítást f(x) és g(x) fokszámának összegére vonatkozó teljes indukcióval bizonyítjuk. Feltehetjük, hogy f(x) és g(x) legalább elsőfokú, így
f(x)=a0xm+a1xm-1+...+am-1x+am
és
g(x)=b0xn+b1xn-1+...+bn-1x+bn,
ahol a00 és b00, és mondjuk nm. Indukciós feltevésünk szerint az állítás igaz az összes olyan polinom párra, melyek fokszámainak összege kisebb (m+n)-nél.
 

Tekintsük most az f¯(x)=f(x)-a0b0xm-ng(x) polinomot. Ez nyilván racionális együtthatós, fokszáma m-nél kisebb, és mivel α gyöke volt f(x)-nek és g(x)-nek is, gyöke lesz f¯(x)-nek is. Ha most f¯(x) nulladfokú, akkor f¯(α)=0 miatt azonosan nulla, és ekkor
f(x)=a0b0xm-ng(x)ésg(x)=1g(x)
megfelelő felbontás. Ha viszont f¯(x) legalább elsőfokú, akkor f¯(x)-re és g(x)-re az állítást már tudjuk, hiszen fokszámaik összege kisebb (m+n)-nél. Tehát vannak f1(x), g1(x) és h(x) racionális együtthatójú polinomok, amikre h(x)-nek α gyöke, továbbá
f¯(x)=f1(x)h(x)ésg(x)=g1(x)h(x).
Ekkor viszont
f(x)=f¯(x)+a0b0xm-ng(x)=(f1(x)+a0b0xm-ng1(x))h(x)
és
g(x)=g1(x)h(x)
adja a keresett felbontást. Ezzel a 2. lemmát bizonyítottuk.
 

A 3. lemma bizonyítása

 

A lemma egy bizonyos egész együtthatós polinomról állítja, hogy nem bontható fel két racionális együtthatójú polinom szorzatára. Elsőként azt mutatjuk meg, hogy ha a polinom felbomlik racionális együtthatójú polinomok szorzatára, akkor egész együtthatós polinomok szorzataként is felírható. Ez az állítás Gauss- féle lemma néven ismeretes, és természetesen Gausstól származik.
Legyen tehát
f(x)=xn+A1xn-1+...+An-1x+An==(xr+b1xr-1+...+br-1x+br)(xs+c1xs-1+...+cs-1x+cs),


ahol A1, A2, ..., An egész számok, a bi, ci együtthatók pedig racionálisak. Tegyük fel, hogy bi, ci már tovább nem egyszerűsíthető alakban van felírva, és legyen B0 a bi együtthatók nevezőinek legkisebb közös többszöröse, C0 pedig a ci együtthatóké. Legyen még
bi=BiB0,ci=CiC0.
Világos, hogy nincs olyan prímszám, ami osztója lenne a B0, B1, ..., Br számok mindegyikének, s olyan sincs, ami a C0, C1, ..., Cs mindegyikét osztaná.
A fenti szorzat mindkét oldalát B0C0-lal szorozva kapjuk, hogy
B0C0f(x)=(B0xr+B1xr-1+...+Br)(C0xs+C1xs-1+...+Cs).
A bal és jobb oldalon a megfelelő hatványok együtthatóinak meg kell egyeznie, tehát
B0C0A1=B0C1+B1C0,B0C0A2=B0C2+B1C1,+B2C0.B0C0Ai+j==B0Ci+j+B1Ci+j-1+...+Bi-1Cj+1+BiCj+Bi+1Cj-1+...+Bi+jC0
Legyen p tetszőleges prímosztója a B0C0 szorzatnak. Előző megjegyzésünk értelmében p nem lehet osztója az összes Bi számnak, van olyan 0ir, hogy p osztója B0, B1, ..., Bi-1-nek, de nem osztója Bi-nek. Ugyanígy van olyan 0js is, hogy p osztója C0, C1, ..., Cj-1 mindegyikének, de nem osztója Cj -nek. Ez a p osztója B0C0Ai+j‐nek. A fenti kifejezésekben B0C0Ai+j jobb oldalán viszont mindegyik összeadandó ‐ az egyetlen BiCj kivételével ‐ osztható p-vel, BiCj nem osztható, ezért a jobb oldal sem osztható p-vel.
Az ellentmondás azt jelenti, hogy nem lehet B0C0-nek prímosztója, vagyis B0C0=1, ahonnan B0=C0=1. Ez viszont azt mutatja, hogy az f(x) szorzat előállításában a bi, ci együtthatók szükségszerűen egészek. A Gauss-lemmát bizonyítottuk.
Ennek alapján annak bizonyításához, hogy egy 1 főegyütthatójú, egész együtthatós polinom nem bontható fel racionális együtthatójú polinomok szorzatára, elegendő megmutatni, hogy nem bontható egész együtthatójú polinomok szorzatára. Erre ad elégséges feltételt az alábbi, Schoenemann és Eisenstein, a múlt század közepén működő német matematikusokról elnevezett kritérium:
 

Ha az egész együtthatós
f(x)=xn+A1xn-1+...+An-1x+An
polinom A1, A2, ..., An együtthatói mind oszthatók a p prímszámmal, és An nem osztható p2-tel, akkor a polinom nem bontható fel egész együtthatós polinomok szorzatára.
 
Tegyük fel ugyanis, hogy f(x) felírható
(xr+B1xr-1+...+Br)(xs+C1xs-1+...+Cs)
alakban, ahol Bi és Ci egészek. Ekkor BrCs=An miatt ez a szorzat osztható p-vel, de nem osztható p2-tel ─ következésképp Br és Cs közül pontosan az egyik osztható p-vel. Legyen ez mondjuk Cs. Ekkor
An-1=Br-1Cs+BrCs-1
szerint BrCs-1=An-1-Br-1Cs  is osztható p-vel, de mivel Br nem osztható vele, ezért Cs-1-nek kell p-vel oszthatónak lennie. Hasonlóan
An-2=Br-2Cs+Br-1Cs-1+BrCs-2
alapján az adódik, hogy Cs-2  is osztható p-vel stb., végül
Ar=Br-sCs+Br-s+1Cs-1+...+Br-1C1+BrC0
miatt azt kapjuk, hogy C0=1 is osztható p-vel, ami ellentmondás. Ez pedig a Schoenemann‐Eisenstein kritérium helyességét igazolja.
Most már rátérhetünk a 3. lemma állításának bizonyítására. Legyen p egy prímszám, q=pk-1 valamely k1 egészre. Azt szeretnénk belátni, hogy az
f(x)=x(p-1)q+x(p-2)q+...+x2q+xq+1
egész együtthatós polinom irreducibilis. A Gauss-lemma alapján ehhez elég belátnunk, hogy f(x) nem bontható fel két egész együtthatós polinom szorzatára. Ez utóbbi igazolására a Schoenemann‐Eisenstein kritériumot szeretnénk használni. Ez persze közvetlenül nem megy, egy picit ravaszkodnunk kell. Tekintsük a
g(x)=f(x+1)=(x+1)(p-1)q+...+(x+1)2q+(x+1)q+1
egész együtthatós polinomot. Ha f(x) felbomlana két egész együtthatós polinom szorzatára, akkor persze g(x) is felbomlana, Így abból, hogy g(x) irreducibilis, következtethetünk arra, hogy f(x) is az. g(x)-re viszont már működik a kritérium. A binomiális tétel alapján világos, hogy g(x) legmagasabb fokú tagja x(p-1)q konstans tagja pedig p (hiszen p-1 darab (x+1)-hatványt kell összeadnunk). Ezért elég belátni, hogy g(x)-ben az összes többi előforduló hatvány együtthatója osztható p-vel.
Elsőként számítsuk ki (x+1)q-t:
(x+1)q=xq+1+i=1q-1(qi)xi.
A szumma-jel mögött álló binomiális együtthatók mind oszthatók p-vel, hiszen
(qi)=qi(q-1i-1),
a második tényező egész 1iq-1 esetén, és az első tényező számlálója az egyszerűsítések után is osztható p-vel. Ezért
(x+1)q=xq+1+pG(x),
és így
(x+1)iq=(xq+1+pG(x))i=(xq+1)i+pGi(x)
szintén a binomiális tétel alapján, ahol G(x) és Gi(x) is egész együtthatós polinomok. Ezekkel a g(x) polinomot a következőképpen írhatjuk föl:
g(x)=i=0p-1(x+1)iq=i=0p-1(xq+1)i+pi=0p-1Gi(x).
A jobb oldalon az első szumma xq=((xq+1)-1)-szerese éppen (xq+1)p-1, ami a binomiális tétel szerint a következővel egyezik meg:
xqp+(p1)xq(p-1)+...+(pp-1)xq=xq(x(p-1)q+pH(x)),
ahol H(x) egész együtthatójú. Ezért
g(x)=x(p-1)q+pH(x)+pi=0p-1Gi(x),
vagyis g(x)-ben valóban az összes többi együttható osztható p-vel, amint állítottuk. Innen a Schoenemann‐Eisenstein kritérium alapján g(x) irreducibilis ‐ tehát f(x) is az, ez pedig a 3. lemma állítása volt.
*Lásd e számunk 104. oldalán.