Cím: A gravitáció I.
Szerző(k):  Sas Elemér 
Füzet: 1984/december, 465 - 467. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az ember alapvető tulajdonsága, hogy érdeklődéssel vizsgálja, tanulmányozza természeti és társadalmi környezetét. E vizsgálatok a megismerés törvényszerűsége szerint a közvetlen észlelhető, megfigyelhető környezetből indulnak ki és haladnak egyre távolabb.
A természetet kutató emberek minden korban aprólékos, gondos, sokszor fáradságos munkával végezték a megfigyeléseket és tárták fel az összefüggéseket, törvényeket. Ugyanakkor vitatkoztak olyan távoli kérdésekről, amelyeknek megválaszolásához a szükséges ismeretekkel még nem rendelkeztek. Legtöbbször ‐ és ez sok szempontból ma is így van ‐ az ilyen még eldönthetetlen kérdésekben robban ki a legélesebb vita.
Több mint 2000 évvel ezelőtt ily módon tört ki a geocentrikus és heliocentrikus világkép híveinek harca.
A geocentrikus és heliocentrikus vita első évszázadaiban a geocentrikus felfogás hívei győztek. Azok a megfigyelések, amelyekből kiindultak, pontatlanok voltak és látszatokon alapultak. Abban az időben az emberek csak kis körzeten belül mozogtak a Föld felszínén. Kis távolságokat tettek meg és lassan haladtak. Ez megakadályozta a tévedések felszínre kerülését.
Voltak azonban már abban az időben is olyan gondolkodó emberek, akik a heliocentrikus világkép alapjait mennyiségi megállapításokkal igyekeztek alátámasztani. Az időszámításunk előtti harmadik században élt két természetkutató: Arisztarkhosz és Eratoszthenész. Az ő tevékenységük egyik szép példája, hogy a még kevés ismerettel és mérőeszközzel rendelkező, következetesen gondolkodó ember hogyan juthat fontos ismeretek birtokába.
Arisztarkhosz a török partok közelében levő Számosz szigetén élt és megfigyelései alapján megállapításokat tett az ég legfeltűnőbb égitesteinek méreteire vonatkozóan. E feltűnő égitestek természetesen a Nap és a Hold voltak. Eratoszthenész pedig, aki Szüénében (Asszuánban) élt, a Föld sugarát mérte meg meglepő pontossággal. Ez a mérés időben később történt, mint amikor Arisztarkhosz a számításait végezte, aki minden távolságot Föld átmérőben mint egységben adott meg.
Mi a történeti hűségtől eltérve a sorrendet megfordítjuk, hogy érthetőbbé és teljesebbé tegyük Arisztarkhosz munkájának szépségét.
Eratoszthenész egy mély kútba tekintve megfigyelte, hogy a nyári napfordulókor a Nap délben pont függőlegesen van a kút fölött. Ezután megállapította, hogy a szerinte ugyanazon a délkörön levő Alexandriában a Nap helyzete a függőlegestől ‐ a jelzett időben ‐ a kör ötvened részének megfelelő szöggel tér el. Becslések alapján megállapította a két hely közötti távolságot. Ezután természetesen adódott a következtetés, hogy e távolság ötvenszerese a Föld kerületével egyenlő. Így meg tudta határozni a Föld sugarát.
Ezekután Arisztarkhosz mérőeszközként csupán szögmérőt használt fel. Összehasonlította a Föld és a Hold méretét. Ezt nagyon szellemesen úgy oldotta meg, hogy megvárt egy holdfogyatkozást. Holdfogyatkozáskor a Föld árnyéka megjelenik a Holdon. Ilyen módon azt tapasztalta, hogy a Föld kb. négyszer akkora átmérőjű, mint a Hold. Ezt követően megmérte, hogy mekkora szög alatt látszik Földünkről a telihold átmérője. Ismerve most már a Hold tényleges méretét, ki tudta számítani a Föld ‐ Hold távolságot.
Két fontos kérdés azonban még hátravolt. Mekkora a Nap és milyen távol van tőlünk ? Ismét segített a szinte eszköztelen embernek a nagyszerű ötlet. Arra gondolt, hogy amikor a Földről pontosan félholdat látunk, akkor a Nap sugarai pontosan merőlegesen esnek a Hold felszínére. Ezután meghatározta, hogy ebben a helyzetben milyen szög alatt látszik Földünkről a Hold és a Nap. Így egy derékszögű háromszöghöz jutott, amelynek minden szögét és egy befogóját (a Hold ‐ Föld távolságot) már ismerte. Ebből ki tudta számítani a Nap távolságát. Most már egyszerű dolga volt, szögmérőjével megmérte, hogy a Nap átmérője a Földről nézve lényegében azonosnak adódik a Hold átmérőjével, és ebből kiderült, hogy a Nap mérete a másik két égitestnél sokszorosan nagyobb. Bár mérései nem érték el azt a pontosságot, amelyre már akkor is módja nyílt volna, mégis helyesen következtethetett, hogy ha a Nap sokszorosan nagyobb, mint a másik égitestek, akkor feltehetően az van a középpontban, körülötte keringenek a kisebbek és így nem lehet a Föld a világmindenség középpontja.
Úgy gondolom, ez egyik szép példája az emberi elme teljesítőképességének.
A geocentrikus világkép közben futotta diadalútját, hozzá vallási filozófiák, misztikus elképzelések tapadtak.
Ám a természettudományok minden téren fejlődtek, megindult a tengeri hajózás, és a kíváncsi ember egyre nagyobb távolságokra merészkedett. Felmerült egy új probléma.
A hajóknak tájékozódni kellett a végtelen óceánokon. Erre egyetlen lehetőséget nyújtott a csillagok állásának ismerete.

 
 
Kopernikusz
 

A hajózás fellendülésének két következménye lett. Egymást követték a nagy földrajzi felfedezések, amelyek között kétségtelenül legnagyobb Amerika megismerése. Forrongott a világ és megváltozott az ember Földről alkotott képe. Ugyanakkor kiderült, hogy valami baj van csillagászati ismereteinkkel. A hajók ugyanis nem oda jutottak, ahová igyekeztek. Számos földrajzi felfedezés éppen ennek volt köszönhető. Sok hajó viszont örökre eltűnt Földünk óceánjain.
Ebben a forrongó korszakban tűnik fel a lengyel Kopernikusz, aki a geocentrikus világképpel szemben a heliocentrikus világképet hirdette. Sok vizsgálat, meggondolás és Arisztarkhosz tevékenységének, eredményének ismerete után írta meg 1543-ban Kopernikusz a De revolutionibus orbium coelestium (Az égi pályák körforgásáról) c. könyvét. Méltán nevezi őt Engels a természettudományok forradalmárának.
Kopernikusz saját nagyszerű művét már csak halálos ágyán láthatta és így elkerülte a felbőszült egyház támadásainak következményét.
Kopernikusz művének továbbfejlesztését Tycho de Brahe (1546 ‐ 1601) pontos, rendszerezett csillagászati mérései tették lehetővé.
Tycho de Brahe II. Frigyes dán király támogatásával létrehozott egy csillagászati központot, ahol húsz éven át végzett megfigyeléseket és méréseket a bolygók mozgásával kapcsolatban.
Tycho de Brahe elmélete szerint a világmindenség középpontjában a Föld áll, körülötte kering a Nap, és a Nap körül kering a többi bolygó. Brahe ennek az elméletnek az igazolását várta Keplertől.
 
 
Kepler
 

 
 

Kepler azonban nem ezt az elméletet igazolta. Elsősorban Brahe mérési eredményei és egyéb megfigyelések alapján mondta ki három nevezetes törvényét:
 

I. A bolygók pályája ellipszis, amelynek egyik gyújtópontjában van a Nap.
II. A Naptól a bolygóhoz húzott vezérsugár egyenlő idők alatt egyenlő területeket súrol.
III. Az egyes bolygók keringési idejének négyzetei úgy aránylanak egymáshoz, mint az ellipszispályák fél nagytengelyeinek köbei.
T12T22=A13A23;T12T32=A13A33;...stb.A3T2=constans.

E törvények megszületése nagyon fáradságos munka eredménye. Érdemes hangsúlyozni, hogy pl. míg a II. törvényt 1609-ben állapította meg Kepler, addig a III.-at közel 10 év múlva, 1618-ban tudta megfogalmazni. A Kepler-törvények ‐ most már a heliocentrikus felfogás egyértelműsége mellett ‐ szakítottak a körhöz mint legtökéletesebb görbéhez ragaszkodó mitikus elképzelésekkel is.
Az emberek most már jól tudták követni a bolygók mozgását, és megfelelően jósolták egy-egy időpontra az elhelyezkedésüket. A tapasztalatok ugyan figyelmeztettek aprócska eltérésekre, de ezek komoly problémát nem jelentettek.
(A következő számban folytatjuk.)