Cím: Pár szó a Fizika Rovat eltelt 25 évéről
Szerző(k):  Kunfalvi Rezső 
Füzet: 1984/május, 225. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovata első ízben 1969 szeptemberében jelent meg. A szerkesztő bizottság elnöke, Bodó Zalán a 25. év Beköszöntőjében megmutatta, hogy a közölt feladatok színvonala milyen mértékben növekedett. Ez alatt az idő alatt 2524 szöveges problémát és 72 mérési feladatot tűztünk ki. A megoldók száma a kezdeti 561-ről 1252-re emelkedett, majd 1000-1100 körül stabilizálódott. Sokat jelentettek azok az előadó körutak, amelyeken a Rovat munkatársai feladatmegoldásra tanították a középiskolás diákokat. 42 helységben 150 iskola 4000 tanulója előtt 76 előadás hangzott el. Budapesten és a vidéki központokban fizika tanulódélutánok voltak. Budapesten 41 alkalommal több napos ankétot tartottunk vidéki tanulók részvételével. Az Ifjúsági Fizikai Körben gyűltek össze a fizika iránt mélyebben érdeklődő tanulók. A kísérletező készség fejlesztésére 47 ízben hirdettünk pályázatot, a legértékesebb munkákat az Akadémia kutató intézetei jutalmazták. A középiskolai tanulmányi versenyek díjazottjai között általában többségben vannak a Rovat megoldói. Az 1967 óta tartott 14 Nemzetközi Fizikai Diákolimpiára küldött versenycsapat összeállításának egyik fontos szempontja volt a pontversenyen elért eredmény. Kísérleti pályazataink nyertesei közül többek jutottak el az NSZK-ban rendezett ,,Jugend forscht'' versenyekre, ahol értékes díjakat kaptak.
A Rovatban ‐ amennyire a szerény terjedelem engedte ‐ cikkeket is közöltünk egyrészt a tankönyvi anyag kiegészítésére, másrészt a feladatok megoldásának segítésére. Feleltünk olvasóink kérdéseire, új könyveket ismertettünk és beszámoltunk a fizikával kapcsolatos eseményekről, versenyekről.
Nagy örömmel kísértük figyelemmel volt olvasóink, ill. feladatmegoldóink további pályafutását. A többség az egyetemek természettudományi karán, a műszaki egyetemeken, ill. főiskolákon és az orvosi egyetemeken tanult tovább. A felvételi vizsgákon és az egyetemi, főiskolai tanulmányokban nagy előnyt jelentett a Rovat feladatainak megoldásával szerzett gyakorlat. A diploma megszerzése után sokan kerültek tudományos pályára. Egyetemi doktorátus, kandidátusi fokozat, díjak, tudományos dolgozatok tanúskodnak előrehaladásukról.
Feladatmegoldóink közül sokan dolgoznak a Rovat munkatársaként, vagy tartanak előadásokat az ifjúság számára.
Az első 25 évet azzal a reménnyel zárjuk, hogy a jövőben még többet tehetünk és értékesebb eredményeket tudunk felmutatni egy természettudományos alapokkal bíró ifjúság nevelése érdekében. Reméljük, hogy ehhez a megfelelő lehetőséget a mainál nagyobb mértékben meg fogjuk kapni.