Cím: Akik a Lap olvasásával kezdték
Szerző(k):  Náray-Szabó Gábor 
Füzet: 1984/március, 129. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovatának ebben a tanévben jelenik meg a 25. évfolyama. Ez alkalombál megkértük Lapunk néhány régi olvasóját, feladatmegoldóját, hogy írjon arról, hogyan kezdte pályáját, mi a jelenlegi foglalkozása.

 

Náray-Szabó Gábor vegyész, a kémiai tudomáyok doktora
CHINOIN Gyógyszergyár
 
1957-ben a József Attila Gimnázium tanára, Greff Géza javaslatára kezdtem el megoldani a Középiskolai Matematikai Lapok feladatait.
A számomra igazán megfelelő munkát a Fizika Rovat megindulása biztosította. Olyan szerencsém volt, hogy első szerkesztője, Kunfalvi Rezső tanított fizikára. Rengeteg feladatot oldottam meg, szerkesztettem is néhányat, pályázatokat küldtem be, részt vettem az Ifjúsági Matematikai Kör és az Ifjúsági Fizikai Kör munkájában. Számos barátra leltem, többekkel ma is tartom a kapcsolatot.
Később édesapám példáját követve vegyész lettem, és a fizika hatására egyre inkább érdeklődni kezdtem a kvantumkémia iránt. Fő célom a fizikai és a kémiai gondolkodásmód összeegyeztetése a kvantumkémián belül. Ezt tükrözi 1979-ben megjelent "Alkalmazott kvantumkémia'' című könyvem, és számos előadásom, cikkem is. Ma a kvantumkémia biológiához kapcsolódó ágával foglalkozom a CHINOIN Gyógyszergyárban. Az elméleti számításaim révén talán majd hozzájárulhatok egy új gyógyszerkészítmény kidolgozásához.
Kutatómunkámat a Tudományos Információs Osztály keretében végzem, feladatunk elsősorban a szakirodalom feldolgozása. Ez a munka már részben számítógéppel történik.