Cím: Szélsőértékek a körben
Szerző(k):  Kallós Károly 
Füzet: 1984/január, 3 - 6. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Vessünk fel egy igen egyszerű kérdést: a körvonal két pontját összekötő egyenes szakaszok közül melyik a leghosszabb? ‐ A kérdés olyan szorosan kötődik a szemlélethez, hogy a kisiskolás is tud rá válaszolni (1.ábra). Rajzoljunk most derékszögű töröttvonalakat a körbe; ezek közül melyik a leghosszabb? A két merőleges sugár együttes hossza (2. ábra) még nem ad maximumot, erről könnyen meggyőződhetünk (3. ábra). Amikor az ACB töröttvonal hossza maximális, az AB távolság a lehető legnagyobb (4. ábra). Ekkor a C pont a kerületen van.

 
 
1. ábra
 

 
 
2. ábra
 

 
 
3. ábra
 

Az ACB töröttvonal hossza egy derékszögű háromszög két befogójának az összege. Az 5. ábra jelölésével futtassuk C-nek az AB átmérőre eső (merőleges) vetületi pontját A-ból B-be.
 
 
4. ábra
 

 
 
5. ábra
 

A középérték-tételek alapján
a+b=C'BAB+C'AAB=AB(C'A+C'B).
Ez a kifejezés csak az AC' távolság függvénye, ha r adott. Mivel AB ‐ és ezzel együtt AB is ‐ állandó, az a+b és a C'A+C'B együtt növekszik, majd fogy, közben a maximumot C'A-12AB-nél éri el. A tételt ismerjük: adott átfogójú derékszögű háromszögek közül annak a kerülete maximális, amelynek egyenlők a befogói. Ekkor egyúttal a terület is maximális.
Nézzünk összetettebb problémákat is! Vegyünk fel a kör AB átmérőjén egy tetszőleges C pontot, majd az AC szakaszra C-ből mérjünk fel mindkét irányban 1-1120-os szöget. Ez a két szögszár a körvonalon kijelöli a P és Q pontot. C mely helyzetéhez tartozik az AC+CP+CQ szakaszösszeg legnagyobb értéke? (6. ábra.)

Miközben C az átmérőn vándorol, a kérdezett összeg eleinte növekszik, majd fogy. Máshogyan megfogalmazva: az AC növekedési üteme először felülmúlja a másik két szakasz együttes fogyási ütemét, majd ez megfordul. Előzetes vizsgálódás során legyen CA, ekkor a fenti összeg 2r2. Ha pedig CB, akkor az összeg 2r. Több módon is igazolható, hogy a keresett szélső érték AC=r esetén alakul ki.
Lássunk egy változatot!
 
 
6. ábra
 

Legyen az ábra szerint u a P pont P'-vel j elölt vetületének távolsága a kör középpontjától. Pitagorasz tételéből kiindulva, a 60-os derékszögű háromszögre támaszkodva felírjuk a CP szakaszt, majd kivonással az AC szakaszt is u függvényeként:
CP=23r2-u2;AC=r+u-r2-u23,0ur.

Ebből
AC+CP+CQ=r+u-r2-u23+4r2-u23.
Ennek a szélsőértékhelye deriválással:
u=r2(maximum).
A keresett összeg: 3r.
 
 
7. ábra
 

Legyen a következő feladatban ACP=ACQ=135 (7. ábra). Most C mely helyzetében lesz az előbbi 3 szakasz összege a legnagyobb? ‐ A számítás az előzőhöz hasonló. Jelöljük a szakaszösszeg-függvényt, f-fel:
f=r+u-r2-u2+22r2-u2=r+u+r2-u2(22-1).
Ennek az u szerinti első differenciálhányadosát egyenlővé tesszük 0-val, és az egyenletet u-ra megoldjuk. Az eredmény:
u=r10-420,4798r.
Az eredményről leolvasható, hogy a V alakban terpeszkedő 2 egyenlő szakasz visszaszorítja az AC-t, így áll elő a maximum. Most AC0,6r.
Ennek ellenkezője következik be, ha ACP=ACQ=90. Ekkor u0,4472r, vagyis u csökkent. Ha az ACP=ACQ-et változtatjuk az értelmezési tartományban, az u értéke is változik. Érdekes feladat ennek a függvénykapcsolatnak a feltárása, megadása.
A problémasort elindító feladat többféleképpen általánosítható síkban és térben is. Tekintsünk csupán egy ilyen általánosított feladatot! ‐ Egy pontból kiinduló, párosával egyenlő szöget bezáró 4 félegyenes rendszerét hogyan helyezzük el egy gömbben, hogy a gömbbe eső szakaszok összege maximális legyen?
A megoldás logikai rendje a tárgyaltakéhoz hasonló. Az eredmény ‐ mint a szimmetriaviszonyok alapján várható ‐ a gömb középpontjából kiinduló 4 olyan sugár, melyben kettő-kettő mindig ugyanakkora szöget zár be egymással. Mekkora ez a szög? ‐ A szabályos tetraéder magasságpontjából a csúcsokba futó szakaszok hajlásszögéről van szó. Ez a szög kerekített értékben 10928', pontosabban: 109,4712.... A tárgyalt szögnek a természetben kitüntetett szerepe van, példaként említsük csupán a germánium-kristály rácsszerkezetét és a metán molekula térszerkezetét. (8. ábra).
 
 
8. ábra
 

Vessük fel a következő kérdést: egy síkban fekvő, azonos pontból kiinduló félegyenesek közül a 2-2 szomszédos elem által bezárt szög legyen egyenlő. Hol, helyezzük el ezt a sugársort egy körben, ha azt akarjuk, hogy a körbe eső szakaszok összege maximális vagy éppen minimális legyen?
Az eredmény ismerős. Érdemes még egy percig itt időznünk, mert a feladat rokon egy alapvetően fontos tétellel: a körbe rajzolható n oldalú konvex sokszögek közül a szabályosnak a legnagyobb a kerülete, a körülírhatók közül pedig a szabályosé a legkisebb. A gömb szélsőérték tulajdonsága adja a választ arra a tréfás kérdésre, hogy miért nem szögletes a szappanbuborék. Az ismert tétel változatai a tankönyvekben és a versenyeken is helyet kapnak.