Cím: Akik a Lap olvasásával kezdték
Szerző(k):  Sailer Kornél 
Füzet: 1983/december, 225. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovatának ebben a tanévben jelenik meg a 25. évfolyama. Ez alkalomból megkértük Lapunk néhány régi olvasóját, feladatmegoldóját, hogy írjon arról, hogyan kezdte pályáját, mi a jelenlegi foglalkozása.

 

Sailer Kornél fizikus, kandidátus
Debrecen, Kossuth Lajos Tudományegyetem, Kísérleti Fizika Tanszék
 

A tudományos munkát elsőéves egyetemi hallgatóként, a Tudományos Diákkörben kezdtem. Lassító közegbe (vízbe) helyezett 252Cf spontán hasadó neutronforrás neutronterének vizsgálatával foglalkoztam, majd kísérleti módszert dolgoztam ki alumíniumötvözetek 10-3-1%-os mangán-tartalmának a fenti neutrontérben történő mérésére. Ebből a témából előbb diplomamunkát, majd egyetemi doktori értekezést írtam.
Ösztöndíjas aspiránsként a Kijevi Állami Egyetemen elméleti fizikussá képeztem át magam. Közepes energiájú (néhány száz MeV-os) nukleonok könnyű atommagokkal való ütközéseit vizsgáltam. Vizsgálataim eredményeit kandidátusi értekezésben foglaltam össze.
Jelenleg kétirányú tudományos tevékenységet folytatok. Egyrészt kaszkádmodell-számításokat végzek alacsony energiájú (10-20 MeV-os) neutronok által hasadó magokon létrehozott magreakciók vizsgálata céljából. A modell lényege az, hegy a bombázó neutron a magon belüli neutronokkal ütközve, kinetikus energiájának rovására az atommagot gerjeszti, és a neutronok és elektromágneses sugárzás kibocsátása révén kerülhet újra alapállapotba, vagy elhasadhat. A kibocsátott részecskék számolt és mért energia- és szögeloszlásának összehasonlításával lehetőség nyílik annak tanulmányozására, hogy a gerjesztett atommag lehetséges bomlási módjai hogyan versengenek egymással.
Vizsgálódásaim másik területe a nehézion-reakciókkal kapcsolatos. Ha két atommagot nagy energiával (10 MeV /nukleon) összelövünk, akkor olyan nagy sűrűségű és magas hőmérsékletű maganyag keletkezik, hogy felvetődik a maganyag fázisátalakulásának lehetősége földi körülmények között. A maganyag egyik elméletileg lehetséges fázisállapota az ún, pion-kondenzált fázis, amelynek tulajdonságait és az abba való fázisátalakulás feltételeit vizsgálom. Ez a vizsgálat hozzásegíthet annak tisztázásához, vajon a fent említett fázisátalakulás kísérleti megvalósításának feltételei csakugyan megteremthetők-e a nehézion-reakciókban.