Cím: Akik a Lap olvasásával kezdték
Szerző(k):  Albert Péter 
Füzet: 1983/november, 168. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Akik a Lap olvasásával kezdték
 

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovatának ebben a tanévben jelenik meg a 25. évfolyama. Ez alkalomból megkértük Lapunk néhány régi olvasóját, feladatmegoldóját, hogy írjon arról, hogyan kezdte pályáját, mi a jelenlegi foglalkozása.
 

Albert Péter elektronikus orgona készítő
 

Elektroakusztikával foglalkozom, ezen belül az orgonák hangjának fizikai, pszichofizikai elemzésével, és ezeknek a hangzásoknak az elektronikus úton történő előállításával. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy sok‐sok orgonasíp hangjáról magnetofonfelvételt készítek, majd ezeket oszcilloszkópon és spektrumanalizátoron kiértékelem. Az egyedi sajátosságok közül megpróbálom kiválasztani az egyes síptípusok általános, fő jellemzőit, azokat a fizikai paramétereket amelyek döntő befolyással vannak fülünkre, vagyis amelyek meghatározzák a hangkaraktert. Ezután olyan elektronikus kapcsolási és hangsugárzási megoldásokat keresek, amelyek alkalmasak e fizikai paraméterek előállítására. Így végül is elkészül egy elektronikus hangszer, amelynek megszólaltatásakor kiderül, hogy valóban a fül számára lényeges paramétereket választottam-e ki. Sok apró lépésben, kísérleti hangszerek generációin keresztül kimutatható, hogy mit hogyan érzékel fülünk a hangok fizikai felépítéséből.
Munkámat saját műhelyemben végzem. Eddig hét kísérleti elektronikus orgonát készítettem.
Alapvetően műszaki érdeklődésű, mindig fúró‐faragó gyerek voltam. A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovatában meghirdetett kísérleti pályázatra készített munkám során mélyedtem el először egy jelenség fizikai vizsgálatában. Ez a munkám adta az első önálló kutatás élményét, a program megválasztásának, az eredmények értékelésének felelősségét.