Cím: Akik a Lap olvasásával kezdték
Szerző(k):  Major János 
Füzet: 1983/szeptember, 34. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A Középiskolai Matematikai Lapok Fizika Rovatának ebben a tanévben jelenik meg a 25. évfolyama. Ez alkalomból megkértük Lapunk néhány régi olvasóját, feladatmegoldóját, hogy írjon arról, hogyan kezdte pályáját, mi a jelenlegi foglalkozása. Kíváncsian és érdeklődéssel várjuk, hogy azok, akik 20 ‐ 25 évvel ezelőtt voltak diákok, most mivel foglalkoznak. Reméljük, hogy mai olvasóink érdeklődéssel olvassák soraikat.

 
Major János fizikus, kandidátus
 

MTA Műszaki Fizikai Kutató Intézet
(A Fizika Rovat szerkesztő bizottságának tagja)
 
A Kandó Kálmán Technikumba jártam, amikor elkezdtem megoldani és beküldeni a Középiskolai Matematikai Lapok matematika feladatait. Hamarosan kiderült azonban, hogy a fizika feladatok sokkal ,,könnyebbek''. Nemsokára meghívót kaptam az Ifjúsági Fizikai Kör következő ülésére. Ezeken az üléseken találkoztam először az élő szóban elhangzó fizikával. A Lapban és a Körben kapott benyomások alapján fizikus szakra felvételiztem.
Az egyetem befejezése után az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szilárdtest Fizika Tanszékén (akkor: Kísérleti Fizikai Tanszék) kaptam állást. Előbb gyakornok, később tanársegéd, majd adjunktus lettem. Itt a nikkel hőtágulási együtthatóját mértük meg nagy pontossággal, egy saját gyártmányú optikai dilatométer segítségével a Curie hőmérséklet környezetében. A mérés eredményei alapján írtam meg kandidátusi dolgozatomat. Később az MTA Műszaki Fizikai Kutató Intézetébe kerültem, ahol előbb a wolfram és molibdén magas hőmérsékletű elektromos, termodinamikai és mechanikai tulajdonságaival foglalkozó csoportban dolgoztam, majd az újonnan alakult, alkalmazott acélipari kutatásokkal foglalkozó osztály vezetését bízták rám. Jelenleg Stuttgartban dolgozom a Max Planck Intézetben ösztöndíjas tanulmányúton. Itt magfizikai módszereket alkalmazó szilárdtest fizikai kutatócsoport munkájában veszek részt.