Cím: 1982. évi Eötvös Loránd Fizikaverseny
Füzet: 1983/február, 81. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Eötvös Loránd (korábban Károly Irén)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat 1982. október 23-án rendezte 59. versenyét Budapesten és 11 vidéki városban az abban az évben érettségizettek és középiskolások részére. A versenyzők 5 órai munkaidő alatt oldhatták meg a húrom feladatot. Bármely segédeszköz, használata meg volt engedve, beleértve a zsebszámítógépet is. A versenyen 248 dolgozatot adtak be. Ismertetjük a feladatokat és a verseny eredményét.

 

1. Egy r=5 cm sugarú golyót L=6 cm hosszú fonállal egy fal mellé függesztünk. (1. ábra). Súrlódás nincs. A golyót úgy tartjuk, hogy a fonál éppen érintője legyen. Ezután a golyót elengedjük. g=10 m/s2.
 

1. ábra
 

a) Mekkora szöggyorsulással indul el a golyó?
b.) Mekkora a mozgás folyamán a golyó legnagyobb szögsebessége?
(Vermes Miklós)
 

Megoldás. a) kérdés. Első módszer. A golyó mozgása közben a fonál golyóhoz erősített pontja L sugarú köríven, a golyó középpontja a fallal párhuzamos, r távolságban levő függőleges egyenesen mozog. A mozgást a golyó O középpontja körül történő forgás és középpontjának függőleges süllyedő mozgása összegének tekintjük. A fonálerő F, a súlyerő mg, a középpont süllyedésének függőleges gyorsulása a, a középpont körüli forgás szöggyorsulása β, a középpont körüli tehetetlenségi nyomaték Θ=0,4mr2 (2. ábra).
 

2. ábra
 

Newton II. törvénye a függőleges irányú erő-összetevőkre vonatkozóan:
ma=mg-Fcosα0.
A forgás alaptörvénye szerint:
Fr=βΘ.
(A súlynak és a fal nyomóerejének nincs forgatónyomatéka az O pontra vonatkozóan.) A gömb A pontjának kerületi gyorsulása az a függőleges gyorsulás vetülete:
βr=acosα0.
Az egyenletrendszer megoldása:
a=g11+Θ0cos2α0/mr2=9,871m/s2.
F=mgΘ0cosα0/mr21+Θ0cos2α0/mr2=0,0712N.
β=grcosα01+Θ0cos2α0/mr2=35,60s-2.

 

Második módszer. Mivel A pont az L sugarú körív érintője mentén, B pont függőlegesen lefelé indul el, ezért az indulás pillanatában a pillanatnyi forgási középpont C. Induláskor a pillanatnyi forgási sugár:
OC=ϱ=rcosαo.
A C pont körüli forgás forgatónyomatéka mgϱ=mgrcosα0,
a C pontra vonatkozó tehetetlenségi nyomaték:
Θ=Θ0+mϱ2=Θ0+mr2cos2α0.
A C pontban levő forgástengely szempontjából csak az mg súlyerő jelent forgatónyomatékot, amelynek erőkarja ϱ. A forgás törvénye szerint:
mgrcos2α0=β(Θ0+mr2cos2α0).
A keresett szöggyorsulás:
β=grcosα01+Θ0cos2α0/mr2=35,60 s-2.

Egyébként az indulási α0 szögre levezethető, hogy cosα0=(L2-r2)/(L2+ +r2)=11/61=0,1803, α=79,61. A numerikus értékek úgy alakulnak, hogy az eredmény keveset változna, ha a feladat gömb helyett hengerről vagy abroncsról szólna.
b) kérdés. A gömb süllyedése közben a helyzeti energia alakul át mozgási energiává. Lényeges körülmény, hogy amikor a gömb eléri legmélyebb helyzetét, vagyis az L fonál és az r sugár egy egyenesbe esnek, akkor a gömb simán forog; ebben a pillanatban nem süllyed és nem rántja meg a fonalat, tehát a helyzeti energia csökkenése teljes egészében a forgás mozgási energiájává alakul (3. ábra).
 

3. ábra
 
A súlypont süllyedése:
h=(L+r)2-r2-L=2Lr+L2-L=0,038 méter.
A helyzeti energia csökkenése egyenlő a megszerzett forgási energiával:
mgh=Θ0ω22.
Innen a keresett szögsebesség:
ω=2mghΘ0=27,56 s-1.

A mechanikai energiamegmaradás törvénye alapján kiszámítható, hogy a nehézségi erő munkavégzése miként alakul át a középpont haladásának és a forgásnak mozgási energiájává. Az eredményt a 4. ábra mutatja.
 

4. ábra
 
Az α0=79,61 indulási helyzetből kiindulva a súlypont legmélyebb helyzetében cosα=r/(r+L)=5/11=0,4545, α=27,04, ekkor minden mozgási energia a forgás energiájaként jelentkezik. A végső helyzetben, amikor α=0, a súlypont ugyanolyan magasságba kerül, mint ahonnan elindult, de most a fonál a fal mellett van. A haladó mozgás és forgás mozgási energiáinak összege minden helyzetben egyenlő a súlyerő mgh munkavégzésével.
Számítással, számítógéppel pillanatról pillanatra követni lehet a mozgás időbeli lefolyását. A számítás eredményét az 5. ábra mutatja.
 

5. ábra
 
Az ábra felső része a sebesség és szögsebesség időbeli lefolyását mutatja. A középpont haladási mozgásának v sebessége egy maximum után 27,04-nál, a súlypont legmélyebb helyzeténél nulla; ekkor a szögsebesség maximális. Ez körülbelül 0,31 másodperckor következik be. Ezután a súlypont haladási sebessége irányt változtat. Az eredeti magasság kb. 0,52 másodperc múlva következik be. Az ábra alsó része a golyó középpontjának mélységét mutatja az idő függvényében.
 

 

6. ábra
 

2. Egy r0=6cm sugarú fémhengert két átlátszó hengergyűrű vesz körül koncentrikusan (6. ábra). Az elsőnek a sugara r1=9cm és törésmutatója n1=4/3, a másodiknak a sugara r2=12cm és törésmutatója n2=1,5. Milyen vastagnak látszik a fémhenger, ha nagy távolságból nézzük az átlátszó rétegeken keresztül?
(Vermes Miklós)
 

Megoldás. A nagy távolságból való nézés azt jelenti, hogy a fémhenger mellett érintőlegesen elhaladó fénysugarak párhuzamosan érkeznek szemünkbe (7. ábra).
 

7. ábra
 
A fémhenger sugarának látszólagos hossza: x=r2sinα2. A B pontban végbemenő törésnél sinα2/sinβ2=n2, vagyis a látszólag megvastagodott sugár x=r2n2sinβ2.
Az AOB háromszögben a szinusz‐tétel szerint igaz:
sinβ2sinα1=r1r2,
és így sinβ2=r1sinα1/r2.

Ezzel a fémhenger látszólagos rádiusza:
x=r2n2r1sinα1r2=n2r1sinα1.

Végül az A pontban végbemenő törésnél sinα1/sinβ1=n1/n2, tehát sinα1=n1sinβ1/n2. A látszólagos rádiusz:
x=n2r1n1sinβ1n2=n1r1sinβ1.
A legbelső derékszögű háromszögből sinβ1=r0/r1 és így a végeredmény:
x=n1r1r0r1=n1r0=8cm.

Mindez akkor érvényes, ha a rádiuszok elég nagyok ahhoz, hogy a megnövekedetten látszó r0 beléjük férjen.
Nevezetes dolog, hogy az eredmény teljesen független a gyűrűk sugarának nagyságától és csak a legbelső gyűrű törésmutatójától függ. Az eredmény független a törésmutatók nagyságbeli sorrendjétől is. Az eredmény ugyanígy érvényes tetszőleges számú gyűrű esetében is. Ha a legbelső gyűrű levegő, akkor bármilyenek legyenek is a külső gyűrűk, a fémhenger eredeti vastagságában látszik. Mindez kísérletileg könnyen ellenőrizhető.
 

 

8. ábra
 

3. A 8. ábrán látható, folyadékba merülő három kapilláris cső anyaga és keresztmetszete pontosan egyforma. Az első kapillárisban az ábrán látható magasságig emelkedik fel a folyadék. Hogyan viselkedik a folyadék a másik két kapillárisban?
(Károlyházy Frigyes)
 

Megoldás. Adott anyagi minőségek és átmérő mellett a felületi feszültség egy adott magasságú folyadékoszlop hidrosztatikai nyomását képes ellensúlyozni. A felületi feszültség által létrehozott nyomás mindig a felszín homorú oldala felé irányul. Amikor a cső folyadékon kívül levő vége az edényben levő folyadékszint felett van, akkor a felszín, a meniszkusz befelé homorú, hogy a felületi feszültségből származó erő felhúzza a folyadékot a cső nyitott végének magasságáig (9. ábra).
 

9. ábra
 
Ha a cső külső vége az edény folyadékszintjének magasságában van, akkor a felszín sík, nincs ellensúlyozni való hidrosztatikai nyomáskülönbség. Ha a cső külső vége lejjebb van az edény folyadékszintjénél, akkor a meniszkusz kifelé domború, hogy visszanyomja a folyadékot a hidrosztatikai nyomás ellenében. Természetesen csak akkora hidrosztatikai nyomásokat képes a felületi feszültség kiegyensúlyozni, amelyek a 8. ábra első csövének folyadékszintjéből következőnél kisebbek.
Érdemes az illeszkedési szög problémájával foglalkozni (10. ábra).
 

10. ábra
 
Adott folyadék és fal esetében a folyadékfelszínnek a fallal alkotott szöge egy adott érték, amely nem függ a fal helyzetétől. A 10. ábra négy esetet tüntet fel, a függőleges, párhuzamos vonalpárok a cső falait mutatják, legömbölyített végekkel. Az első esetben a szabad csővég az edény folyadékszintje fölött van, a meniszkusz a legnagyobb görbületet, legkisebb rádiuszt mutatja, mert nagy nyomáskülönbség kiegyensúlyozására van szükség. Süllyesztve a szabad csővéget a meniszkusz kevésbé görbült lesz. Egyenlő szintkülönbség esetében a felszín sík. Végül a belső folyadékszint alá süllyesztve a szabad csővéget, a meniszkusz kifelé görbül. De mind a négy esetben a folyadék illeszkedési szöge az üveghez nulla, a víz nedvesíti az üveget.
 

A verseny eredménye
 

I. díjat hárman nyertek egyenlő helyezésben: Csörgő Tamás, az ELTE fizikus hallgatója, aki Gyöngyösön a Berze Nagy János Gimnáziumban érettségizett mint Kiss Lajos tanítványa, Erdős László, a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium III. osztályos tanulója (tanára Koltai Márta) és Tóth Gábor, a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium IV. osztályos tanulója (tanára Horváth Gábor). II. díjat nyert Jeney Tamás honvéd, aki Miskolcon a Földes Ferenc Gimnáziumban érettségizett mint Zsudel László és Zámborszky Ferenc tanítványa. III. díjat nyertek egyenlő helyezésben: Károlyi Gyula, az ELTE matematikus hallgatója, aki Budapesten a Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségizett mint Horváth Gábor tanítványa és Megyesi Gábor, a szegedi Ságvári Endre Gimnázium 11. osztályos tanulója (tanára Juhászné Mészáros Mária). Dicséretet hárman kaptak egyenlő helyezésben: Fodor Zoltán, az ELTE fizikus hallgatója, aki Budapesten a Teleki Blanka Gimnáziumban érettségizett, tanára Tomcsányi Péter volt, Mogyorósi András, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem hallgatója, aki Vácott a Sztáron Sándor Gimnáziumban érettségizett mint Skripeczky Gyula és Dániel Gyula tanítványa és Oszlányi Gábor honvéd, aki Miskolcon érettségizett a Földes Ferenc Gimnáziumban mint Zámborszky Ferenc tanítványa.