Cím: Konvex háromszögtestek
Szerző(k):  Bérczi Tamás 
Füzet: 1983/november, 104 - 107. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Konvex háromszögtestek
 

A szabályos testek ‐ tetraéder, kocka, oktaéder, dodekaéder és ikozaéder bizonyára sok olvasónak kedves ismerősei. Azokat a konvex poliédereket nevezzük szabályos testnek, amelyeket egymással egybevágó szabályos sokszögek borítanak, és amelyek testszögletei is egybevágók.
Sokféle bizonyítása ismert annak, hogy szabályos testből öt van. Ezek közül a legegyszerűbb talán a következő. A szabályos testet egyértelműen meghatározza egy testszöglete. Egyenlő oldalú háromszögből egy testszögletben 3, 4 vagy 5 találkozhat. Ennél kevesebb nem alkot testszögletet, többől viszont nem építhető konvex testszöglet. Ennek a három esetnek megfelelően kapjuk a tetraédert, oktaédert és ikozaédert. Négyzet oldalú szabályos test csak egy lehet, mégpedig az, amelynek egy csúcsába 3 lap fut: a kocka. Ötszöglapú szabályos test egy testszögletébe is csak 3 lap futhat a fenti okok miatt. A test a dodekaéder, 6 vagy ennél nagyobb oldalszámú sokszög pedig nem boríthat szabályos testet.
A bizonyítás (inkább intuitív, mint precíz módon) csak azt mutatja, hogy nem létezhet ötnél több szabályos test. Az, hogy az ezzel a gondolatmenettel kiagyalt testek valóban léteznek is, nem is olyan magától értetődő.
Nevezzük konvex háromszögtestnek azokat a konvex testeket, melyeket egybevágó szabályos háromszögek borítanak. Ilyen például a tetraéder, oktaéder és ikozaéder a szabályos testek közül. Határozzuk meg az összes ilyen testet!
Könnyű belátni, hogy a lapok száma csak páros lehet. N lap esetén ugyanis a testélek száma 3N/2 ‐ minden háromszögnek 3 oldala van, és minden testélben két háromszögoldal találkozik ‐, ez pedig csak úgy lehet egész szám, ha N páros. Másrészt láttuk már, hogy egy testszögletbe legalább 3 és legföljebb 5 háromszöglap futhat be. Ebből adódik, hogy egy konvex háromszögtestnek legalább 4 és legfeljebb 20 lapja lehet. Így a tetraéder tekinthető "minimálisnak'', az ikozaéder pedig "maximálisnak'' közöttük. Próbáljuk megkonstruálni a köztük levő konvex háromszögtesteket: A tetraéder 4, az ikozaéder 20 lapú, ennyi lappal más konvex háromszögtest nincs. A 6, 8, 10, 12, 14, 16 és 18 lapú testek maradtak. Az utóbbi kivételévél mindből van egy‐egy, 18 lapú testet azonban, akármennyire is igyekszünk, nem tudunk készíteni!
 


Lap (L)  4    6    18     10     12     14       16     20   Él (E)  6    9    12     15     18     21    24     30   Csúcs (C)  4    5    16     17       18     19     10     12   3‐fokú csúcs  4    2    10     10       10     0    10     10   4‐fokú csúcs  0    3    16     15       14     3    12     10   5‐fokú csúcs  0    0    10     12       14     16     18     12   

 

A táblázatban megadtuk a konvex háromszögtestek néhány jellemző adatát. Jól látható, hogy a lapok, élek és csúcsok száma csakúgy, mint a harmad-, negyed- és ötödfokú csúcsok száma, számtani sorozatot alkotnak. Ezekbe a számtani sorozatokba éppen beilleszthetők lennének egy 18 lapú konvex háromszögtest adatai. Éleinek száma 27, csúcsainak száma pedig 11 kellene hogy legyen, melyek közül 1 negyedfokú és 10 ötödfokú lenne.
Az ábrákon a 8 konvex háromszögtestet láthatjuk. A gráfok a testek ún. Schlegel‐diagramjai. (Egy poliéder Schlegel‐diagramja a test "élhálózata'', vagyis a csúcsok és élek alkotta gráf, síkba rajzolva.)
Próbáljunk bizonyítást adni arra, hogy a felsoroltakon kívül más konvex háromszögtest nem létezik!
Bérczi Tamás, Békéscsaba