Cím: 1982. Jelentés a Kürschák József matematikai tanulóversenyről
Szerző(k):  Surányi János 
Füzet: 1983/február, 49 - 50. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelentés az 1982. évi Kürschák József matematikai
tanulóversenyről
 

A Bolyai János Matematikai Társulat az 1982. évi Kürschák József matematikai tanulóverseny lebonyolítására a következő bizottságot küldte ki : Bakos Tibor, Bártfai Pál, Csirmaz László, Fejes Tóth Gábor, Lovász László, Pálfy Péter Pál, Pálmay Lóránt, Pelikán József (titkár), Reiman István, Surányi János (elnök). A verseny október 30-án került lebonyolításra, az 1982-ben érettségizettek és még nem érettségizett tanulók vehettek részt rajta.
A versenybizottság a feladatok kitűzésére szeptember 15-én ült össze. Fejes Tóth Gábor és Pelikán József bejelentette, hogy külföldi meghívásnak tesz eleget, s így a következő ülésen nem vesz részt. A titkári teendők ellátását Pálfy Péter Pál vállalta el. A bizottság a következő feladatokat tűzte ki:
 

1. Adott a térben egy egész oldalhosszúságú kocka, amelyről tudjuk, hogy az egyik lapján levő négy csúcs koordinátái valamennyien egész számok. Bizonyítandó, hogy a másik négy csúcs koordinátái is egész számok.
2. Bizonyítsuk be, hogy minden k>2 egész számhoz létezik végtelen sok olyan n természetes szám, hogy az n, n+1, ..., n+k-1 számok legkisebb közös többszöröse nagyobb, mint az n+1, n+2, ..., n+k számok legkisebb közös többszöröse.
3. Az egész számok halmazát kiszíneztük száz színnel úgy, hogy mind a száz színt felhasználtuk és teljesül a következő: bárhogyan is választunk két [a,b] és [c,d] egyforma hosszú, egész végpontú intervallumot, ha a színe ugyanaz, mint c színe és b színe ugyanaz, mint d színe, akkor [a,b] és [c,d] teljes színezése megegyezik (azaz 0xb-a, x egész esetén a+x és c+x színe azonos). Bizonyítsuk be, hogy ‐ 1982 és 1982 színe különböző.
 

December 1-én ült össze a bizottság a dolgozatok elbírálására és a díjak odaítélésére. A versenyzők teljesítményének mérlegelése után egyhangúlag a következő jelentést fogadta el.
"A verseny egyidejűleg a következő 19 helyen folyt: Békéscsaba, Budapest, Debrecen, Eger, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Salgótarján, Sopron, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Veszprém.
Mindhárom feladatra született teljes megoldás és felmerült jó megoldási ötlet. Senki sem oldotta meg azonban mind a három feladatot, ezért a bizottság az idén nem adott ki első Kürschák József díjat.
Magyar Ákos és Hetyei Gábor teljes megoldást adott az 1. feladatra, amire a legkevesebb megoldás érkezett, és mindketten teljes megoldást adtak a 2. feladatra is.

Ennek alapján
 

II. Kürschák József‐díjban és 1200‐1200 forint jutalomban részesült
 

Magyar Ákos, aki a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium III osztályos tanulója, Vincze Márta és Surányi László tanár tanítványa, és
 

Hetyei Gábor, a pécsi Leöwey Klára Gimnázium IV. osztályos tanulója, Mátyás Gézáné és Ványi Terézia tanár tanítványa.
 

Szabó Endre, Tardos Gábor és Csillag Péter a második és harmadik feladatra ad lényegében jó megoldást, de Szabónak a 2. feladatra adott megoldása tartalmaz pontatlanságokat, Tardos elírás folytán nem veszi észre, hogy indokolása csak k4-re igazolja a feladat állításának a teljesülését; Csillag ügyesen választja az n-eket, viszont egy hibás (de javítható) azonosságot használ az igazolásra. Ezek alapján
 

III. Kürschák József díjban és 1000‐1000 forint jutalomban részesült
 

Szabó Endre, aki a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban ez évben érettségizett, Thiry Imréné és Kardos Gyula tanár tanítványa volt.
 

Tardos Gábor, aki a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnáziumban ez évben érettségizett, Pataki János tanár tanítványa volt, és
 

Csillag Péter, a budapesti Landler Jenő Híradástechnikai és Gépészeti Szakközépiskola III. osztályos tanulója, Tóth Béláné tanár tanítványa.
 

Károlyi Gyula a harmadik, Tóth Gábor az első feladatra adott kiemelkedő megoldást, emellett mindkettő elért részeredményeket a második feladat megoldásában is. Ezért
dicséretben részesült és 300 Ft-os könyvutalványt kapott
 

Károlyi Gyula, aki a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban ez évben érettségizett, Thiry Imréné és Kardos Gyula tanár tanítványa volt, és
 

Tóth Gábor, a budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium IV. osztályos tanulója, Kőváry Károly tanár tanítványa.''