Cím: Kedvenc problémáim (1983. május)
Szerző(k):  Csirmaz László 
Füzet: 1983/május, 199 - 201. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Havonta egy-egy, számomra valamilyen oknál fogva kedves feladatot mondok el. Ezek megoldása, noha a középiskolában oktatott ismeretanyagnál többet nem kíván, mégis mély, igazi matematikusi gondolkodást igényel. A problémákra a megjelenést kővető számban megoldást adok, azonban nem kívánok egyetlen problémát sem teljesen lezárni. Akár a feladatokkal, akár azok megoldásával kapcsolatban minden megjegyzést örömmel veszek.
Csirmaz László

 
***
 

A (végtelen) négyzethálós papír minden mezőjébe egy-egy természetes számot kell írnunk úgy, hogy minden mezőbe annak a négy számnak a számtani közepe kerüljön, melyek az oldalszomszédos négy mezőben állnak. Ismeretes, hogy ezt csak úgy tudjuk megtenni, ha minden mezőbe ugyanazt a számot írjuk. Valóban, keressük ki azt a mezőt (vagy az egyik olyat), amelybe a szereplő egészek közül a legkisebb került. Ennek szomszédaiba is ugyanezt a minimális számot kellett írnunk, ezek szomszédaiba is, és így tovább. Ez pedig már mutatja, hogy az összes szereplő szám szükségképpen egyenlő.
Ha a beírandó számok nem nemnegatív egészek, hanem tetszőleges 0 és 1 közé eső valós számok lehetnek, akkor már nem feltétlenül van minimális a beírt számok között. Ezért a fenti gondolatmenet nem alkalmazható. Mi a helyzet ebben az esetben?
 
*
 

Állítjuk, hogy a beírt számok ekkor is egyenlők. Tételezzük fel, hogy nem így volna, ekkor persze van két szomszédos mező, melyekben különböző számok állnak. Így (esetleg a papírlap elforgatásával) elérhetjük, hogy legyen olyan mező, melyben nagyobb szám áll, mint a jobb oldali szomszédjában.
Most minden mezőre vonjuk ki az ott álló számból a jobb oldali szomszéd mezőben álló számot, és a különbséget írjuk vissza a kisebbítendő helyére. A mezőkben eredetileg 0 és 1 közti számok álltak, így e különbségek mind +1 és -1 közé esnek, továbbá az előzőek szerint akad a különbségek között pozitív is. Minthogy eredetileg minden szám szomszédainak számtani közepe volt, ez a tulajdonsága az új táblázatnak is megmarad. Vegyük még észre, hogy az új táblázatban akármilyen sok, egymással szomszédos, egy sorban álló számot veszünk ki, azok összege
(a1-a2)+(a2-a3)+...+(an-1-an)=a1-an
alapján megegyezik két, az eredeti táblázatban található szám különbségével, s így biztosan kisebb 1-nél.
Jelöljük 2a-val az új táblázatban álló számok legkisebb felső korlátját. Ez pozitív, hiszen van pozitív szám a táblázatban, másrészt legfeljebb 1, tehát a a1/2. Legyen k olyan egész szám, ami nagyobb 1/a-nál, s legyen ε pozitív, de kisebb (a/4k)-nál. Ekkor van a táblázatban (2a-ε)-nál nagyobb szám, hiszen 2a volt a legkisebb felső korlát. Ennek jobb oldali szomszédja nagyobb, mint 2a-4ε, hiszen a másik három szomszéd legfeljebb 2a, s ellenkező esetben számtani közepük nem lehet (2a-ε)-nál nagyobb.
Ugyanígy kapjuk, hogy ennek jobb oldali szomszédja nagyobb, mint 2a-44ε=2a-42ε; ennek jobb oldali szomszédja nagyobb (2a-43ε) -nál, még a (k-1)-edik jobb oldali szomszédja is nagyobb, mint 2a-4k-1ε>2a-a/4>a.
Így találtunk k szomszédos mezőt, melyek mindegyikében a-nál nagyobb szám áll, és k>1/a miatt ezek összege nagyobb 1-nél. Előbb viszont megállapítottuk, hogy egy sorban álló, szomszédos számok összege kisebb 1-nél. Ellentmondásra jutottunk, s ezzel az állítást bizonyítottuk.
Az állításból az is kiolvasható, hogy ha a négyzethálós papírt megfelelően kitöltöttük, és a beírt számok alulról és felülről is korlátosak (azaz van olyan M, hogy az összes beírt szám -M és +M közé esik), akkor minden mezőbe ugyanazt a számot kellett írnunk. Ennél több is igaz: ha csak annyit teszünk fel, hogy a beírt számok alulról (vagy csak felülről) korlátosak, már ebből is következik, hogy a számok szükségképpen egyenlők. E tétel egy általánosítását használta Bárány Imre, Füredi Zoltán és Pach János a következő tétel. igazolására: Ha a síkra úgy helyezünk el körlemezeket, hogy semelyik kettőnek ne legyen közös belső pontja, továbbá mindet legalább 6 másik érintsen, akkor vagy a körök középpontjai egy szabályos háromszögrácsot alkotnak és a körök sugarai egyenlők, vagy pedig a kör sugarak között akármilyen kicsinek is elő kell fordulnia.