Cím: Pályázat a kísérleti fizika köréből
Füzet: 1982/szeptember, 46. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Pályázat
 

Az új tanévben is meghirdetjük a Fizika Rovat kísérleti pályázatát. Az 1983 ‐ 84. évi pályázatot az elmúlt évekhez hasonlóan a Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézete (ATOMKI, Debrecen) és a Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutató Intézete (KFKI, Budapest) patronálja.
A téma szabadon választható a kísérleti fizika köréből. A pályázaton egyes tanulók és munkaközösségek vehetnek részt. A pályázat kétfordulós. Az első fordulóra a pályázók 2 ‐ 3 gépelt oldal terjedelmű tervet küldjenek be, amelyben a vizsgálat célkitűzésére és módszerére vonatkozó gondolataikat röviden ismertetik. A pályázók megkapják a terv bírálatát, és annak alapján elkészítik a végleges munkát.
Határidők: A terv benyújtása: 1983. január 15.
A kész dolgozat benyújtása: 1984. január 15.
Általános tudnivalók: a pályázó lehetőségcinek megfelelő témaválasztással, kellő irodalmi tanulmány után maga tervezze meg és állítsa össze mérő-, ill. észlelőberendezését. Vizsgálati eredményeit grafikusan vagy fényképekkel megfelelően illusztrálja, tegye szemléletessé, értékelje ki, vonjon le belőlük fizikai következtetéseket. Előnyben részesülnek az olyan munkák, amelyek ‐ bármily csekély, de önálló ‐ eredményre vezetnek vagy új módszert közölnek. Tehát nem valamilyen mennyiség ismert módon való mérését kérjük ‐ ez megszokott, laboratóriumi, gyakorlati munka ‐, hanem új ötleteket várunk akár a témaválasztás, akár a módszer tekintetében.
A dolgozatot lehetőleg írógéppel írják. Ügyeljenek arra, hogy a képletek mindenhol be legyenek írva. Fordítsanak kivételes figyelmet a helyesírásra! A legtöbb dolgozatban lényeges szerepük van a grafikonoknak. Ügyeljenek arra, hogy a grafikonok érthetőek és egyértelműek legyenek. A tengelyeken legyen feltüntetve a fizikai mennyiség, amelyet ábrázol, legyen a tengelyeken beosztás és legyen megadva a mértékegység is.
A pályázatok a következő címre küldendők:
Levélküldemények esetén: Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztősége, Fizika Rovat; Pályázat; Budapest, Postafiók 129, 1443.
Csomag esetén: Középiskolai Matematikai Lapok szerkesztősége, Fizika Rovat; Pályázat; Budapest, Thököly út 82. I. 111., 1146.
Minden küldeményen legyen rajta olvashatóan a szerző, ill. a szerzők neve, iskolája, osztálya és lakcíme. Munkaközösség esetén elöl annak a neve álljon, aki a munkaközösség szervezője. A pályázat valamennyi részén, a mellékleteken, ábrákon, fényképeken stb, legyen feltüntetve a szerző, ill. szerzők vagy a munkaközösség szervezőjének neve.
Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az 1982 ‐ 83. évi pályázat beküldési határideje: 1983. január 15. A pályázatok a fenti címre küldendők.
A pályázatra előzetes terv nélkül is küldhetők be pályamunkák.