Cím: Az 1982. évi (23.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia
Füzet: 1982/szeptember, 34 - 35. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1982. évi Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát a Német Szövetségi Köztársaság rendezte a Schleswig-Holstein tartományban fekvő Malente nevű helységben június 19. és 29. között. 17 ország képviseltette magát 5‐5 versenyzővel és 2‐2 kísérővel: Ausztria, Bulgária, Csehszlovákia, Finnország Franciaország, Görögország, Hollandia, Jugoszlávia, Lengyelország, Magyarország, az NDK, az NSZK, Olaszország, Románia, Svédország, a Szovjetunió és Vietnam. Ezek közül Ausztria, Görögország és Hollandia először jelent meg. A verseny jún. 21-én és 23-án volt. Ezúttal is 3 elméleti, de az eddigi szokástól eltérően 2 kísérleti feladatot kellett megoldani az 5‐5 óra munkaidő alatt. A feladatok részletes taglalását egy későbbi számunkban fogjuk közölni. A szervezés munkáját a Kieli Egyetemhez tartozó Természettudományok Pedagógiájának Intézete (IPN) vállalta dr. Gunter Luid vezetésével.
A magyar csapatot ezúttal is dr. Tichy Géza és dr. Takács László vezette. Tagjai voltak: Földiák Péter (Budapest, Radnóti M. Gyak. Gimn.), Mogyorósi András (Vác, Sztáron S. Gimn.), Oszlányi Gábor (Miskolc, Földes F. Gimn.), Szállási Zoltán (Esztergom, Dobó K. Gimn.) és Tóth Gábor (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.).
A megnyitó ünnepélyen az Olimpia védnöke, Kari Carstens elnök üdvözlő levelének felolvasása után az NSZK kultuszminisztere, Björn Engholm és Peter Bendixen, Schleswig-Holstein kultuszminisztere beszélt. A versenybizottság elnöke Prof. Wilfried Kuhn, ,,Mi a fizika?'', Kunfalvi Rezső ,,A Nemzetközi Fizikai Diákolimpiák története és problémái'' címmel tartott előadást. A záró ünnepélyen Echart Kuhlwein kultuszállamtitkár osztotta ki a díjakat. A Nemzetközi Bizottság 14 első, 19 második, 23 harmadik és 10 negyedik díjat adott ki.
A versenyen semmiféle segédeszközt nem lehetett használni (könyv, függvénytáblázat), kivéve azt a TI 30-as számológépet, amit a versenybizottság adott használatra, s amelyet emlékként minden versenyző megkapott a verseny után.
Az első díj egy TI 58C programozható zsebszámológép, a második díj egy Rollei fényképezőgép, a harmadik díj egy 10×40-es távcső volt.
A versenyt gondos, jó szervezés, magas színvonalú feladatok jellemezték.
A magyar csapat lényegesen jobban szerepelt, mint a legutóbbi években. Tóth Gábor és Mogyorósi András jól megérdemelt első, Szállási Zoltán második, Földiák Péter és Oszlányi Gábor harmadik díjat nyert.
A Fizika Olimpia egyéni verseny. Csapatverseny nincs. Az elért eredmény országonként a következő: Szovjetunió 200,5 pont (4 első, 1 második), Lengyelország 191,5 pont (3 első, 1 második, 1 harmadik), Románia 179,5 (1 első, 3 második, 1 harmadik), Magyarország 178,5 (2 első, 1 második, 2 harmadik), NSZK 178,25 (2 első, 1 második, 1 harmadik, 1 negyedik), Svédország 170,00 (1 első, 3 második, 1 harmadik), Csehszlovákia 166,75 (3 második, 2 harmadik), Finnország 154,75 (1 első, 3 harmadik, 1 negyedik), Franciaország 145,5 (2 második, 1 harmadik, 2 negyedik), NDK 140,75 (4 harmadik, 1 negyedik), Bulgária 139,5 (1 második, 1 harmadik, 2 negyedik), Jugoszlávia 129,5 (3 második), Vietnam (4 tanuló) 125,0 (4 harmadik), Hollandia 108,0 (1 harmadik, L negyedik), Ausztria 76,0 (2 negyedik díj), Görögország 66,0, Olaszország 25,26.
A rendezőség gazdag programról gondoskodott. A résztvevők megtekinthették Kiel-ben a ,,Kieli hetek'' vitorlásversenyét, látogatást tettek Lübeckbe és Hamburgba, fürödtek az Északi-tengerben. Érdekes szakmai esemény volt a DESY (Deutsche Electron Syneroton) megtekintése. Ez Európa legnagyobb elektron és pozitron gyorsítója. Az eltöltött napokat emlékezetessé tették a kulturális programok is, Lübeckben orgonahangversenyt, Kielben Mozart Figaro házassága c. operáját hallgatták meg a résztvevők. Az elhelyezés jól felszerelt sportintézményben volt, ahol uszoda és tornaterem is rendelkezésre állt. A hangulat mindvégig kitűnő volt. A záróünnepélyen a román delegátus bejelentette, hogy az 1983. évi Olimpiát Románia fogja megrendezni.