Cím: Megjegyzés a 2348. feladathoz
Szerző(k):  Bakos Tibor ,  Csirmaz László 
Füzet: 1982/október, 73. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Megjegyzés a 2348. feladathoz
(Lásd a megoldást a 59. oldalon)
 

A talált 140 háromszög‐alakot a borítólap 4. oldalának nagy ábrája szemlélteti 1‐1 sötét köröcskével. Vázoljuk az ábra keletkezését.
Ismeretes, hogy az ABC szabályos háromszög tetszőleges belső P pontjára nézve az oldalaktól mért távolságok összege állandó, egyenlő az AA1 magassággal. Minden ilyen P-hez hozzárendelhetjük azt a háromszögalakot, amelyre nézve az α, β, γ szögek mértékszáma rendre egyenlő a PA', PB', PC' távolság mértékszámával, mértékegységeink a fok, ill. az AA1/180 szakasz. Megfordítva, minden alakhoz tartozik P pont.
Feladatunk első követelményével véges sok háromszögalakra szorítkozunk. Az ezekhez tartozó P-ket úgy kapjuk, hogy a CA-t és CB-t 180 egyenlő részre osztó pontokon át meghúzzuk a CB-vel, ill. CA-val párhuzamos egyeneseket. Minden metszéspont szóba jön, mert AB-től mért γ távolságuk is egész lesz. (A kis ábrán csak 30-onként rajzoltuk be a párhuzamosokat, valójában a metszéspontok száma 1+2+...+178.)


Mivel a második követelmény szerint csak 90-nál kisebb szögekről lehet szó, azért már csak az A1B1C1 középháromszög rácspontjai jönnek tekintetbe, majd ezt tovább szűkíti az (1) jelölési megállapodás az A1C2O háromszögre, végül a (2) korlátozás az A1DO idomra. Az AD vonaldarab egyenlete β-α=arc cos(3cosγ).
A feladat leszámlálási részadatai azt jelentik, hogy hány köröcske ül a nagy ábra 60γ<90 egyenesein.
 B. T.