Cím: Az 1981. évi (12.) Nemzetközi Fizikai Diákolimpia
Füzet: 1981/szeptember, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Fizika Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az 1981. évi Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát Bulgária rendezte meg Várnában júl. 1-től 10-ig. A versenyt a jó szervezés, a bolgárok figyelmessége, vendégszeretete jellemezte. A vendéglátók 14 ország részvételétel rendezték az olimpiát (Bulgária, Csehszlovákia, Franciaország, Finnország, Jugoszlávia, Lengyelország, NDK, NSZK, Olaszország, Románia, Svédország, Szovjetunió, Vietnam és Magyarország). Olaszország és Vietnam először jelentek meg nemzetközi fizikai diákolimpián.
A magyar csapat tagjai: Czakó Ferenc (Bp., Fazekas M. Gyak. G.), Glück Ferenc (Bp., Apáczai Csere J. Gyak. G.), Mogyorósi András (Vác, Sztáron S. G.), Palasik Sándor (Bonyhád, Petőfi S. G.), és Pöltl János Tamás (Tata, Eötvös G.). A magyar csapat vezetői: Tichy Géza és Takács László voltak. A csapattal tartott Kunfalvi Rezső is, akit az Olimpia szervezőbizottsága külön meghívott, hogy mint a Nemzetközi Fizikai Diákolimpia eszméjének elindítója, tanácsaival és tapasztalataival segítse a Diákolimpia célját megfogalmazó kerekasztal-értekezletet.
A verseny résztvevői 3 elméleti feladatot július 2-án, a kísérleti feladatot július 4-én oldották meg. A feladatokat és megoldásukat egy későbbi számunkban közöljük. A verseny után jutott idő kirándulásokra (Albena, Balcsik, Neszebár, Tolbuhin), strandolásra is (Napospart, Aranyhomok).
A legjobb eredményt (47 pont) Alekszandr Gutyin (Szovjetunió) érte el. A magyar versenyzők közül Palasik Sándor (40 pont), Pöltl János Tamás (36 pont) második, Glück Ferenc (33 pont), Mogyorósi András (33 pont) harmadik díjat nyert. Czakó Ferenc (23 pont) dicséretet kapott. Az országok között a legjobb eredményt a Szovjetunió csapata érte el.
Az 1981. évi Nemzetközi Fizikai Diákolimpiát az NSZK rendezi meg Kielben.