Cím: Fixpont tételek (Fordította:Pataki János)
Szerző(k):  Vertgejm, B. 
Füzet: 1981/november, 107 - 112. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

(Megjelent a Kvant c. folyóirat 1980/6. számában)
 

Egyenletek megoldását keresve, jó tudni, létezik-e egyáltalán a megoldás ‐ egyébként ugyanis csak az időt vesztegetjük. A kérdés akkor válik igazán komollyá, ha meggondoljuk, hogy bonyolult egyenletek és egyenletrendszerek számítógépes megoldása értékes gépidőt emészthet fel. Ezért olyan fontosak az úgynevezett egzisztenciatételek, amelyek a megoldások létezését mondják ki. Ezek egyikét, a Brouwer-féle fixpont-tételt mutatjuk be az alábbiakban.
 

Séta
 

Közelünkben ketten sétálnak. Egyikük az A pontból halad B felé, a másik pedig eközben valahol A és B között bandukol. Találkozásuk nyilván elkerülhetetlen: legalább egy ízben egymás mellett lesznek.
Nézzük ezt kissé részletesebben (1. ábra).
 

1. ábra
 

Jelölje x az első, y pedig a második sétáló távolságát az A ponttól. Ekkor az x minden értékének (vagyis az első sétáló bármely helyzetének) egyértelműen megfeleltethető egy y érték (a második sétáló helyzete ugyanebben a pillanatban), így az y=f(x) függvényt kapjuk. A találkozás helyét az
f(x)=x
egyenlet megoldása adja.
Legyen például AB=1000  m, y=100+0,6x. Ha x=0, akkor y=100; ha x=1000, vagyis az első már célhoz ért, akkor y=700. Megoldva a
100+0,6x=x
egyenletet, x=250  m adódik; itt hagyja el az első a másodikat.
Ha a második mozgása kevésbé egyszerű, akkor az f függvény ‐ és így az egyenlet megoldása is ‐ bonyolultabb, mindazonáltal nyilvánvaló, hogy legalább egy találkozás mindig létrejön. Ezzel a "nyilvánvalóval'' azonban csínján kell bánni. A továbbiakban egy feltételt fogalmazunk meg, majd bizonyítjuk, hogy e feltétel fennállása esetén a találkozás feltétlenül megtörténik.
Tegyük fel, hogy ‐ a példában tapasztaltaknak megfelelően ‐ az f függvény az [a;b] zárt intervallumot önmagába képezi le, vagyis ha x[a;b], akkor af(x)b. Az f(x)=x egyenlet tetszőleges [a,b]-beli megoldását az f függvény fixpontjának nevezzük. (Példánkban ilyen fixpont a találkozás helye.)
 

Tétel: Ha az [a;b] zárt intervallumot önmagába leképező f függvény folytonos, akkor létezik fixpontja.
 

A tételben az f folytonossága és az intervallum zártsága egyaránt lényeges.
 

1. feladat. Mutassunk példát olyan nem folytonos f függvényre, amely az [a;b] intervallumot önmagába képezi le, de nincs fixpontja.
 

2. feladat. Mutassunk példát olyan folytonos függvényre, amelyik a) az [a;b][c;d] halmazt; b) az (a;b) nyílt intervallumot önmagába képezi le, de nincs fixpontja.
 

A bizonyításhoz vezessük be a φ(x)=f(x)-x jelölést, ez a φ függvény folytonos. Világos, hogy c[a;b] pontosan akkor fixpontja f-nek, ha gyöke a φ(x)=f(x)-x=0 egyenletnek. Így a továbbiakban ennek az egyenletnek keressük megoldását. Vegyük észre, hogy az axb, af(x)b feltételekből φ(a)0 és φ(b)0 következik. Föltehető, hogy mindkét esetben egyenlőtlenség áll, hisz egyébként máris gyököt találtunk. Osszuk most tíz egyenlő részre az [a;b] intervallumot, és színezzük pirosra mindazokat a részintervallumokat, melyek bal oldali végpontjában φ pozitív, és kékre a többit. A legelső intervallum nyilván piros; haladjunk most balról jobbra mindaddig, míg elérjük az első kék intervallumot, illetve ha ilyen nincs, akkor az [a;b] intervallum végét. Legyen az utunk során érintett utolsó piros intervallum [a1;b1]. Ekkor φ(a1)>0 és φ(b1)0, így az eljárást kezdhetjük elölről. Tíz részre osztjuk [a1;b1]-et, a részeket kiszínezzük a fenti elv szerint, majd megkeressük azt az [a2;b2] részintervallumot, melyre φ(a2)>0, de φ(b2)0, és így tovább. Így a monoton növő, felülről korlátos
aa1a2...ak...<b.
sorozathoz jutunk. Ismeretes, hogy ilyen sorozatnak létezik határértéke, azaz van olyan c[a;b], melyre limkak=c.
Megmutatjuk, hogy φ(c)=0. Tegyük fel, hogy ez nem igaz, és legyen ε=12|φ(c)|>0. Ha most φ(c)<0 volna, akkor ‐ mivel φ(ak)>0, azért
|φ(c)-φ(ak)|>φ(c)>ε
minden k-ra. Másrészt mivel limkak=c és φ folytonos, így limkφ(ak)=φ(c), tehát a |φ(c)-φ(ak)|>ε egyenlőtlenség nem teljesülhet minden k-ra. Hasonló ellentmondásra vezet a φ(c)>0 feltevés is a |φ(c)-φ(bn)||φ(c)| egyenlőtlenség felhasználásával.
A fenti tétel alkalmazásával döntsük el, van-e gyöke a cosx3-x=0 egyenletnek! A cosx3 függvény folytonos, a [-π/2;π/2] intervallumot önmagába képezi le (a függvény értékei is ebbe az intervallumba esnek), így a tétel szerint létezik gyöke.
Vegyük észre, hogy az {ak} és a {bk} sorozatok a gyökhöz tartanak, és az [a;b] intervallumot tíz helyett akárhány részre is oszthatnánk. Ezt a módszert valóban alkalmazzák egyenletek közelítő megoldásainak kiszámítására.
Tételünk semmit sem mond a megoldások számáról; nyilván több fixpont is lehetséges.
 

Egy csésze kávé
 

Előttünk van egy csésze kávé. Egyenletesen kevergetve a csésze közepén a kávé mozdulatlan marad. Ha nem körbe keverjük, a kép kuszább lesz, de két különböző pillanatban megfigyelve a felszínt, mindig találunk olyan részecskét, amely helyben marad abban az értelemben, hogy mindkét pillanatban ‐ de persze nem az egész idő alatt ‐ ugyanazon a helyen van.
Ez fizikai meggondolások alapján nyilvánvaló, hiszen a súrlódás miatt a részecskék a csésze fala mellett nem mozdulnak el. Egyáltalán nem nyilvánvaló ‐ de igaz marad ‐ az állítás, ha csupán a változás folytonos voltát követeljük meg (tehát azt, hogy "közeli'' részecskék ne távolodjanak "túlságosan'' el egymástól).
A megfigyelt jelenség matematikai leírásához szükségünk van néhány fogalomra.
Legyen M egy ponthalmaz (az egyenesen, síkon vagy a térben); f pedig az M leképzése önmagába: vagyis az M halmaz minden x pontjára y=f(x)M. Egy ilyen leképezést folytonosnak nevezünk, ha minden x0M-hez és minden ε>0 számhoz létezik olyan (x0-tól és ε-tól függő) δ>0, hogy M minden olyan x pontjára, melyre x közelebb van x0-hoz, mint δ, a képeik, f(x) és f(x0) távolsága kisebb ε-nál.
Ha M a számegyenes részhalmaza, akkor x0 és x távolsága |x0-x|, a képeiké |f(x0)-f(x)|, így definíciónk a folytonos függvények ismert definíciójába megy át.
A korábbiaknak megfelelően az xM pontot az f függvény fixpontjának hívjuk, ha f(x)=x.
Mikor létezik az f leképzésének fixpontja ? A választ Luitzen Egbertus Jan Brouwer (1881‐1959) holland matematikus fixpont tétele adja meg. Ezt a nevezetes tételét nem is olyan régen, 1911-ben bizonyította. A tétel, nagyszámú általánosításával együtt, jelentős szerepet tölt be a modern matematikában. A fixpont tételek elméleti és gyakorlati szempontból egyaránt fontosak: a szárnyprofilok tervezésekor éppúgy használják őket, mint a különböző játékok optimális stratégiáinak és egyensúlyi helyzeteinek vizsgálatánál, valamint közgazdasági modellek készítésénél.
 

Brouwer tétele: A zárt körlap önmagára történő folytonos leképzésének létezik fixpontja.
 

A tétel nemcsak körlapra igaz, hanem minden olyan konvex, korlátos halmazra is, amely a határát tartalmazza: például téglalapra, háromszögre, illetve tetszőleges konvex sokszögre. A térben is teljesül például a kockára vagy a gömbre.
 

3. feladat. Mutassunk példát olyan síkbeli, korlátos M halmazra, és annak olyan önmagába történő folytonos leképezésére, melynek nincs fixpontja.
 

4. feladat. Mutassunk példát a nyílt körlemeznek olyan folytonos, önmagába történő leképezésére, melynek nincs fixpontja.
 

5. feladat. Mutassunk példát a zárt körlemez olyan nem folytonos leképezésére, melynek nincs fixpontja.
 

Brouwer tételét nem a fenti formában bizonyítjuk; csak azzal az esettel foglalkozunk, ha az M halmaz szabályos háromszög.
Az a oldalú ABC szabályos háromszögre építsük fel a 2. ábrán látható hálózatot.
 

2. ábra
 

A háromszög belsejében levő, kis körökkel jelölt szögpontok mindegyikéből három él indul ki, ezek az élek a szomszédos szögpontokat kötik össze. A hálózat "sejtjei'' b oldalú szabályos hatszögek. A háromszög oldalait k egyenlő részre osztó pontok, valamint a háromszög csúcsai a határolósejtek középpontjai. Nyilván kb3=a, a sejtek száma pedig (k+1)(k+2)/2. Minden belső szögpont három, a határon levő pedig kettő vagy egy sejthez tartozik.Számozzuk meg a sejteket az 1, 2, 3 számokkal a következő módon: az AB oldalon levő, B-t nem tartalmazó határolósejtek kapják az 1-es számot; a BC oldalon lévő, C-t nem tartalmazók a 2-t, a megmaradt határolósejtek pedig 3-asok. A belső hatszögekbe a számokat tetszőleges módon írhatjuk (2. ábra). Egy szögpontot telített pontnak nevezünk, ha 1-es, 2-es és 3-as sejtnek is csúcsa. A most következő állítás az ún. Sperner-lemma speciális esete.1
 

Segédtétel: Létezik telített szögpont.
 

Bizonyítás. Felépítünk egy töröttvonalat 1-2 típusú, tehát 1-es és 2-es számú sejtek közös határán haladó élekből. A határon kezdjük, ahonnan a számozás miatt indul ilyen s0s1 él. Azt állítjuk, hogy ilyen éleken haladva véges számú lépés után telített pontba érünk. Ha ugyanis az 1-2 típusú sk-1sk él (k=1,2,...) sk végpontja nem telített, akkor található olyan sksk+l él, melyre sk+lsk-1 és amelyik ugyancsak 1-2 típusú (3. ábra).
 

3‐4. ábra
 

Az út nem juthat ki a határra és nem térhet vissza önmagába sem (miért?). A csúcsok száma viszont véges, így a töröttvonal feltétlenül telített pontba torkollik.
 

A hattyú, a rák és a csuka
 

Készen állunk Brouwer tételének bizonyítására, amennyiben az M halmaz az ABC szabályos háromszög. Osszuk fel a háromszög oldalait k egyenlő részre, készítsük el a 2. ábrán látható sejthálózatot, és a határolósejteket számozzuk meg az előbbi módon. Ezek után egy belső sejt számát a következőképpen határozzuk meg. Jelöljük a sejt középpontját x-szel. Ha x távolsága AB-től nem nagyobb, mint f(x)-é (az x pont nem "süllyed'' a leképzés hatására), akkor a sejt az 1 számot kapja. Ha x nem ilyen, ámde x nem közeledik BC-hez (x távolsága BC-től nem nagyobb, mint f(x)-é), akkor a sejt a 2 számot kapja. A megmaradó sejtek 3-asok lesznek, ezek középpontjai a leképezés hatására CA-tól eltávolodnak. A 4. ábrán az x középpontú sejt aszerint kapja az 1, 2, 3 számok valamelyikét, hogy az xy vektor melyik tartományba mutat.
Segédtételünk szerint a szögpontok között létezik telített pont, jelöljük ezt (vagy ha több van, az egyiket) xk-val. Az előálló helyzetet Krilov verse szemlélteti:
 

A Hattyú, a Csuka meg a Rák
 
Egyszer a Hattyú a Csukával és a Rákkal
Akart elhúzni egy tele kocsit;
Nos hát, befogtak, s indulnának végre,
Majd megfeszül mind: húz, vontat, szorít ‐
Ám a kocsi, bár könnyű volt, nem mozdul mégse,
Mert a Hattyú felfele tört az égre,
A Rák meg hátra ‐ s vízhez a Csuka.
Ne firtassuk itt, ki volt az oka:
De a kocsi nem indult el soha.
 

Mándy Stefánia fordítása
 

A versbeli szekérhez hasonlóan húzzák háromfelé xk-t a vele összefüggő sejtek. Ez a pont már majdnem fixpont, hiszen elegendően kis sejtméret esetén csak keveset közeledhet AB-hez, BC-hez és CA-hoz is ‐ vagyis alig mozdul el.
Nézzük most a telített szögpontokból álló {xk} sorozatot.
Első eset. Az {xk} sorozat konvergens.1 Tartson a sorozat az x ponthoz, ekkor x az adott leképzés fixpontja. (Ez következik az f leképzés folytonosságából, emiatt ugyanis x a háromszög egyik oldalához sem közeledhet.)
 

6. feladat. Bizonyítsuk be, hogy x valóban fixpont.
 

Második eset. Az {xk} sorozat nem konvergens. Ebben az esetben megadható a természetes számokból álló k1<k2<...<kn... sorozat úgy, hogy {xk}-nak az xk1,xk2,...,xkn,... részsorozata már konvergens. Legyen limnxkn=x', ekkor x' fixpont.
 

7. feladat. Bizonyítsuk be a fenti tulajdonságú részsorozat létezését és azt is, hogy x' fixpont.
 

A fixpont-tételek fejlődése
 

Brouwer fixpont-tétele, amelyet zárt intervallumra és szabályos háromszögre igazoltunk, nemcsak a három, hanem a magasabb dimenziós terekben is igaz. Mi több, Schauder, lengyel matematikus megmutatta, hogy a tétel igaz "végtelen'' dimenziós terekben is. A témakör lényegesen gazdagodott Tyihonov szovjet és Banach lengyel matematikus munkássága nyomán. A legutóbbi időben pedig nagyteljesítményű elektronikus számítógépeket használnak a különböző feladatok megoldásait szolgáltató fixpontok keresésére.
 

8. feladat. A Brouwer-tétel zárt intervallumokra vonatkozó állításának felhasználásával mutassuk meg, hogy az
a)x-cosx=0;b)cos(sinx)-x=0
egyenleteknek létezik megoldása.
 

9. feladat. Az f:(x,y)(x',y') leképezésnek, ahol x'=x2+1,5xy, y'=0,5xy+y2, van fixpontja az S={(x,y):x0;y0;x+y=1} halmazon. Bizonyítsuk be ezt az állítást Brouwer tételének felhasználásával, és oldjuk meg a megfelelő
x=x2+1,5xyy=0,5xy+y2


egyenletrendszert.
 

10. feladat. Igazoljuk, hogy az
x=sin(x+y)y=0,5(x2+xy3)


egyenletrendszernek létezik megoldása.
 

11. feladat. Van-e az alábbi egyenletrendszernek az x1=x2=x3=0 triviálistól különböző megoldása? Ha igen, keressük ezt meg!
x1=x22+2x2x3+x1x2x2=x32+x3x1x3=x12+x1(x2+x3)

B. Vertgejm
(Fordította: Pataki János)

1Sperner-lemmának a következő állítást szokás nevezni: Ha az AB oldalon levő határsejtek mindegyike 1-es vagy 2-es; a BC oldalon levők mindegyike 2-es vagy 3-as; a CA oldalon levők mindegyike pedig 3-as vagy 1-es, akkor létezik telített szögpont. Az itt szereplő segédtétel bizonyítása, a határsejtek speciális számozása miatt, lényegesen egyszerűbb, mint a Sperner-lemma bizonyítása. ‐ A szerk.

1Azt mondjuk, hogy egy pontsorozat konvergens, ha a pontok koordinátáiból alkotott számsorozatok konvergensek.