Cím: Vigassy Lajos (Megemlékezés)
Szerző(k):  Bakos Tibor 
Füzet: 1981/március, 97. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

|V I G A S S Y L A J O S1900‐1981

 

Elszomorodott szívvel értesültünk Vigassy Lajos aranydiplomás középiskolai tanár elhunytáról, aki 1958-tól 1972-ig Szerkesztő Bizottságunk tagjaként tevékenykedett. Szerető gonddal, a beküldők munkája iránti megbecsüléssel bírálta felül a megoldásfeldolgozó fiatalok értékeléseit. Örömmel emelt ki érdekes, értékes megoldásokat, sok pont odaítélésének méltányosságát kutatta fel a gyengébb dolgozatokban is. Ugyanezt a munkát végezte hosszú éveken át a tanulóversenyek bírálóbizottságaiban is.
Elődünknek, a Középiskolai Matematikai és Fizikai Lapoknak ábrázoló geometriai rovatát 1931-től vezette a kényszerű megszűnésig, 1939-ig. Több szakköri füzetet írt a geometria tárgyköréből: a transzformációkról, a projektív geometriáról, a tér segítségül vételével elvégzett szerkesztésekről.
Munkatársa volt a Budapesti Műszaki Egyetem Építész kari Ábrázoló Geometriai Tanszékének is. Több elméleti eredményéről beszámolt a Periodica Polytechnica köteteiben. Nyugalomba vonulásakor az egyetemi docensi címmel tüntették ki.
 

Emlékét kegyelettel megőrizzük.
 Bakos Tibor