Cím: 1980. évi Kürschák József Matematikai tanulóverseny eredménye
Füzet: 1981/február, 49 - 50. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Kürschák József (korábban Eötvös Loránd)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Jelentés az 1980. évi Kürschák József

Matematikai Tanulóversenyről
 

A Bolyai János Matematikai Társulat ez évben 80. alkalommal rendezte meg a matematikai tanulóversenyt az 1980-ban érettségizettek és a még nem érettségizett tanulók számára, egy időben 19 helyen.
A verseny lebonyolítására a Társulat Elnöksége a következő bizottságot küldte ki: Bakos Tibor, Bártfai Pál, Fejes Tóth Gábor, Kollár János, Lovász László, Pálmay Lóránt, Pelikán József (titkár), Reiman István, Surányi János (elnök). A bizottság idei munkájából sokirányú elfoglaltsága miatt kimentette magát Lovász László. A bizottság október 1-én, első ülésén tűzte ki a verseny feladatait, második alkalommal, december 4-i ülésén a verseny eredményét állapította meg és egyhangúlag a következő jelentést fogadta el:
''A Bolyai János Matematikai Társulat ez évben november 1-én du. 3-tól 7 óráig rendezte meg a Kürschák József Matematikai Tanulóversenyt a szokásos keretek közt.
 

A versenyzőknek a következő 3 feladatot kellett megoldaniuk:
1. A tér pontjait kiszínezzük 5 színnel (mind az 5 szín ténylegesen előfordul). Bizonyítsuk be, hogy van olyan sík, amelyik legalább 4 különböző színű pontot tartalmaz.
2. Legyen n>1 páratlan egész szám. Bizonyítsuk be, hogy akkor és csak akkor léteznek olyan x, y természetes számok, melyekre
4n=1x+1y,
ha n-nek van 4k-1 alakú prímosztója.
3. Adott teniszversenyzők két csoportja: az egyik 1000, a másik 1001 versenyzőből áll. Mindegyik csoporton belül ismerjük a versenyzők erősorrendjét. Adjunk meg olyan eljárást, amelynek segítségével 11 mérkőzés lejátszása után megállapítható, ki a 2001 játékos közül a középső (tehát az 1001-edik). Feltesszük, hogy a játékosok mind különböző erősségűek, és az erősebb játékos mindig legyőzi a gyengébbet.)
 

A verseny iránt idén is nagy érdeklődés nyilvánult meg, összesen 624-en vettek részt és 368-an adtak be dolgozatot. Mindegyik feladatra szép számban érkezett megoldás, ha nem is volt mind teljes. A harmadik feladat kínált egy csak majdnem jó megoldást, amelyik kedvezőtlen esetben 11 helyett csak a 12-edik játszma után szolgáltatja a végeredményt. Többen voltak, akik ezt helyes megoldásnak tekintették.
Mindhárom feladatra 4-en adtak lényegében jó megoldást. Közülük is első helyen kell említeni Tardos Gábort, aki mindhárom feladatra helyes megoldást adott. Külön figyelmet érdemel a harmadik feladatra adott szellemes, jól áttekinthető megoldása.
 

Első Kürschák József díjban és 1800 Ft jutalomban részesült
 

Tardos Gábor, aki a budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium III. osztályos tanulója, Pataki János és Herczeg János tanítványa.
Ugyancsak lényegében megoldotta mindhárom feladatot Bohus Géza és Szabó László, de a 3. feladatra adott megoldásuk kissé vázlatos, kiegészítést igényel.
 

Második Kürschák József díjban és 1200‐1200 Ft jutalomban részesült
 

Bohus Géza, aki a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett, Vincze Márta és Kőváry Károly tanár tanítványa volt, és
Szabó László, aki a csongrádi Batsányi János Gimnáziumban érettségizett, Szabó Katalin tanár tanítványa volt.
Ugyancsak elfogadható mindhárom feladatra adott megoldása Horváth Istvánnak, bár a 3. feladatnál csak leír egy helyes eljárást.
 

Harmadik Kürschák József díjban és 1000 Ft jutalomban részesült
 

Horváth István, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumának IV. osztályos tanulója, Mucsa János tanár tanítványa.
A bizottság figyelemre méltónak tartotta még hat további versenyző: Tőri Zoltán, Gellér János, Beleznay Ferenc, Király Zoltán, Szabó Endre és Umann Gábor dolgozatát.
A díjazottakon kívül egyedül Tőri Zoltán adott még a felsoroltak közül helyes, bár nem nagyon részletezett megoldást a 3. feladatra és megoldotta az 1. feladatot is, de a másodikkal nem foglalkozott. A többiek az 1. és 2. feladatot jól vagy lényegében jól megoldották, de a 3. feladatnál a korábban említett tévútra siklanak, azt állítva, hogy ez 11 lépésben célra vezet, vagy nem szólnak a lépésszámról.
 

Dicséretben és 100‐100 Ft-os könyvutalványban részesült
 

Tőri Zoltán, aki a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett, Vincze Márta és Kőváry Károly tanár tanítványa volt,
Gellér János, a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium IV. osztályos tanulója, Reményi Gusztáv tanár tanítványa,
Beleznay Ferenc, aki a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett, Vincze Márta és Kőváry Károly tanár tanítványa volt,
Király Zoltán, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium IV. osztályos tanulója, Pirkó Béla tanár tanítványa,
Szabó Endre, a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium III. osztályos tanulója, Thiry Imréné tanár tanítványa és
Umann Gábor, aki a Fővárosi Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban érettségizett, Vincze Márta és Kőváry Károly tanár tanítványa volt.''