Cím: A körnégyszögesítés - egy rosszul sikerült fordítás
Szerző(k):  Bakos Tibor 
Füzet: 1981/május, 221. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A régi görögök akkor tekintették meghatározottnak egy síkidom területét, ha tudtak rajzolni avval egyenlő területű négyzetet, ha meg tudták szerkeszteni ennek az oldalát. Latinra áttérve kvadráció lett a neve a problémának, másképpen kvadratúra bár az utóbbi inkább csak akkor, amikor már inkább számították, hány egységnégyzet férhet bele. Ezekből csinálta egy szerencsétlen fordító-magyarító a négyszögesítést ‐ többek közt a körét is. Vajha látta volna előre azt a sok sületlen viccet, ami a jó szándékából fakadt! ‐ Mai nyelvhasználattal négyzetté alakítást mondanánk, de így még jobb: a kör területének meghatározása. ‐ (Más ilyen csodabogár a "legkisebb négyzetek elve'', értsd: négyzetösszeg minimummá tevése, minimumának keresése; de ez már németül is így hangzott: die kleinsten Quadrate. Jelentkeztek feltalálók, akik a legkisebbnél is kisebb négyzetet tudtak csinálni!)
Négyszögesítsünk egy háromszöget! Azaz: daraboljuk szét az adott ABC szabályos háromszöget úgy, hogy a részekből ‐ egy porcikát sem vesztve ‐ négyzetet lehessen összeállítani. (Ábráink a borítólap 4. oldalán.)


1. Kettévágjuk a DE középvonal mentén és a trapézt D körül 180-kal elfordítjuk (B egybeesik A-val).
2. A kapott paralelogrammát 1 vágás után olyan paralelogrammává rakjuk át, melynek alapja és magassága egyenlő. Közös hosszuk a mértani közép lesz, ezt a már "úgyis kettévágott'' D pontból induló DF helyzetbe visszük, és a CEDF trapézt úgy toldjuk el, hogy E2 az E1-be jusson; ez a pont felezi a D2D3 oldalt.
3. Az újabb paralelogrammát derékszögűvé alakítjuk: legyen F1F2 felezőpontja G, ennek vetülete F1D3-ra H, másrészt E2 vetülete D2F2-re J. 180-kal elfordítjuk G körül a GHF1 háromszöget, E1 körül E2JD2-t.
 

Mellékérdekességek: az E2D2 szakasz "újra egyesül'' E1D1-gyel, mintha az első vágást nem is végeztük volna. F1 egybeesik F2-vel. Ha a D, E, F, G pontok közül 3-ban csuklóval kapcsoljuk össze a 2‐2 részt, akkor a 4 rész "elveszíthetetlenül'' egyben marad, bűvészkedhetünk vele (csuklós átdarabolás).
*
Kérdések: Ki tudna egy "legkisebb'' négyzetet átdarabolni szabályos háromszöggé?
Milyen közbeeső állapotban voltak a szabályos ötszög darabjai, mielőtt paralelogrammát lehetett kirakni belőlük?

Daraboljunk át tetszőleges (konvex vagy konkáv) négyszöget 3 vágással paralelogrammává!