Cím: 1980. évi fizika OKTV feladatai
Füzet: 1980/október, 81 - 87. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): OKTV

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az I. forduló feladatai

 

1. Kulcsot húzunk vékony hengeres rúdra. Állítsuk a rudat lejtősen, de csak annyira, hogy a kulcs még ne csússzék le rajta (1. ábra). Ha most a rudat hossztengelye körül megforgatjuk, a kulcs lecsúszik. a) Magyarázzuk meg a jelensége! b) Mekkora hajlásszög esetén nem csúszik le a kulcs?
 (Párkányi László)
 
 
1. ábra
 
Megoldás. Ismeretes, hogy amíg nincs relatív mozgás a két test között, addig a tapadási súrlódási erő a testre ható erővel ellentétes irányú, de amint van relatív mozgás, a súrlódási erő az elmozdulással ellentétes irányú. Egy lejtőre helyezett m tömegű testnél a lejtő irányú erőösszetevő mgsinα; mozgás esetében a súrlódási erő μmgcosα. Ha azt akarjuk, hogy a test a lejtőn állandó magasságban, egy vízszintes vonal mentén egyenletesen haladjon, akkor a húzó erőnek a vízszinteshez képest φ szöggel felfelé kell irányulnia:

Fsinφ=mgsinα,Fcosφ=μmgcosα.


Osztással kapjuk: tgφ=(tgα)/μ. Feladatunkban a mozgó rúd felszíne vízszintesen fejt ki erőt, és így sohasem tudja egyensúlyozni az mgsinα lefelé vivő összetevőt, így a kulcs a rúd megforgatásakor akármilyen kicsi α>0 szög esetében is elindul lefelé.
 
2. Egy test körpályán halad, a körív mentén megtett útja: s=0,5t2m+2tm. A t1=2s és t2=5s időpontokban a gyorsulások nagyságának aránya 1:2. Mekkora a körpálya sugara?
 (Holics László)
 
 
2. ábra
 

Megoldás. Mivel a pálya mentén megtett út s=0,5t2 m+2t m, a sebesség nagysága v=1(m/s2)t+2 m/s és a tangenciális gyorsulásösszetevő at=1 m/s2 (2. ábra). A normális gyorsulásösszetevő an=v2/r=(t+2)2/r m/s2. A teljes gyorsulás ezekből a paralelogramma-tétellel számítandó:
a=12+(t+2)4/r2 m/s2.
Az 5. és 2. másodperchez tartozó értékeket arányba állítva:
1+(5+2)4/r2:1+(2+2)4/r2=2:1.
Az egyenlet megoldása: r=351=21,42  m.
 
3. Vízszintesen fekvő, 1 dm2 alapterületű hengerben súrlódásmentes dugattyú választ el 0,8liter és 4,2liter, mindkét oldalon 0,02newton/cm2 nyomású levegőt (3. ábra). A henger tömege 0,8kg, a dugattyúé 0,2kg. Ezután a hengert 2,5newton állandó erővel visszük bal felé. Hová áll be a dugattyú? (A hőmérséklet változatlan.)
 (Vermes Miklós)
 
 
3. ábra
 

Megoldás. A dugattyút a légnyomások különbségéből eredő erő gyorsítja. Az egész berendezés gyorsulása (a levegő tömege elhanyagolható):
a=[2,5/(0,8+0,2)] m/s=2,5m/s2.
A dugattyú kis elmozdulás után együtt mozog a hengerrel, így a gyorsításához szükséges erő: F=ma=2,50,2newton=0,5newton.
Mivel a dugattyút a nyomáskülönbségből származó erő gyorsítja: 0,5N=(p2-p1)100cm2.
Boyle-Mariotte törvénye mindegyik gázra:
0,028 N=p1(8cm+x);0,0242 N=p2(42cm-x),
ahol x a dugattyú elmozdulása jobbra. Ezekből a gáznyomások:
p1=0,16/(8+x)N/cm2ésp2=0,84/(42-x)N/cm2.

Felhasználva az előbbi egyenletet:
0,5 N=(8442-x-0,168+x)(N/cm2)100cm2.


A megoldás: x=2 cm és a nyomások: p1=0,016N/cm2,p2=0,021N/cm2.
 
4. Egy 0,5g/cm3 sűrűségű tömör félgömböt vízre helyezünk. Keressük és vizsgáljuk meg úszásának egyensúlyi helyzeteit!
 (Vermes Miklós)
 
 
4. ábra
 

Megoldás. Először ússzék a félgömb vízszintes lapjával felfelé (4.a ábra). A félgömb Q súlypontja a félgömb szimmetriatengelyén van, a félgömb víz alatti szeletének, vagyis a kiszorított víznek a súlypontja pedig F-ben a víz alatti térrész szimmetriavonalán van. A félgömb térfogatát felezi a vízszint folytatásában rajzolt sík. A súly és felhajtóerő egyenlő nagy, hatásvonaluk egy egyenesre esik. Ha a félgömb α szöggel kibillen, súlypontja Q'-be kerül, de F ugyanott marad (hiszen a vízbe merülő rész ugyanakkora marad), így a testre ható forgatónyomaték a félgömböt visszaviszi eredeti helyzetébe. Ez az egyensúlyi helyzet tehát stabilis.
Tekintsük azt az esetet, amikor a félgömb sík lapjával lefelé került a vízre (4.c ábra). A vízvonal ismét felezi a félgömb térfogatát, ezért a víz alatti rész F1 és a kiemelkedő rész F2 súlypontjai egyenlő távolságra vannak a félgömb Q súlypontjától. Ha a félgömb kibillen helyzetéből, súlypontja Q'-be kerül. A víz alatti rész alakja megváltozik és így súlypontjának helye is. Az F'1 súlypont most a Q'F2 egyenesen lesz, mégpedig úgy, hogy F'1Q'=Q'F2, mert a víz alatti és vízből kiálló térfogatrészek egyenlők. A súly és felhajtóerő most is olyan erőpárt hoz létre, amely visszaforgatja a félgömböt régi helyzetébe, azaz ez az egyensúlyi helyzet is stabilis.
Vizsgáljuk meg azt az esetet, amikor a félgömb sík lapja merőleges a víz szintjére (4.b ábra). Ekkor a térfogatfelezés miatt a gömb középpontja a víz szintjén van. A negyedgömbök F1 és F2 súlypontjai a félgömb Q súlypontján átmenő függőleges egyenesen vannak. Most is egyensúlyi helyzettel van dolgunk, mert a súly és a felhajtóerő egyenlő nagy és egy egyenesbe esik. Ha a félgömb kibillen, akkor Q is, F1 is jobbra kerül, de F1 nagyobb darabbal, mert nagyobb sugarú körön mozog. Olyan forgatónyomaték jön létre, amely átbillenti a félgömböt egyik stabilis helyzetébe, azaz ez az egyensúlyi helyzet labilis.
Néhány érdekességet még fel lehet sorolni. Kiindulva valamelyik stabilis egyensúlyi helyzetből egy bizonyos szögig az O középpont ugyanolyan magasan marad a vízszint felett, de ha a félgömb alapjának egyik széle víz alá kerül, a középpont h magassága csökken, majd a 90-os helyzetben nulla lesz. A kiemelkedést numerikusan közelítve kell számítanunk, mert a víz alatti rész térfogtának képletét ilyen esetben nem tudjuk felírni. Az 5. ábra felső görbéje ilyen számítás eredményeként mutatja a bemerülési mélységet. 20,3-ig h változatlanul 0,347, azután csökken, majd szimmetrikusan változik, amikor a síklap kerül a víz alá. További numerikus feladat a vízbe merült rész súlypontjának megkeresése és a forgatónyomaték számítása. Ennek eredményét mutatja az 5. ábra alsó görbéje.
 
 
5. ábra
 

Lényegében ugyanilyenek az egyensúlyviszonyok, ha félgömb helyett bármilyen gömbszeletről van szó és a sűrűség nem 0,5 g/cm3.
 


A II. forduló feladatai
 

1. Egy golyó nagy sebességgel merőlegesen nekigurul a függőleges falnak és hirtelen visszapattan. a) Határozzuk meg azt a legnagyobb magasságot, ameddig a golyó kedvező körülmények között felpattanhat! b) Milyen feltétel következik ebből a súrlódási együtthatóra?
 (Nagy László)
 

Megoldás. Az r sugarú, m tömegű, θ=2mr2/5 tehetetlenségi nyomatékú golyó v0 sebességgel gurulva érkezik a falhoz, gurulása közben szögsebessége ω0 (6. ábra). A falhoz érkezve igen rövid Δt ideig nagy alakváltoztató erő működik (F). Tegyük fel, hogy az F erő az ütközés teljes ideje alatt állandó és, hogy Fmg. Az ütközés után legyen a golyó középpontjának vízszintes sebességösszetevője vx nagyságú, függőleges sebességösszetevőjének nagysága vy.
 
 
6. ábra
 

Aszerint, hogy milyen mértékben rugalmas az ütközés és mekkora vy, az ütközés utáni vízszintes sebességösszetevő nagyságára az alábbi egyenlőtlenség igaz:
0vxv0.


A vízszintes irányú impulzus megváltozása:
m(v0+vx)=FΔt.(1)
Amikor az ω0=v0/r szögsebességgel guruló golyó a függőleges falhoz érkezik, középpontjának még nincs függőleges sebességösszetevője, de a golyó forog a fal mellett. Elkerülhetetlenül az úgynevezett köszörülés következik be, mert a golyónak van szögsebessége, de középpontja áll. Jelentkezik μF súrlódási erő. A golyó gördülését a súlypont haladó és a súlypont körüli forgó mozgásra bonthatjuk fel. A középpont mozgására nézve az impulzustörvény:
mvy=μFΔt.(2)
A forgó mozgás (negatív) szöggyorsulása [(v0/r)-(vy/r)]:Δt, feltételezve, hogy a golyó a faltól való elválás pillanatában simán gördül. A fékező forgatónyomaték μFr. A forgatónyomaték egyenlő a szöggyorsulás és tehetetlenségi nyomaték szorzatával:
μFr=(v0r-vyr)1Δt25mr2.
Rendezve:
(2/5)m(v0-vy)=μFΔt.(3)
Az (1) egyenletnek (2)-be és (3)-ba való helyettesítésével kapjuk:
μ(v0+vx)=vy,
μ(v0+vx)=(2/5)(v0-vy).
Az egyenletrendszer megoldása:
vy=(2/7)v0.
vx=([2/(7μ)]-1)v0.(4)
A felrepülés magassága csak vy-tól függ:
h=vy2/(2g)=2v02/(49g).

vx értékének alakulását befolyásolja a súrlódási együttható. μ értékének olyannak kell lennie, hogy a 0vyv0 feltétel teljesüljön. (4)-ből látható, ez akkor teljesül, ha
2/7μ1/7.(5)

A súrlódási együttható és a rugalmassági viszonyoktól függő vx kapcsolatát jobban látjuk, ha (4)-ből kifejezzük a súrlódási együtthatót:
μ=27v0v0+vx.
A 7. ábra görbéje mutatja μ és vx e feltétel szerinti összefüggését.
 
 
7. ábra
 

Mi történik akkor, ha kísérleti viszonyaink olyanok, hogy μ nem tesz eleget az (5) alatti kikötésnek? Egész eddigi gondolatmenetünk azon a feltételezésen alapult, hogy a felfelé futó golyó köszörülése éppen akkor megy át sima gurulásba, amikor a függőleges fallal való érintkezés megszűnik. Ennek feltétele, hogy a μ-vx pont a 7. ábra görbéjén feküdjön. De mi történik, ha nincs így?
Ha a μvx értékpár pontja a 7. ábra I. mezejébe esik, akkor (a megfelelően nagy súrlódás folytán) a sima gördülés hamarabb áll be, mint az érintkezés megszűnése. A golyó még egy darabig simán gurul tovább, vy már nem nő tovább és érvényes marad, hogy a legnagyobb emelkedési magasság 2v02/(49g).
Ha μvx értékpárjának pontja a 7. ábra II. mezejébe esik, akkor nem elég nagy a súrlódás ahhoz, hogy beálljon a sima gördülés, a középpont sebessége még nem érte el a 2v0/7 értéket, a maximális magasságot nem érjük el.
A legnagyobb emelkedési magasságot tehát akkor érjük el, ha a kísérleti adottságok olyanok, hogy a μvx értékpárt jelentő pont a 7. ábra vonalára esik vagy annak I. mezejében van és ez a magasság 2v02/(49g).
 
2. Három egyenlő térfogatú gáztartály mindegyikében 32gramm oxigéngáz van egyformán 200C hőmérsékleten, 10newton/cm2 nyomáson (8. ábra). A gáztartályokat vékony csövek kötik össze. Ezután a bal oldali tartályt 100C-ra hűtjük, a jobb oldalit 300C-ra melegítjük, a középsőt változatlanul 200C-on tartjuk. a) Mennyi lesz most a nyomás? b) Mennyivel változott a teljes gázmennyiség belső energiája? Az oxigén fajhője c0=0,67joule/gK.
 (Nagy László)
 

Megoldás. Annak nincs semmi akadálya, hogy a tartályokat megfelelő hőtartályokkal különböző hőmérsékleten tartsuk. Azonban a vékony csőösszeköttetés folytán a nyomás a három edényben mindig egyenlő. Ha egy hidegebb gáz nyomása ugyanannyi, mint a melegebbé, ez csak úgy lehetséges, hogy a hidegben nagyobb a molekulasűrűség. Kezdetben a három tartály mindegyikében n0=1 mól gáz van. A hőmérséklet-változtatás után a tartályok hőmérséklete Ta=373K,Tb=473K,Tc=573K. A nyomásegyenlőségből következik, hogy a mólszámok fordítva arányosak az abszolút hőmérsékletekkel:
naTa=nbTb,nbTb=ncTc;(1)
továbbá a hőmérséklet-változás utáni na,nb,nc mólszámok összege egyenlő az eredeti mólszámösszegekkel:
na+nb+nc=3.

 
 
8. ábra
 

Az egyenletrendszer megoldása adja a kísérlet végén szereplő mólszámokat:

nb=3(Tb/Ta)+1+(Tb/Tc)=0,97,na=TbTa=1,23,nc=TbTc=0,80.

A nyomás kiszámításához gondoljuk meg, hogy a középső tartály hőmérséklete változatlan maradt, de mólszáma 1-ről 0,97-re csökkent. Ugyanilyen arányban kellett a nyomásnak is csökkennie, tehát a kísérlet után a közös nyomás:
p=9,7N/cm2.

Az összes gázmennyiség belső energiája a kísérlet előtt:

3(0,67joule/gK)32g473 K=30 423 joule.
A kísérlet után a teljes gázmennyiség belső energiája:
cv32(g/mól)naTa+cv32(g/mól)nbTb+cv32(g/mól)ncTc.

(1) alapján naTa=nbTb=ncTc=0,97 mól 473 K = 459 mól K. Tehát a kísérlet végén is egyenlő a három gázmennyiség belső energiája, de 3%-kal kevesebb, mint előbb. A teljes belső energia: 3(0,67 joul/gK)32 g459 K=29511 joule. A belső energia csökkenése tehát 30423joule-29511joule=912joule.
 
3. Vízszintes irányú, B=0,4tesla indukciójú homogén mágneses térben m=0,003gramm tömegű, Q=+5105coulomb töltésű kis golyót ejtünk el. a) Milyen mélyen van pályája legmélyebb pontja? b) Mennyi a golyó legnagyobb sebessége?
 (Légrádi Imre)
 
Megoldás. B indukciójú mágneses térben v sebességgel mozgó Q töltésre (mintegy áramra) a sebességre merőlegesen az F=QBv nagyságú ún. Lorentz-erő hat. Mivel ez az erő merőleges a sebességre, a Lorentz-erő nem növeli a sebességet és a mozgási energiát. A lefelé eső töltés görbülő pályán halad (9. ábra). h mélységben a mágneses tértől függetlenül a sebesség v=2gh.
 
 
9. ábra
 

Vizsgáljuk az x irányban lejátszódó jelenséget. Az F Lorentz-erő vízszintes Fx összetevője: max=QBvsinα. Azonban vsinα=vy a sebesség függőleges összetevője. A gyorsulást és sebességet részletesen felírva:
mdvxdt=QBdydt,
illetve: ddt(mvx-QBy)=0. Ebből ‐ figyelembe véve, hogy t=0 esetén vx=0, y=0 ‐ kapjuk:
mvx=QBy.
Ez lényeges eredmény: a sebesség vízszintes összetevője arányos a mélységgel.
A pálya legalsó pontján h mélységben vy=0, tehát vx=v:
m2gh=QBh.
Innen a mélység:
h=2m2gQ2B2=0,441m,
a sebesség pedig
v=2mgQB=2,94m/s.

 
 
10. ábra
 

Az eső töltés pályája ciklois. Ezt a következőkkel támaszthatjuk alá. Ha a cikloist létrehozó kör ω szögsebességgel t másodpercig gurul, akkor a ciklois pontjának koordinátái (10. ábra):

x=ωtr-rsinωt,y=r-rcosωt.
A sebesség x irányú összetevője:
dxdt=ωr-ωrcosωt=ω(r-rcosωt)=ωy.
Ez éppen azt jelenti, hogy az x irányú sebességösszetevő arányos az y mélységgel, ami az eső töltés mozgásának is jellemzője. A kezdeti feltételek figyelembevételével nem nehéz belátni, hogy csak a ciklois görbének van ez a tulajdonsága.
 
A III. kísérleti forduló
 
A feladat első része egy folyadékos nyomásmérő hitelesítése volt. Ezután egy gumilabda felfújásához szükséges munka meghatározására került sor.