Cím: 1980. Nemzetközi fizikai verseny Finnországban
Füzet: 1980/szeptember, 33. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

1978-ban nem rendeztek Fizikai Diákolimpiát. Az Eötvös Loránd Fizikai Társulat akkor meghívott egy finn diákcsapatot ‐ 5 tanulót 2 vezetővel ‐, és Debrecenben, az ATOMKI támogatásával, fizikaversenyt rendezett. 1980-ban a fizikai olimpia ismét elmaradt. Most a Finn Matematika-, Fizika- és Kémiatanárok Egyesülete (MAOL) hívott meg magyar diákokat. A diáktalálkozó ezúttal valamivel szélesebb körben került megrendezésre. Fizikán kívül verseny volt matematikából is; részt vettek svédek és a matematikaversenyen saját költségükön angolok is. A magyar csapat utazását az Oktatási Minisztérium tette lehetővé. A vendéglátás költségeit a MAOL és a finn ipari vállalatok szövetsége viselte.
A magyar csapat vezetői Kunfalvi Rezső és Tichy Géza; tagjai Bagoly Zsolt (Szombathely, Nagy Lajos Gimn.), Krausz Ferenc (Mór, Táncsics M. Gimn.), Liszkay László (Budapest, Fazekas M. Gyak. Gimn.), Madi Tibor (Kecskemét, Katona J. Gimn.) és Szalontai Zoltán (Törökrszentmiklós, Bercsényi M. Gimn.) voltak. (A csapatot Tichy Géza, Takács László és Poór István készítette fel a versenyre.)
A csapat jún. 29-én érkezett repülőgépen Helsinkibe. Rövid séta és vacsora után különautóbusz vitt Turkuba, a régi fővárosba. Jún. 30-án a finn szigetvilág között 6 órás hajóút Aland szigetére. Júl. 1-én de. elméleti verseny egy modern iskolában; du. hajóút vissza Turkuba. Júl. 2-án városnézés, az egyetemi csillagvizsgáló megtekintése, hangverseny a Sibelius múzeumban, du. autóbuszon Helsinkibe. Júl. 3 án kísérleti verseny az egyetem fizikai intézetében, városnézés, este fogadás a vezetők, szórakoztató program a tanulók részére. Júl. 4-én szabad idő, ünnepélyes eredményhirdetés, hazautazás repülőgéppel Budapestre.
Az elméleti versenyen 3, a kísérleti versenyen 1 feladatot kellett megoldani. A színvonal lényegében azonos volt a Nemzetközi Olimpiák színvonalával. A feladatokat lapunk egyik következő száma fogja közölni a megoldás diszkussziójával együtt. Az elérhető maximális, pontszám 30+20=50, a ténylegesen elért legnagyobb pontszám 42 volt (Tommy Bohlin, Svédország ).
A bíráló bizottság kiadott 2 első, 2 második, 3 harmadik díjat és 3 dicsérő oklevelet. A magyar versenyzők közül Szalontai Zoltán (40 pont) első díjat, Madi Tibor (33 pont) második díjat, Liszkay László (30 pont) harmadik díjat, Bagoly Zsolt (25 pont) dicséretet kapott. A magyar csapat összpontszáma 147, a svéd csapaté 138, a finn csapaté 76 volt. A verseny tökéletes lebonyolítása Maia Ahtee egyetemi docens érdeme. A program gazdag, a szervezés mintaszerű, a hangulat kitűnő volt.