Cím: A luxemburgi Nemzetközi Matematikai Verseny feladatai -1980.
Füzet: 1980/október, 58 - 59. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Nemzetközi matematikai versenyt rendeztek Luxemburgban. A versenyen Belgium, Hollandia, Nagy-Britannia, Jugoszlávia és Luxemburg vett részt, 8‐8 fős csapattal. Az olimpia szokásos rendje szerint a résztvevőknek 2 napon 3‐3 feladatot kellett megoldaniuk. A megoldásra fordítható idő 4‐4 óra volt.
A verseny befejeztével az 5 tagú nemzetközi zsűri 1 első díjat (37 pont), 7 második díjat (30‐34 pont) és 11 harmadik díjat osztott ki. A legjobb eredményt a holland Karlljan Schontens érte el.
A verseny feladatai a következők (a feladatok után zárójelben a kitűző ország neve és az elérhető maximális pontszám áll):
1. Keressük meg az összes olyan f, racionális helyeken értelmezett racionális értékeket felvevő függvényt, amely kielégíti a következő feltételeket

f(1)=2(i)
f(xy)=f(x)f(y)-f(x+y)+1,(ii)
ahol x, y racionális számok.  (Nagy-Britannia, 6)
 

2. Legyen A,B és C három egy egyenesen levő pont, B az A és C között van. Az AC egyenesnek ugyanazon oldalára rajzoljuk meg az AB, BC és AC átmérőjű félköröket. Az első két félkör B-beli közös érintője messe a harmadik kört E-ben. Legyen U és V az első két félkör másik közös érintőjének érintési pontja. Fejezzük ki az EUV és EAC háromszögek területének arányát az r1=12AB és r2=12BC függvényeként.
 (Luxemburg, 7)
 

3. Legyen p egy prím szám és n egy pozitív egész szám. Igazoljuk, hogy a következő két állítás ekvivalens: (i)(nk) binomiális együtthatók egyike sem osztható p-vel, ahol k=0,1,...,n.
(ii)n előállítható a következő alakban: n=psq-1, ahol s és q egész, s0,0<q<p.
 (Jugoszlávia, 7)
 

4. Két kör érinti egymást (belülről vagy kívülről) a P pontban. Az a egyenes érinti a körök egyikét az A pontban és metszi a másikat a B és C pontban. Bizonyítsuk be, hogy a PA egyenes a BPC szög egyik szögfelezője.
 (Belgium, 6)
 

5. Tíz játékos játszik, mindegyik ugyanolyan összegű pénzzel. Minden játszmában 5 kockával dobnak, Jelölje n a kockán dobott összeget. Minden esetben az a játékos, aki éppen dobott, kifizeti mind a 9 ellenfelének az éppen akkor náluk levő pénz 1/n-ed részét. A játékosok egymás után dobnak és fizetnek. A 10. dobásnál a kocka 12-t mutatott és fizetéskor kiderült, hogy minden játékosnak annyi pénze van, mint a játék kezdetekor. Határozzuk meg, ha lehetséges, a kockákon dobott összegeket rendre.
 (Hollandia, 7)
 

6. Határozzuk meg az összes olyan (x,y) egész számpárt, amely kielégíti a következő egyenletet:
x3+x2y+xy2+y3=8(x2+xy+y2+1).

 (Hollandia, 7)