Cím: EMLÉKÜKET ŐRIZZÜK (Antal Márk, 1880-1942)
Szerző(k):  Kunfalvi Rezső 
Füzet: 1980/szeptember, 2. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

100 éve született Antal Márk, aki 1907-től egészen az első világháborúig Rátz László mellett társszerkesztője volt lapunk elődjének, a Középiskolai Mathematikai Lapoknak.
Antal Márk 1880. április 18-án született Devecserben. Tanulmányai elvégzése után, 1901-ben került a fővárosba mint felső kereskedelmi iskolai, majd leánygimnáziumi tanár. Kiváló pedagógus és matematikus volt. Az ő munkája is segítette többek között Neumann Jánost, Szegő Gábort a matematikai kutató pálya felé. A matematika különböző ágaival foglalkozott, de elsősorban a kombinatorika érdekelte. E témából egy könyve is megjelent Kapcsolástan címmel, 1914-ben. Ő szorgalmazta először a kombinatorika középiskolai oktatását is.
Az 1918-ban alakult Magyarországi Tanítók Szervezetének egyik alelnöke volt, de más, az oktatást szolgáló szervezetekben is tevékenyen részt vett, többek között az iskolai reformokat előkészítő bizottságnak is elnöke volt. A Tanácsköztársaság ideje alatt a Közoktatásügyi Népbiztosságon tevékenykedett. A proletárdiktatúra bukása után állását elvesztette. 1920-ban Kolozsvárra költözött, ott is temették el. A kolozsvári Szamos utcai gimnázium még élő tanárai és öregdiákjai tisztelettel és szeretettel adóznak kiváló tanáruk emlékének.