Cím: Áprilisi fejtörő (1980.)
Szerző(k):  Csirmaz László 
Füzet: 1980/április, 147 - 148. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Egy csigán átvetett kötél egyik végén egy majom, másik végén egy súly lóg ; a kettő egyensúlyban van. A kötél súlya 1/4 kp méterenként, továbbá a majom és a majom anyjának együttes kora 4 év. A majom súlya pontosan annyi kilopond, ahány éves a majom anyja, továbbá a súly súlya és a kötél súlya együttvéve másfélszer annyi, mint a majom súlya.

 
 

A súly súlya a kötél súlyát pontosan annyi kilóval haladja meg, mint ahány éves a majom volt akkor, mikor a majom anyja kétszer olyan idős volt, mint a majom bátyja volt akkor, mikor a majom anyja fele olyan öreg volt, mint a majom bátyja lesz akkor, mikor a majom bátyja háromszor olyan idős, mint a majom anyja, volt, mint mikor a majom anyja volt háromszor olyan idős, mint a majom az első bekezdésben.
A majom anyja kétszer olyan idős, mint a majom volt akkor, mikor a majom anyja fele olyan idős volt, mint a majom lesz, amikor a majom háromszor olyan öreg lesz, mint a majom anyja volt akkor, mikor a majom anyja háromszor olyan öreg volt, mint a majom az első bekezdésben.
A majom anyjának kora pontosan annyival több a majom bátyjának koránál, amennyivel a majom bátyjának kora meghaladja a majom korát.
Milyen hosszú a kötél?