Cím: Emléküket őrizzük ... Fejér Lipót, Riesz Frigyes
Füzet: 1980/február, 49 - 51. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Két nagy magyar matematikus születésének évfordulóját ünnepeljük az idei esztendőben.
Életpályájuk hol szétvált, hol összefonódott, mint életük utolsó évtizedében is, amikor mindketten a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanítottak. Egy azonban közös volt életükben: mindketten világhírnévre tettek szert, s munkásságuk a matematika egy-egy fejezete kialakulásának elindítója lett. A matematikusok és matematika tanárok idősebb nemzedéke még személyesen ismerhette őket, élvezhették előadásaikat és személyiségük varázsát. Az ifjabb nemzedékek számára megőrizték emléküket azok a tételek és tudományos eredmények, amelyek nevüket viselik. Számos történet és anekdota ‐ mely közszájon forog ‐ őrzi tudós és emberi arcuk egy-egy jellegzetes vonását.

 

FEJÉR LIPÓT (1880‐1959)

Fejér Lipót 1880. február 9-én született Pécsett. A pécsi főreáliskolában érettségizett. A budapesti műegyetemi és tudományegyetemi tanulmányai után Berlinben, Párizsban és Göttingában tanult Első nemzetközi sikerét másodéves egyetemi hallgató korában aratja, 1900-ban, amikor alapvetően fontos eredményt ért el az ún. Fourier-sorok elméletében. E felfedezés a fiatal egyetemistát kora első matematikusainak sorába emelte. Eredményeivel az analízis egyik jelentős területén nyitott új utakat, s ezáltal megindítója lett a matematika egy ma is sokak által művelt ágának.
1901-ben a budapesti tudományegyetemre kerül, doktorátust szerez, és 1905-ben a kolozsvári egyetem magántanára lesz, ahol 1911-ben nyilvános rendes tanárrá nevezik ki; innen a budapesti tudományegyetemre kerül, s itt is működik haláláig.
1908-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, majd 1930-ban rendes taggá választják. 1933-ban az amerikai Brown egyetem díszdoktorává választja. 1918-ban elnyeri a Magyar Tudományos Akadémia nagydíját. 1948-ban a Kossuth-díj arany fokozatával tüntették ki, majd később megkapta a Munka Vörös Zászló Érdemrendjét is.
1950-ben hetvenedik születésnapja alkalmával Riesz Frigyessel együtt a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem díszdoktorává avatja. 1959-ben halt meg Budapesten. A középiskolásoknak szóló tanulmányokban róla inkább csak azt szokták említeni, hogy 1897-ben a Mathematikai és Physikai Társulat negyedik országos tanulóversenyén (a mai Kürschák József verseny elődjén) ötletes megoldásaival a második díjat nyerte.
 
 

Fejér Lipót írásos hagyatéka révén egy kissé előbbre tudjuk helyezni matematikai érdeklődése kibontakozásának időpontját. Érettségije előtt egyik rokonához a következőket írta: A ,,Journal des Mathématiques Élementaires''-be állandóan dolgozom. Már én magam is tűzök ott ki feladatokat, amelyeket azután a francia ifjak oldanak meg.
Egyik francia nyelvű kézirata őriz is négy általa 1897-ben kitűzött feladatot. Ezek szó szerinti fordítását közöljük most, hogy megoldásukon olvasóink gondolkozhassanak.
 

1. Tekintsünk egy O középpontú kört és egy ABC háromszöget, amelynek oldalai érintik a kört. Keresendő az ABC háromszög köré írt kör középpontjának geometriai helye, ha tudjuk, hogy az OAOBOC szorzat konstans.
 

2. Megszerkesztendő az ABC háromszög, ha adott az AB és az AC oldal, továbbá tudjuk, hogy az A szög két szögfelezője egyenlő (t. i. a belső és külső).
 

3. Tekintsük az egyenlő oldalú ABC háromszöget. Keresendő a háromszög síkjában lévő P pont geometriai helye az alábbi két esetben:

PA=PB+PC(I.)PA2=PB2-PC2.(II.)



4. Adott az e egyenes és az M, N és S három pont. Megszerkesztendő az az ABC háromszög, amelynek BC oldala az e egyenesen van, AB és AC oldala átmegy az M, illetve az N ponton, továbbá súlypontja S.
 

RIESZ FRIGYES (1880‐1956)

 
Riesz Frigyes 1880. január 22-én, Győrött született. A középiskolát Győrben végezte, s az érettségi letétele után 1897-ben a zürichi műegyetemre iratkozott be. A tudományos hivatás utáni hajlama azonban győzedelmeskedett a biztosabb megélhetést nyújtó mérnöki pálya vonzóerején, és tanulmányait 1899-től a budapesti tudományegyetemen folytatta, majd egy évet töltött Göttingában. 1902-ben Budapesten avatták doktorrá.
 
 

Tanári oklevelének megszerzése után 1904-ben Lőcsén, majd 1908-tól Budapesten vállal középiskolai tanári állást. Eközben egyre nagyobb sikerrel kapcsolódik bele a valós függvénytan terén kevéssel előbb megindult kutatásokba s közli azóta klasszikussá vált eredményeit. Tudományos sikereinek elismeréseképpen 1912-ben a kolozsvári tudományegyetemen rendkívüli tanári, majd 1914-ben nyilvános rendes tanári kinevezést nyer, s 1916-ban a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választja.
1920-tól Szegeden folytatja munkáját, ahol virágzó és nemzetközi elismerésnek örvendő matematikai centrumot alakít ki. A Magyar Tudományos Akadémia 1936-ban rendes tagjává választja, s a szegedi tudományegyetem 1925-26-ban, majd 1945-ben, különösen nehéz körülmények között, a rektori tisztség betöltésével bízza meg.
Röviddel ezután meghívást kap a budapesti tudományegyetemre, ahol 1946-ban foglalja el tanszékét. 1945-ben neki ítélik oda a Magyar Tudományos Akadémia nagydíját, 1949-ben Kossuth-díjjal tüntetik ki, majd 1953-ban a Kossuth-nagydíjat nyeri el. A párizsi Tudományos Akadémia 1948-ban levelező tagjává választja, majd a müncheni Bajor Tudományos Akadémia és a lundi Svéd Királyi Fiziográfiai Társaság külső tagja lesz. 1946-ban a szegedi tudományegyetem díszdoktorrá avatja, majd 1950-ben, hetvenedik születésnapja alkalmából, ő lesz Fejér Lipóttal együtt a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem újonnan alakult természettudományi karának egyik első díszdoktora. Ezt követi 1954-ben a párizsi Sorbonne díszdoktori címe.
Fokozatosan romló egészségi állapota ellenére egyetemi előadásait 1955 tavaszáig megtartotta. Életének utolsó hónapjaiban azonban kórházi ápolásra szorult, s hosszas szenvedés után 1956. február 28-án ragadta el a halál.
 


Az életrajzi adatokhoz felhasznált forrásmunkák:
Riesz Frigyes összegyűjtött munkái. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1966.
Sain Márton: Matematikatörténeti ABC. Tankönyvkiadó, Budapest, 1974.
Szénássy Barna, Fejér Lipót írás hagyatékának feldolgozása közben szerzett ismeretei.