Cím: Az 1978-79. évi kísérleti pályázat eredménye
Füzet: 1979/május, 238 - 239. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb (KöMaL pontverseny is)

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei kísérleti pályázatunk viszonylag kevés dolgozatot eredményezett, de mindegyik munka sikeres alkotás és elismerést érdemel.

 

2000 Ft-os díjat kap:
 

Nagy János (Dunaújváros, Münnich Ferenc Gimnázium, IV. o. t.). Dolgozatának címe: Indukciós elven működő erő- és nyomatékmérő készítése. Az eszköz a magnetoelasztikus hatáson alapszik, amely azt jelenti, hogy egy ferromágneses anyag permeabilitása mechanikai igénybevétel hatására kissé megváltozik. Az elkészített eszközmodell egy vascső, amelyet a pályázó toroidszerűen hurkolt át két tekerccsel, amelyekbe váltóáramot vezetett egy generátorból. A vascsövet körülvevő 10 000 menetes tekercsben indukált feszültséget műszer jelezte. A vascsövet nyomásnak vagy csavarásnak alávetve változott az indukált feszültség, és ez lehetővé tette a mechanikus igénybevétel mérését. A bevezetésben ismertetett részletes elméletet a szerző képes volt eszköze készítésekor alkalmazni.
 

2000 Ft-os díjat kapnak:
 

Tamaskó Béla, Eke István és Pallos György (Budapest, Piarista Gimnázium), akik Feszültségoptikai vizsgálatok címen írtak pályamunkát. A fénytanra és szilárdságtanra egyformán kiterjedő alapos bevezetés után ismertetik kísérleteiket. Plexiből vágott modellek, rudak, szabályos idomok, gyűrűk stb. szerepeltek mint próbatestek. Ezeket keresztezett polárszűrők közé helyezve terhelték és a létrejött kettős törés folytán keletkezett ábrákat elemezték, tekintettel az izoklin és izokromáta vonalakra. Sok fekete, fehér és színes felvétel mutatja be eredményeiket.
 

2000 Ft-os díjat kapnak:
 

Tallér József és Schmidt László (Budapest, I. István Gimnázium, IV. o. t.), akik A Thom-féle katasztrófaelmélet fizikai alkalmazása címen készítettek pályamunkát. Thom francia kutató gondolatmenete szerint a hajlított rudak kihajlását leíró matematikai kifejezéseken mutatták meg az ilyen, katasztrófának nevezett jelenségek matematikai ismertetőjeleit. A formulák analóg alakulása folytán a katasztrófaelmélet nyelvén foglalkoznak a lencsék gömbi eltérésével és a párolgással. A dolgozatot igen sok ábra, diapozitív, melléklet gazdagítja, de érdeme elsősorban az elméleti szöveg világossága, érthetősége.
 

1500 Ft-os díjat kapnak:
 

Molnár Géza és Hunyadi István (Budapest, Piarista Gimnázium, IV. o. t.). Munkájuk címe: Akusztika ‐ bezárva. Rezonanciajelenségeket vizsgáltak hét esetben, 10 centiméteres doboztól 3,6 méteres szobáig terjedő négyszögletes terekben. Generátorral keltett hanggal töltötték meg a kísérleti teret és mikrofon segítségével mérték a hangintenzitást. Az eredményeket összehasonlították az elmélet követelményeivel.
 

1500 Ft-es díjat kapnak:
 

Tomcsik Bertalan és Veres Gyula (Kecskemét, Piarista Gimnázium, IV. o. t.). Üvegszálas műgyanta mechanikai vizsgálata címen nyújtották be munkájukat. Műgyantából és üvegpaplanból készített mintaszalagjaikat saját szerkesztésű nyújtógépen vizsgálták, részben foglalkoztak a hajlítással is. A szakításkor jelentkező pattogó hangot oszcilloszkóppal, fotografikus úton tanulmányozták.
 

1000 Ft-os díjat kap:
 

a pécsi munkaközösség. Tagjai: Gombos Gábor, Kóbor József, Mihály Sándor (Pécs, Nagy Lajos Gimnázium) és Páj Tibor (Pécs, Zippernovszky Károly Szakközépiskola). Dolgozatuk címe: Ekvidenzitometriai mérések. Elég bő bevezetést adnak a fotografikus kép elméletéről, azután ismertetik a Sabattier-féle jelenséget, amely abból áll, hogy a megvilágított fényérzékeny réteget szórt fénynek téve ki egyes feketedési határok kontúrjai kiemelkednek. Elsősorban meglevő csillagászati felvételeket dolgoztak fel ezzel az eljárással.
 

A díjakat az MTA Atommagkutató Intézete és az MTA Központi Fizikai Kutató Intézete adományozta.
 

A jelenleg folyó pályázat kiírását szeptemberi számunkban lehet megtalálni. A jövőben is elfogadunk olyan pályaműveket, amelyeknek a szerzői nem küldtek előzetes tervet.