Cím: 1979. A XXI. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia feladatai
Füzet: 1979/szeptember, 3 - 5. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

 

1. Legyenek p és q olyan természetes számok, amelyekre fennáll, hogy
pq=1-12+13-14+...-11318+11319.
Bizonyítsa be, hogy p osztható 1979-cel.
(NSZK, 6 pont)*

 

2. Adva van egy ötoldalú hasáb: alaplapja az A1A2A3A4A5, fedőlapja pedig a B1B2B3B4B5 ötszög. E két ötszög mindegyik oldalát, továbbá valamennyi AiBj szakaszt (i,j=1,2,...,5) vörösre vagy zöldre színezzük. Minden olyan háromszögnek, amelynek csúcsai egyúttal a hasáb csúcspontjai is, és amelynek mindegyik oldala színezett, van két különböző színű oldala.
Mutassa meg, hogy ekkor az alaplapnak és a fedőlapnak összesen tíz oldala mind egyforma színű.
(Nagy-Britannia, 7 pont)

 

3. Adva van a síkban két egymást metsző körvonal: k1 és k2. Jelölje A a két metszéspont egyikét. Két tömegpont: P1 és P2 mozog k1-en, illetve k2-n állandó sebességgel ugyanabban a forgási irányban. Mozgásukat egy időben kezdik az A pontban, és egy-egy körüljárás után ismét egyidejűleg érkeznek az A pontba.
Bizonyítsa be, hogy van a síkban olyan rögzített P pont, amelyre a mozgás minden időpontjában érvényes a
PP1=PP2
egyenlőség.
(Szovjetunió, 7 pont)

 

4. Adva van a Π síkban egy P és a Π síkon kívül egy Q pont. Határozza meg a Π síknak valamennyi olyan R pontját, amelyre a
QP+PRQR
hányados értéke maximális.
(USA,  6 pont)

 

5. Határozza meg az összes a valós számot, amelyekhez léteznek a
k=15kxk=a,k=15k3xk=a2,k=15k5xk=a3

egyenlőségeket kielégítő x1, x2, x3, x4 és x5 nemnegatív valós számok.
(Izrael, 7 pont)

 

6. Legyen A és E egy szabályos nyolcszög két átellenes csúcsa. Egy béka az A csúcsból kiindulva kezd ugrálni. A nyolcszög bármely csúcsából ‐ az E-t kivéve ‐ a mellette levő egyik csúcsba ugorhat. Ha az E csúcsba ér, akkor megáll, és ott marad.
Legyen an a pontosan n ugrásból álló különböző utak száma.
Bizonyítsa be, hogy a2n-1=0, a2n=12(xn-1-yn-1), n=1,2,3,..., ahol x=2+2 és y=2-2.
Megjegyzés: Egy pontosan n ugrásból álló út a csúcsoknak olyan P0,P1,...,Pn sorozata, amely eleget tesz az alábbi feltételeknek:
I. P0=A, Pn=E;
II. minden, 0in-1 egyenlőtlenséget kielégítő i-re Pi különbözik E-től;
III. minden, 0in-1 egyenlőtlenséget kielégítő i-re Pi és Pi+1 szomszédos csúcsok.
(NSZK, 7 pont)

 

*

 

A zsüri az egyetlen különdíjat a 3. feladat különösen elegáns és egyszerű megoldásáért LE BA KHANH TRINH 17 éves vietnami versenyzőnek adta ki. Az alábbi megoldás az ő dolgozatának alapján készült.
 

3. Adva van a síkban két egymást metsző körvonal: k1 és k2. Jelölje A a két metszéspont egyikét. Két tömegpont: P1 és P2 mozog k1-en, illetve k2-n állandó sebességgel ugyanabban a forgási irányban. Mozgásukat egyidőben kezdik az A pontban, és egy-egy körüljárás után ismét egyidejűleg érkeznek az A pontba.
Bizonyítsa be, hogy van a síkban olyan rögzített P pont, amelyre a mozgás minden időpontjában érvényes a
PP1=PP2
egyenlőség.
 

Megoldás. Jelöljük a k1, ill. k2 körök középpontját O1-gyel, ill. O2-vel, a két kör A-tól különböző metszéspontja legyen B. Először megmutatjuk, hogy a P1, P2, B pontok a mozgás bármely pillanatában egy egyenesen vannak.
Ehhez figyeljük meg a következőket: ha az AB1C1,AB2C2,AB3C3,... hasonló, és egyező körüljárású háromszögeknél a B1,B2,B3,... pontok egy egyenesen vannak, akkor a C1,C2,C3,... pontok is egy egyenesen fekszenek. Ez egyszerűen következik abból, hogy a B1,B2,B3,1... pontokat az A középpontú, B1AC1 szögű és AC/AB arányú forgatvanyújtás viszi át rendre a C1,C2,C3,... pontokba, és a forgatvanyújtás egyenestartó. Ez igaz abban az esetben is, ha a hasonló háromszögek helyett egy egyenesbe eső hasonló ponthármasokat mondunk.
 

 
1. ábra

 

A feladat feltétele szerint a P1, P2  pontok a körök középpontjai körül állandó szögsebességgel forognak. Tegyük fel, hogy pl. a kiindulási A helyzettől α szöggel fordultak el (0<α<2π) (1. ábra). Az AO1P1, AO2P2 egyező körüljárású, hasonló, egyenlő szárú (esetleg elfajult) háromszögek. Mivel az O1O2 egyenes az AB szakasz felező merőlegese, szerkeszthetünk rajta olyan C pontot, hogy az ACB és AO1P1 háromszögek hasonlóak és egyező körüljárásúak legyenek. Előző megjegyzésünk értelmében így a P1, P2, B pontok valóban egy egyenesen vannak, mivel O1, O2, C is egy egyenesen fekszenek.
Elegendő most már azt bizonyítanunk, hogy a P1P2 szakasz felező merőlegese ‐ a P1P2 szakasz elhelyezkedésétől függetlenül ‐ átmegy egy rögzített ponton. Messe az AB-re A-ban állított merőleges a k1, ill. k2 kört X-ben, ill. Y-ban, és legyen XY felezőpontja P (2. ábra).
 

 
2. ábra

 

A BX és BY szakaszok Thalész tétele szerint köreikben átmérők, ezért az XP1P2 és YP2P1 derékszög, az XP1P2Y négyszög tehát derékszögű trapéz (hurkolt is lehet, és derékszögű háromszöggé is fajulhat). Következésképpen a P1P2 szár felező merőlegese átmegy a rögzített XY szár P felezési pontján; ezzel állításunkat igazoltuk.
*A zárójelben a javasló ország neve és a kapható maximális pontszám szerepel.