Cím: Autóverseny
Szerző(k):  Schmidt László 
Füzet: 1979/október, 57 - 58. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Szakmai cikkek

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

A következő matematikai társasjátékot 2‐3 személy játszhatja. A játékhoz egy négyzethálós papírlapra és íróeszközre van szükség. Az első feladat a versenypálya megrajzolása a négyzethálós papírra, azaz annak a síkrésznek a behatárolása, ahol a játék folyik (1. ábra). A pálya nehézsége a játékosok gyakorlottságának megfelelően változtatható. Sorsolással osszuk el a starthelyeket! A versenyzők haladása rácspontról rácspontra való lépéssel történik, az alábbi szabályok betartásával:

 



 

1. ábra

 

Játékszabályok
 

(1) A játékosok felváltva lépnek.
(2) Az első lépés az A0 startmezőről valamely szomszédos rácspontra történő ugrás.
(3) Ha az utolsó lépés az Ai-1 rácspontról az Ai rácspontra való haladás volt (i=1,2,...), a következő lépést (AiAi+1) a következőképp határozzuk meg: (2. ábra)
 



 

2. ábra

 

(a) Az Ai-1Ai vektort eltoljuk az Ai végpontjába, így kapjuk meg az A'i pontot.
(b) Az A'i-t, vagy a körülötte levő nyolc rácspont valamelyikét választva megkaptuk versenyautónk új helyzetét, az Ai+1 pontot.
(4) Ha a (3) szabály értelmében megáll valaki (azaz Ai+1=Ai), ugyanúgy kell elindulnia, mint a startnál (2) szabály.
(5) Két játékos egyidejűleg nem állhat ugyanazon a mezőn, de a játékostárs nyomán haladni szabad.
(6) Ha valaki (pl. egy kanyarban) kisodródik, meg kell fordulnia, s ahol a palánkot áttörte, visszatérhet a versenypályára (3. ábra).
 



 

3. ábra

 



 

4. ábra

 

A versenypálya nehezíthető például olajfoltok felvitelével (1. 4/a ábra). Az ily módon eltakart rácspontokon nem végződhet lépésvektor. A 4/b ábra azt mutatja, hogy válaszút elé is állíthatjuk a játékosokat: a nagy ívű, de hosszabb, vagy kacskaringós, rövidebb pályaszakasz leküzdésére vállalkoznak...
Néhány próbaút után láthatjuk, nem is olyan könnyű pályán maradni, a kanyarokat szépen bevenni. Mint a forgalomban, itt is célszerű előrelátóan vezetni! Jó szórakozást kívánunk!
 Schmidt László