Cím: A gondolkodás iskolája
Szerző(k):  Bizám György 
Füzet: 1979/szeptember, 23 - 24. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

"A GONDOLKODÁS ISKOLÁJA''

 

Ez év október elején ismét indul A gondolkodás iskolája, az Élet és Tudomány c. hetilap matematikai feladatmegoldó versenye.
Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy ez a verseny jó előiskola a Középiskolai Matematikai Lapok feladatmegoldóinak; de nem árt kiegészítőnek sem (nem is beszélve az értékes jutalmakról).
Mutatóba itt közöljük A gondolkodás iskolája idei 1. feladatát (rövidített szöveggel):
"Egysoros vonalban (egymás mellett) áll a Bergengóc Hadsereg egyik százada, 120 fő. Az őrmester kiadja a vezényszót: "Balra át!''
A végrehajtás nem a legjobban sikerült: vannak, akik nem balra, hanem jobbra fordulnak 90-kal. Így némelyek közvetlenül szemben találják magukat a másikkal. Ezek arra a következtetésre jutnak, hogy helytelen irányba fordultak, és pontosan egy másodperc alatt "hátra arc''-ot hajtanak végre. Akik így találják közvetlenül szemben magukat a társukkal, újabb "hátra arc''-ot csinálnak (ismét 1 másodperc alatt) ‐ és így tovább.
Mennyi ideig tart ez a hátraforgolódás,
a) ha mindenki ellenkező irányba fordult, mint a szomszédja (úgy, hogy a két szélső katona befelé, a sor közepe felé fordult),
b) ha a jobb szárnyon álló 60 katona helyesen (balra), a bal szárnyon álló 60 helytelenül (jobbra) fordult ‐ úgy, hogy most mind a sor közepe felé fordulva állnak?"
Az érdeklődők a verseny részleteiről az Élet és Tudományban olvashatnak.