Cím: Az Iskolarádió Matematika Szakkörének programja az 1979-80-as iskolai évre
Szerző(k):  Herceg János 
Füzet: 1979/szeptember, 22 - 23. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Egyéb írások

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az Iskolarádió Matematika Szakkörének programja
az 1979-80-as iskolai évre

 

A véges végtelen

,, ... az elme tudomásul veszi

a véges végtelent" ,,...azel

(József Attila: A város peremén)

 

Ez a sorozat több éven át viselte a köznapi "Matematika Szakkör'' címet, hogy minél világosabb legyen rendeltetése. Úgy vélem, aki ennyi idő alatt nem fedezte fel magának adásainkat, annak kedvéért kár tovább hordoznunk a túlságosan iskolás elnevezést, amelynek hátrányai is vannak: távoltartja a műsortól azokat, akik az iskolában sem mennek el a matematika szakkörre. Pedig nem egy alkalommal tapogatóztunk a "mindenki matematikája'' irányában is.
 

Az új, a költészetből merített cím egyrészt igen találó a matematikára, másrészt jelzi, hogy a műsor keretei kitágultak. Meg akarunk őrizni mindent, ami eddigi próbálkozásainkból bevált, de bátran hozzá akarunk nyúlni bármilyen rádióra alkalmas témához, amely kapcsolatban van a matematikai és a természettudományos gondolkodással: a végtelen világ véges elménkre való leképzésével.
 

"Juttatásaink'' a régiek, ezután is megküldjük minden szakkörnek, tanárnak, aki kéri ‐ az adások előtti héten a műsor vázlatát. Ehhez írja meg címét. Ha adásunkban feladatokat tűzünk ki, akkor a megoldók között könyvutalványokat sorsolunk ki. Címünk: Iskolarádió, "A véges végtelen'', Budapest, Bródy Sándor u. 5‐7. 1800.
 

A jövő tanévre tervezett adásaink címe és időpontja

 


11.  A XXI. Nemzetközi Matematikai Diákolimpia ‐ Londonszeptember 25.12.  Titkosírás közhasználatraoktóber 13.13.  Speciális matematikatagozat Moszkvábannovember 20.14.  A "matematika királynője''január 15.15.  Fejér Lipót és Riesz Frigyesfebruár 12.16.  A "testek életre kelnek''március 11.  7 - 8.  Akit az istenek szeretnek. I‐II.április 22.akitazistenekszertnek.III.  május 6.1  9.  Titoknyitogatómájus 20.

 

Az adás mindig keddi napokon lesz 15 órától 15.30-ig a 3. műsorban. Herczeg János

 

A TIT budapesti szervezete József Attila Szabadegyetemének

az 1979-80-as tanévre hirdetett sorozatai matematikából

 

Játék a végtelennel

 

A sorozat címét Péter Rózsa, a nemrég elhunyt akadémikus kitűnő könyvéből kölcsönöztük. Részben más témákon keresztül, de hasonló szellemben valóban "játszani'' szeretnénk a végtelennel. Ezért szabadjára eresztett fantáziával közelítünk ehhez a matematikában oly "sokszínű'' jelenséghez. A sorozat megértéséhez előismeret nem szükséges.
 

  1‐2.Van-e végtelen sok ... ‐ Számelméleti problémákElőadók:  Surányi János, a mat. tudományok doktora, egy. tanár,  Szalay Mihály egyetemi adjunktus.  3.Végtelen és határtalan ‐ Furcsaságok a topológiábólElőadó:  Császár Ákos akadémikus, egyetemi tanár.  4‐6.Végtelen összegek és sorozatokElőadók:  Laczkovich Miklós egyetemi adjunktus, Petruska  György kandidátus, egyetemi docens.  7‐9.Kisebb‐nagyobb végtelenek ‐ Számosságok és rendszámokElőadók:  Petruska György egyetemi docens, kandidátus, Urbán  János tudományos főmunkatárs.  10‐11.Végtelen sok kísérlet ... ‐ Véletlen sorozatokElőadók: Bognár Jánosné egyetemi adjunktus, Székely Gáborkandidátus, tudományos munkatárs.  12‐13.A párhuzamosok viselkedése a végtelenben ‐ Különféle geometriákElőadó: Reiman István kandidátus, egyetemi docens.  14‐15.A végtelen a matematikában, a fizikában és a filozófiábanElőadók: Gnädig Péter egyetemi adjunktus, Urbán János tudo-mányos főmunkatárs.  

 

*

 

Mathematics in English

 

Matematika és nyelv(lecke) együtt? Pontosan még magunk sem tudjuk, hiszen új kísérletről van szó. Érdekes matematikai témákat fogunk vizsgálni, és közben a hallgatóságnak nyelvtudása fejlesztésére is lehetősége nyílik. Az előadásokhoz matematikai előismeret nem szükséges, és alapfokú angol nyelvtudás elegendő. A sorozatot mindazoknak ajánljuk; akik a matematikától nem idegenkednek, és valamelyest tudnak angolul.
 

  1‐3.Groups and symmetries   ‐ Pelikán József egyetemi adjunktus.  4‐6.  Diophantine equations ‐Freud Róbert egyetemi adjunktus.  7‐9.The world of random ‐Nemetz Tibor kandidátus, tudományos  ‐főmunkatárs.

 

A szabadegyetemi előadásokra beiratkozni szeptember 5-től október 5-ig lehet, minden nap du. 3-5-ig a TIT budapesti szervezete hivatalában (Budapest VIII., Múzeum utca 7.).
Bővebb felvilágosítást is ott kaphatnak az érdeklődők. Telefon: 335-189.