Cím: 1979. Beszámoló a XXI. Nemzetközi Matematikai Diákolimpiáról
Szerző(k):  Fried Ervinné 
Füzet: 1979/szeptember, 1 - 2. oldal  PDF  |  MathML 
Témakör(ök): Nemzetközi Matematikai Diákolimpia

A szöveg csak Firefox böngészőben jelenik meg helyesen. Használja a fenti PDF file-ra mutató link-et a letöltésre.

Az idei olimpiát Londonban rendezték meg 1979. június 30. és július 9. között.
A versenyen a következő 23 ország vett részt: Amerikai Egyesült Államok (USA), Ausztria (A), Belgium (B), Bulgária (BG), Brazília (BR), Csehszlovákia (CS), Finnország (SF), Franciaország (F), Görögország (GR), Hollandia (NL), Izrael (IS), Jugoszlávia (YU), Kuba (C), Lengyelország (PL), Magyarország (H), Nagy-Britannia (GB), Német Demokratikus Köztársaság (DDR), Német Szövetségi Köztársaság (D), Románia (R), Svédország (S), Szovjetunió (SU) és Vietnam (VN), Luxemburgi Nagyhercegség.
Az országok 8 ‐ 8 fős csapatot indítottak, kivéve Brazíliát, amely 5, Kubát és Vietnamot, amelyek 4 ‐ 4 fővel, míg Luxemburg 1 fővel indult a versenyen.
A szokásoknak megfelelően a versenyzők két írásbeli dolgozatot írtak július 2-án és 3-án. Mindkét napon 3 ‐ 3 feladatot kellett megoldaniuk 4 ‐ 4 óra alatt. A feladatok teljes megoldásáért mindkét napon 6, 7, 7 pontot kaphattak, maximálisan 40 pontot. Az ünnepélyes díjkiosztás alkalmával ‐ amely július 7-én, szombaton volt ‐ 8 első, 32 második és 41 harmadik díjat osztottak ki. A díjakat Gloucester hercegnője adta át a versenyzőknek, és gratulált mindannyiuk eredményéhez, azokéhoz is, akik nem kaptak díjat, hiszen már az olimpiára való eljutáshoz is tehetségre, nagy szorgalomra és tudásra van szükség ‐ mondotta.

 

A magyar csapatot az idei versenyen a következő tanulók képviselték:
Bohus Géza, a budapesti Fazekas Mihály Gyak. Gimn. volt III. o. tanulója. Tanárai: Kőváry Károly és Vincze Márta.
Erdélyi Tamás, a budapesti Berzsenyi D. Gimn. idén érettségizett tanulója. Tanára Bánhegyi László volt.
Hajnal Péter, a szegedi Radnóti M. Gimn. idén érettségizett tanulója. Tanára dr. Bánfalvi Józsefné volt.
Kiss György, a miskolci Földes Ferenc Gimn. volt III. o. tanulója. Tanára: dr. Szikszai József.
Nagy Gábor, a székesfehérvári Teleki Blanka Gimn. idén érettségizett tanulója. Tanára Láng Hugó volt.
Szegedy Márió, a budapesti Fazekas M. Gyak. Gimn. idén érettségizett tanulója. Tanárai Kőváry Károly és Vincze Márta voltak.
Umann Gábor, a budapesti Fazekas M. Gyak. Gimn. volt III. o. tanulója. Tanárai Kőváry Károly és Vincze Márta voltak.
Tardos Gábor, a budapesti Berzsenyi D. Gimn. volt I. osztályos tanulója. Tanárai: Pataki János, Herczeg János, Istók Katalin.
A versenyben részt vett országok sorrendjét, a szerzett pontszámokat és az 1., 2., 3. díjazottak számát országonként az alábbi táblázat tartalmazza (az országokat hivatalosan nem rangsorolják):
 

A díjazottak száma  Sor Az országPontszám  szám     jele  I.    II.  III.díj 1.SU267241 2.R240142 3.D235151 4.GB21844 5.USA199122 6.DDR18022 7.CS17813 8.H17622 9.YU1721410.PL1602311.F1551112.A152413.BG150514.S1432115.VN1341316.NL1301117.IS119218.SF 89119.B 66120.GR 57121.C 3522.BR 19

 
A magyar csapat tagjai közül második díjat Hajnal Péter és Umann Gábor, harmadik díjat Szegedy Márió és Erdélyi Tamás kapott.
Csapatunk kicsit rosszabbul szerepelt, mint általában megszoktuk.
A 6. és 9. helyezett pontszámai közti kis pontkülönbség mutatja, hogy a verseny igen szoros volt. Kis szerencsével jobban is végezhettünk volna. A zsüri az apróbb elírásokat, pontatlanságokat igen szigorúan bírálta el, s így előfordult, hogy egy feladaton több pontot is vesztettek versenyzőink. A feladatokat tekintve (szövegüket lásd a 3. oldalon) a verseny a nehezebbek közé tartozott. Az első feladatot pl. csak egyféle gondolatmenettel lehetett megoldani, s ha ez nem volt ismeretes a versenyzők számára, akkor nem jutottak el a megoldáshoz. Ezt igazolja az is, hogy csak kevesen kaptak rá maximális pontot. Általában a feladatok megoldása elég sok számolással járt. Nem volt könnyű, sőt sokszor nem is volt lehetséges szép, elegáns megoldást adni. Ez a magyarázata annak, hogy a zsüri mindössze egy vietnami versenyzőnek adott külön díjat, a 3. feladat megoldásáért.
A verseny megírása mellett házigazdáink természetesen gondoskodtak a szabad idő hasznos eltöltéséről is. Az olimpia szervező bizottságának vezetője, professzor Brian Thwaites megnyitó beszédében is hangsúlyozta, hogy egy ilyen találkozónak az is célja, hogy megismertesse a résztvevőket a fogadó ország történelmi emlékeivel, kultúrájával, műveltségével. Az itt megkötött barátságok pedig hozzájárulhatnak a különböző gazdasági rendszerű országok együttműködéséhez és elősegítik a nemzetközi békét. A Londonban eltöltött felejthetetlen napok valóban sokáig emlékezetesek lesznek, köszönet érte az olimpia rendező bizottságának. Londonon kívül jártunk Hampton Court-ban, ahol többek között bejártuk a híres labirintust. Hajókirándulást tettünk a Themzén Greenwichbe. Ráálltunk a 0 hosszúsági kört jelző vonalra. Voltunk hangversenyen a londoni Királyi Zeneakadémián, láttuk a Tudomány Múzeumát, részt vettünk a nagy London Tanács fogadásán a Városházán. Jártunk Stratfordban William Shakespeare szülőhelyén, és láttuk a helyet, ahol meghalt. Két napot töltöttünk a híres oxfordi kollégiumok egyikében. Kötöttünk személyes barátságokat, gyűjtöttünk feladatokat, és szereztünk ismereteket a más országokban folyó matematikai oktatásról. Fáradtan, de élményekben gazdagon hagytuk el Londont július 9-én, hétfőn, hogy hazaérkezve boldogan számolhassunk be élményeinkről és tapasztalatainkról az itthoniaknak.